spomen ploca 1

U župnoj crkvi Sv. Roka u Petrovaradinu u nedjelju 5. rujna otkrivena je spomen-ploča redovnici Družbe Milosrdnih sestara sv. Križa Amadeji Pavlović, koja je krštena u toj crkvi, a u prigodi 50. obljetnice njezine smrti (1895.–1971.). Ploču su otkrili poglavarica Družbe s. Valerija Široki i župnik Župe sv. Roka preč. Marko Loš, tijekom mise koju je slavio srijemski biskup Đuro Gašparović sa svećenicima Srijemske biskupije.

U homiliji je mons. Gašparović istaknuo veličinu vjerničkog života s. Amadeje. „Mi vjernici znamo da je Bog iznad svega i da je Božja sila jača od svakoga zla. Zato se ne plašimo niti izvanjskih nevolja niti vlastitih slabosti. Mi se jednostavno trudimo i nastojimo Božjom snagom činiti dobro. I onda, znamo, Bog u nama i po nama djeluje. On na poziva, vodi i šalje. Povezujemo današnje slavlje s Majkom Amadejom Pavlović, čiju 50. obljetnicu smrti ove godine obilježavamo. Ona je ostvarivala u životu sve ovo spomenuto i još više toga“, istaknuo je biskup.

„Godine 1922. stupila je u samostan u Đakovu. U samostanu je završila učiteljsku školu, a kasnije i visoku pedagošku školu u Zagrebu. Dana 15. kolovoza 1926. polaže prve zavjete, a doživotne 15. kolovoza 1932. Po Isusovu poslanju 1943. preuzima službu provincijalne poglavarice. U danima rata i nemira, u vrijeme straha i nesigurnosti, živo čeznemo za Isusovom blizinom i za djelotvornošću njegove otkupiteljske ljubavi. Tada majka Amadeja obilazi sestre u svim mjestima. U suradnji s nadbiskupom Stepincem sačuvala je redovničko odijelo, a uz pomoć biskupa Antuna Akšamovića izborila se da se 1945. sačuva provincijalna kuća koju su komunisti htjeli uzeti za svoje potrebe“, naglasio je biskup, podsjetivši kako je Majka Amadea spasila 11-godišnju židovsku djevojčicu Zdenku Bienenstock Grünbaum i druge Židove za vrijeme holokausta te joj je stoga posthumno dodijeljeno priznanje Pravednice među narodima. Nakon homilije biskup je pozvao s. Valeriju Široki da otkrije spomen-ploču. Tijekom otkrivanja spomen-ploče, Milosrdne sestre sv. Križa zapjevale su himnu Družbe „Pjevaj Bogu zavjet svet“.

Karolina Pavlović je rođena u Petrovaradinu u građanskoj obitelji od oca Alojzija i majke Franjke Ambrišak, a nakon školovanja u Novom Sadu i rada u Zemunu priključila se časnim sestrama u Đakovu. Završila je učiteljsku i višu pedagošku školu u Zagrebu. Radila je kao učiteljica u Državnoj osnovnoj školi i u građanskoj školi koju su časne sestre držale u Đakovu. Imenovana je predstojnicom Družbe Milosrdnih sestara Svetog Križa 1940. i tu dužnost obavljala je do 1955. godine.

Kako se navodi u dokumentaciji Memorijalnog centra Yad Vashem, Amadeja Pavlović je osobnim zalaganjem i inicijativom spasila život židovske djevojčice Zdenke Bienenstock, koju je pod lažnim imenom sakrivala u samostanu u Đakovu, a da to nisu čak znale ni ostale sestre. Zdenkina obitelj ubijena je u nacističkim logorima smrti, bez obzira na to što se pokrstila i prešla u katoličku vjeru. Zdenku je iz Osijeka u lipnju 1941. u Đakovo doveo svećenik Alfred Hoelender i predao je Amadeji, koja ju je skrivala do svibnja 1945., što je predstavljalo izuzetnu opasnost za samostan, koji je istovremeno jedno vrijeme bio i štab njemačkih vojnika.

