mozaik svetiste sv. josipa

 

Početak rujna označio je početak još jednog velebnog svetog i umjetničkog pothvata u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Jučer je na svetoj Misi predstavljen mozaik koji će krasiti oltar. Umjetničko je to djelo koje je izišlo iz sakralne radionice hrvatskog slikara, prof. Josipa Botterija Dinija, autora i vitraja koji krase prozore u Nacionalnom svetištu. Stoga je u prezbiteriju svetišta postavljena skela pomoću koje će se postavljati dijelova mozaika.

– Neka vas ne zbuni ova pozadina, već naprotiv neka vas raduje. Pristupili smo nastavku uređenja Nacionalnoga svetišta i nadamo se da će kroz kratko vrijeme iza ovih skela zasjati prekrasan mozaik s prikazom rođenja Isusa Krista u zajedništvu Blažene Djevice Marije i svetoga Josipa – rekao je na početku misnoga slavlja mons. Antun Sente.

210901 Mozaik 1

U svojoj homiliji mons. Sente osvrnuo se na Lukino evanđelje koje je čitano na Misi. Pobliže je objasnio Isusovo sveto djelovanje na primjeru Petrove punice koju je podigao iz njezine boli.

– Kad netko susretne Boga, ne može ostati ravnodušan, odnosno ne može ostati isti. Često ti ljudi imaju potrebu drugima govoriti što im je Bog učinio. Takvo što čini i Petrova punica, nakon ozdravljenja poslužuje Isusa i Njegove učenike. Obično kad smo bolesni, treba proći jedno vrijeme oporavka, no ono nije potrebno Petrovoj punici. Isus ozdravlja do kraja. Posluživanjem Isusa nakon ozdravljenja Petrova punica kao da želi zahvaliti, stavlja se u službu drugih, baš onako kako se Bog stavlja u službu nas, radeći liječnički posao za svakoga od nas – nadodao je mons. Sente u propovijedi.

Nakon svete Mise mons. Antun Sente pred okupljene vjernike pozvao je prof. Botterija Dinija kako bi im ispričao koja se priča i koliko rada i truda krije iza izrade mozaika koji će krasiti unutrašnjost crkve.

210901 Mozaik 5

– Prije točno sedam godina susreo sam se s mons. Senteom koji je tada izrazio želju za stvaranjem velikog mozaika koji bi se nalazio na glavnom zidu oltara. Reagirao sam vrlo brzo te na njegovo nadahnuće oslikao najprije poliptih koji je u početku bio zamišljen na ovoj plohi iza oltara. Spomenuti poliptih prikazivao je život svetog Josipa. Međutim, u razgovoru s raznim biskupima, liturgičarima i stručnjacima odlučili smo se za izradu nešto jednostavnijeg motiva – Svetu noć, s mišlju da preostale slike iz života svetog Josipa izradimo u drugoj fazi na preostalim plohama prezbiterija – kazao je prof. Botteri.

Ovaj mozaik trenutačno se sastoji od 165 dijelova – ploha, koje se trenutačno nalaze u svojim povojima. Plohe sadrže oko sto tisuća komadića, kazao je tom prigodom prof Botteri te je dodao da je mozaik jedna od najstarijih slikarskih tehnika na svijetu, što dodatno doprinosi važnosti i zahtjevnosti njegova postavljanja na zid svetišta.

– Na mozaiku se nalazi dakle prikaz Svete noći, s Tri kralja koja pristupaju betlehemskoj štalici u kojoj se nalaze Blažena Djevica, sveti Josip i mali Isus. Na mozaiku se nalaze pastiri, na nebu su anđeli i zvijezda repatica. Nit vodilja ovoga mozaika bila mi je uspomena iz djetinjstva. Dok sam još bio dijete, u obitelji bi izrađivali Betlehem za Božić. Sretan sam što upravo takvu jednu uspomenu mogu ovdje ostaviti i uprizoriti – rekao je prof. Botteri Dini.

210901 Mozaik 4

Mons. Sente najavio je da mozaikom iza oltara ne će stati radovi u svetištu. Idući radno umjetnički pothvat bit će oslikavanje mozaikom 'krila', odnosno prostor zida gdje se trenutačno nalaze kipovi svetog Josipa i Djevice Marije. Upravo u tom dijelu bit će predstavljene slike iz života svetog Josipa.

– Prije svega, volio bih izraziti veliku hvalu vjernicima koji su doprinijeli i potpomogli procesu i izradi ovoga mozaika, bez njih se to ne bi ostvarilo. Nakon mozaika, uz pomoć vjernika, vjerujem da ćemo nastaviti s oslikavanjem i tih bočnih zidova, krila – kazao je na kraju svog obraćanja prof Botteri.

Pripreme za izradu mozaika trajale su godinu dana, odnosno rad je konkretno počeo u božićno vrijeme 2020. godine.

 

Nacionalno Svetište Svetog Josipa

Radio Marija

14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjeg milosrđa
15:15 Krunica - Otajstva svjetla

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.