S HAZU

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti objavila je u utorak 17. ožujka Izjavu o epidemiji koronavirusa u Republici Hrvatskoj, koju prenosimo u cijelosti.

“Epidemija koronavirusa došla je nenadano i u kratkome je vremenu uzrokovala zdravstvenu i svekoliku ugrozu ljudi i njihove egzistencije kakvu svijet ne pamti stoljećima. Upravo je u tijeku intenzivna borba za ograničavanje i usporavanje stopa infekcije te za minimiziranje virusom uzrokovanoga pobola i smrtnosti.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti prva je u Hrvatskoj organizirala znanstveni skup o koronavirusu, koji je bio održan još uoči prodora virusa u Europu i koji je izazvao veliku pozornost struke i javnosti sublimiravši sve bitno i do tada aktualno o koronavirusu kao novome patogenu s kojim se čovječanstvo, nažalost, mora suočiti.

U međuvremenu se epidemija proširila našim okružjem, a potom je zahvatila i Hrvatsku.

Članovi Razreda za medicinske znanosti HAZU aktivno prate krizu i nastoje pridonijeti njezinu prevladavanju, a neki od nas velikim neposrednim angažmanom i ekspertnim znanjem pomažu u praćenju i zbrinjavanju zaraženih te obavještavanju javnosti preciznim informacijama i smirujućim obraćanjem preko službenih medija.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti moli sve građane Republike Hrvatske da ne obraćaju pozornost na neprovjerene javne objave i preporuke osoba koje nisu ovlašteni eksperti. Preporučujemo da se prate i slijede preporuke Ministarstva zdravstva i Nacionalnog stožera civilne zaštite, koji su u svrhu borbe s epidemijom okupili naše vodeće mjerodavne stručnjake – epidemiologe, infektologe i ostale.

Od inozemnih izvora, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti preporučuje građanima da prate kao mjerodavna jedino priopćenja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, https://www.who.int) i Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC, www.ecdc.europa.eu) te mrežnu stranicu američkoga Centra za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC, https://www.cdc.gov), koji dnevno objavljuju pouzdane informacije i preporuke temeljene na izvještajima vodećih epidemiologa obrazovanih za krizne situacije.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ovim putem želi iskreno zahvaliti i pružiti punu podršku zdravstvenim djelatnicima koji se svim snagama i s velikim entuzijazmom trude osigurati sve potrebne uvjete za kontrolirano praćenje bolesti te zbrinjavanje i liječenje ugroženih i zaraženih osoba.

Članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti uviđaju da Vlada Republike Hrvatske, Nacionalni stožer civilne zaštite i hrvatska zdravstvena zajednica čine sve da se građani, u granicama mogućega, osjećaju sigurno i zaštićeno, te su uvjereni da ćemo svi zajedno, držeći se propisanih uputa, uz veliku samodisciplinu i odgovornost prema sebi i bližnjima, uspješno prebroditi ovu krizu s najmanjim mogućim posljedicama.”

Datum 17.3.2020.

Radio Marija

10:30 Zubna putovnica – tema: Zdravlje branitelja; gost: dr. sc. Tomislav Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ante Deur, saborski zastupnik; ur. i vod.: Anka Jurišić-Kvesić, dr. stom.
11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:15 Glazba po izboru slušatelja

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.