1 MG 7899

Blagdan sv. Marka Križevčanina proslavljen je u utorak, 7. rujna u Sisku. Tom prigodom sisački biskup Vlado Košić blagoslovio je u atriju Velikog Kaptola novopostavljeni kip ovog sveca, a nakon toga je i predvodio misno slavlje u dvorištu Pastoralnog centra katedralne župe. U koncelebraciji bili su generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, ekonom mons. Zdravko Novak, katedralni župnik preč. Marko Karača i župnik iz Žažine vlč. Ilija Piličić. Kip je dar mons. Cvitkušića, a rad akademskog kipara Tomislava Kršnjavija koji je na početku blagoslova pojasnio kako je novi kamenčić u stvaranju kompozicije Zida hrvatskih mučenika.

U homiliji biskup je podsjetio na život i mučeništvo ovog sveca koji je još kao student u Rimu ispovjedio svoju pripadnost hrvatskom narodu. „Kada je zaređen za svećenika došao je u domovinu gdje je djelovao kratko vrijeme, a zatim je postavljen za rektora i odgojitelja u Trnavi. Nakon toga je poslan u Košice, utvrdu kalvinizma da bude s malobrojnim katolicima i tamo je zajedno s još dvojicom isusovaca Stjepanom Pongráczom i Melkiorom Grodzieckim podvrgnut mukama jer se nije želio odreći papinstva. Tako su na današnji dan 1619. godine oni postali košićki mučenici“.

Biskup se zapitao što to nama danas govori taj mučenik? „Kao i kod našeg sv. Kvirina, da se nije moguće odreći samoga sebe ako je vjera dio mog života i izbora. Premda je sv. Marku taj njegov mučitelj nudio i imanje gdje bi ga postavio za upravitelja on nije htio ni čuti za to. Zanimljivo je kako su se ti sveci ponašali kada je bilo teško i kada su trebali izabrati. Taj izbor nije bio izbor trenutka, već izbor života. On nije bio star čovjek, imao je svega 39 godina i bio je spreman za vjeru trpljeti i život dati. Bila mu je čast za Gospodina podnijeti mučeništvo. Čuli smo u Evanđelju kako je Isus izabrao dvanestoricu. Kada ih je birao i poimenice pozvao oni nisu znali što ih čeka, a čekalo ih je mučeništvo i svoj su život dali za Isusa. Zapravo je dramatično odazvati se na Isusov poziv, ali nama danas možda nije to posve jasno. Nama se biti kršćanin čini nešto redovito, ali to je izbor koji može značiti život ili smrt. Toga je bio svjestan i sv. Marko Križevčanin“, poručio je biskup.

U nastavku je rekao da se danas pokušavaju idealizirati odnosi među kršćanima te se ne ističe da je sv. Marko mučen od drugih kršćana. „To nije bio slučaj kao sa sv. Kvirinom kojeg su ubili bezbožni Rimljani, Marka Križevčanina i dvojicu isusovaca ubili su kalvini koji su željeli da Mađarska bude isključivo kalvinska. Danas mi od kalvina iz Mađarske primamo pomoć i dobri smo i s kršćanima drugih nominacija, ali nije uvijek bilo idealno među nama. Mnoge su te skupine ne samo kršćanske te su na nažalost i političke silnice upletene u te odnose i nije to tako jednostavno razriješiti. Posebno kada čovjek idealno želi da kršćani budu jedno i trudi se da pokaže dobru volju prema drugim kršćanima, a oni se ponašaju kao egzekutori koji postavljaju uvjet da svi budu kao oni. Zanimljivo, kada je sv. Ivan Pavao II. bio u Slovačkoj otišao je i na spomenik kalvinističkim mučenicima, dakle ima i toga da su katolici ubijali druge kršćane, kao što su oni njih. To nas sve uči jednoj poniznosti i možemo reći da je sv. Marko Križevčanin zapravo bio mučenik kako bi se kršćani bolje razumjeli“, ustvrdio je biskup pozvavši na molitvu za slogu među kršćanima kako se takve stvari ne bi više nikada dogodile.

 

Izvor: Sisačka biskupija

 

Radio Marija

01:30 Glazba
02:15 Krunica - Žalosna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Rimski triptih svetog oca Ivana Pavla II.

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – ljubitelj siromaštva

Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske tekstove...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.