Zdenka se poslije rata iselila u SAD. U travnju 2008. uputila je molbu Memorijalnom centru za žrtve Holokausta Yad Vashem da se Amadeji Pavlović dodjeli priznanje „Pravednik među narodima“ koje Država Izrael dodjeljuje nežidovima za koje je dokazano da su spašavali Židove tijekom Holokausta. To je i učinjeno te je priznanje uručeno hrvatskoj provinciji Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu 23. ožujka 2009. godine. U dosjeu Amadeje Pavlović se navodi se da je „uspjela uvjeriti ustaške poglavare da iz tranzicijskog logora za židovske žene i djecu, u kome su mnogi umrli od gladi i zaraznih bolesti dok su čekali premještaj u koncentracijske logore, dozvole da primi trudnu i bolesnu Židovku u posebno bolničko krilo samostana sestara u Đakovu“. Na isti način je, navodi se, pomogla spasiti mnoge žene.

Govoreći o s. Amadeji i njenom životu, s. Valerija Široki na otkrivanju spomen-ploče je rekla da su u Petrovaradinu udareni temelji njezinog kršćanskog života. „Majka Amadeja nas iznad svega uči o hrabrosti u vjeri. Vjera se uči u životu, i to na primjerima drugih ljudi. Sve drugo su uradili drugi, pa i inicijativu da se ona proglasi ‘Pravednicom među narodima’“, rekla je s. Valerija.

„Sestra Amadeja je usprkos svemu negativnom posvjedočila da je život bez obzira na vjeru i naciju najveća vrijednost i to je svojim djelom i konkretnim činom i pokazala. Drago mi je da su je Petrovaradin i časne sestre otrgli od zaborava. Volio bih da i u drugim lokalnim i crkvenim zajednicama imamo slične inicijative kako bismo vrijednu baštinu vezanu za zaslužne pojedince memorirali“, rekao je Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a.

„Drago mi je da ovakvim događajima prisustvuju i predstavnici Grada Novog Sada, što pokazuje koliko je on europski. Siguran sam da nas ovakvi događaji zbližavaju i pomažu poboljšanju odnosa srpske i hrvatske zajednice“, rekao je prije mise Goran Kaurić, vijećnik HNV-a i zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu, informiranje i odnose s vjerskim zajednicama. Gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića predstavljao je njegov izaslanik i šef kabineta Žarko Mićin. Na otkrivanju spomen-ploče su bili i predstavnici hrvatske diplomacije u Srbiji, članovi DSHV-a koji sudjeluju u tijelima Skupštine Novog Sada, HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina i Grada Novoga Sada.

Otkrivanje ove spomen-ploče jedno je u nizu događanja koje organiziraju Milosrdne sestre sv. Križa o Jubilejskoj godini – 50. obljetnici smrti majke M. Amadeje Pavlović. Oko izrade i dostave spomen-ploče, kao i njezina postavljanja napose je bila angažirana s. Estera Radičević. U Petrovaradin se uputila s još 13 sestara, predvođenih poglavaricom s. Valerijom. Po dolasku, sestre su se najprije uputile na groblje gdje su se pomolile i zapalile svijeće za roditelje i braću s. Amadeje koji su ondje pokopani. Grob je posebno za ovu prigodu uredio sakristan ove župe Drago Firicht, jedini živući rođak majke Amadeje.

Na kraju susreta s. Valerija izrekla je prigodne riječi zahvale, istaknuvši kako kroz ove događaje sestre još uvijek otkrivaju tko je zapravo njihova majka M. Amadea i u kakvom je ozračju i okolini odrasla, odgojena i odlučila krenuti u redovnički život. Nazočne je pozvala u Đakovo, na mjuzikl „Amadea“ i simpozij koji će se održati u studenome.

G. Mirko Turšić i g. Vlatko Karnas posvetili su sestrama vrijeme toga popodneva te im bili na raspolaganju u razgledanju znamenitosti Petrovaradina. Najprije su sestre posjetile svetište Gospe Snježne na Tekijama, gdje im je o povijesti govorio čuvar Svetišta vlč. I. Rajković. Posjetile su i Župu Uzvišenja sv. Križa, a potom Tvrđavu, rodnu kuću bana J. Jelačića, kao i župnu crkvu sv. Jurja.

Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

09:45 Glazba
10:05 Vijesti iz nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu; ur. i vod.: mons. Antun Sente, ml.
10:15 Glazba
10:30 Zubna putovnica – tema: Odrastanje u doba pandemije; gošća: prim. dr. sc. Vanja Saftić, spec. pedijatar; ur. i vod.: Anka Jurišić-Kvesić, dr. stom.

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Sveti Josip – ljubitelj siromaštva

Povodom Godine sv. Josipa, koju je proglasio papa Franjo apostolskim pismom Patris corde, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije priredio je tematske tekstove...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.