RM article

U povodu sedmoga Papina dana, 13. ožujka, za Vatican News govorio je novi pročelnik Kongregacije za evangelizaciju naroda kardinal Luis Antonio Tagle.

Riječima „Braćo i sestre, dobra večer” Jorge Mario Bergoglio pozdravio je mnoštvo okupljeno na Trgu Sv. Petra u Vatikanu 13. ožujka 2013., na kraju konklava na kojima je izabran za nasljednika sv. Petra.
Te su jednostavne riječi imale veliki odjek – mnogi su osjećali kao da se taj novi Papa „s kraja svijeta”, koji se skromno smješka i šali, izravno obraća upravo njima, kazao je kardinal Tagle. Istaknuo je veliko bogatstvo pouka i gesti „koje smo primili u sedam godina pontifikata pape Franje”. Osobno ga se posebno dojmi Papina sposobnost da izrazi blizinu, bliskost. Kao „pastir Manile” tu sam mogao mnogo toga naučiti, rekao je kardinal, koji je još do nedavno bio na čelu filipinske metropole.

Uslijed velikog mnoštva dati pozornost pojedincima, njegovati osobni kontakt uslijed ogromne organizacije ili crkvene birokracije, znati prihvatiti vlastite granice i nužnost, imati suradnike uslijed nadljudskih očekivanja i biti svjestan da si sluga a ne spasitelj – to je stil koji je Jorge Mario Bergoglio donio u papinsku službu, istaknuo je kardinal Tagle, koji je Bergoglia dobro upoznao i prije izbora za Papu.

Naime, kardinali Bergoglio i Tagle surađivali su od 2005. do 2008. u Tajništvu biskupske sinode. Kardinal Tagle opisao je koliko ga se tada dojmila Papina jednostavnost, humor i savjesnost, a osobito što je sve to zadržao i u službi Rimskoga biskupa. Kao primjer je naveo da se Bergoglio praktički pri svim susretima prvo raspitao za obitelj i roditelje, a tek onda prešao na poslovna pitanja. Mnogi Papu vide kao „utjecajni motor čovječanstva”, a ja u njemu i u našim razgovorima vidim parabolu blizine i Božjega suosjećanja i kao takav papa Franjo može promijeniti povijest, ističe kardinal Tagle.

Opisao je i svoje dojmove s konklave na kojoj je Bergoglio, kojega je papa Ivan Pavao II. uvrstio u Kardinalski zbor godine 2001., izabran za papu i oduševljenje većine kardinala koji su velikim pljeskom pozdravili takav rezultat izbora i zahvaljivali Bogu što još jednom nije iznevjerio Crkvu. No, kardinal Bergoglio sjedio je pognute glave, „u čemu sam spoznao svo breme poslušnosti volji Božjoj”, rekao je kardinal Tagle.

Svojom željom za „siromašnom Crkvom za siromašne” koju je stavio u prioritete opće Crkve papa Franjo nastavlja Kristov put, istaknuo je kardinal Tagle. Posebna ljubav koju kršćani trebaju iskazivati onima posljednjima u društvu, nije nekakva novina pape Franje. I tim putem moramo nastaviti, istaknuo je kardinal u apelu svim kršćanima.

Novi predsjednik Kongregacije za evangelizaciju kao drugu važnu karakteristiku pontifikata argentinskoga Pape istaknuo je misijsku Crkvu koja ide prema ljudima i svoju djelatnost ostvaruje u konkretnim situacijama u svijetu, šireći Radosnu vijest riječju i djelima. „Autentična kršćanska misija treba autentične svjedoke. Trebamo vjerodostojne misionare a ne puke djelatnike”, poručio je kardinal Tagle.

Na kraju intervjua papi Franji je u povodu obljetnice pontifikata poželio „da i dalje Crkvi otkriva i svjedoči darove i obećanja Božja te prima utjehu u molitvi i ljubavi mnogih ljudi”. Sveti Oče, želim vam zdravlja i mnogo radosti! poželio je kardinal Tagle.

Datum 13.3.2020.

Radio Marija

19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća
19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Molitva s Dvanaestoricom (Lk 9,1-6)

Sazva dvanaestoricu i dade im moć i vlast nad svim zlodusima i da liječe bolesti. I posla ih propovijedati kraljevstvo Božje i liječiti bolesnike. I reče im:...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.