slika6vjest.png

Susret je održan 9. ožujka u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati.

U ponedjeljak, 09. ožujka ove godine, u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati, održao se godišnji Susret župnika sjemeništaraca s odgojiteljima u sjemeništu. Inicijator ovog skupa bio je rektor, preč. Matija Pavlaković, sa željom da župnici i upravitelji župa koji imaju sjemeništarce, zajedno sa odgojiteljima u sjemeništu pokušaju zajednički podijeliti odgovornost, brigu i radost rada u pripremi i praćenju kandidata za svećenička zvanja mjesnih Crkava.
Susret je započeo u 10.30 sati kratkom okrijepom i zajedničkim druženjem nakon čega je uslijedio radni dio susreta. Od 23 župe, iz koliko dolaze sjemeništarci, na ovaj susret odazvalo se 10 župnika. Veći broj ispričao se zbog ranije preuzetih pastoralnih obveza u svojim zajednicama.
Nakon molitve za uspjeh SHKM-a u Zagrebu uslijedila je riječ dobrodošlice prečasnog Rektora i aktualizacija prijeđenoga puta od posljednjeg Susreta koji je bio koncem prošle školske i vjeronaučne godine, 13. svibnja 2019. godine. Rektor Pavlaković zahvalio je župnicima na angažmanu te svećeničkom svjedočenju koje se na poseban način očituje za vrijeme božićnih i uskršnjih blagdana, kada sjemeništarci aktivnije sudjeluju u životu svojih župnih zajednica. Zahvalio je i župnicima koji su sjemenišnu zajednicu u ovoj pastoralnoj godini ugostili u svojim župama, za vrijeme redovitih izleta po nad/biskupijama Crkve u Hrvata.
Potom je rektor progovorio o različitim temama kao što su: statistika broja sjemeništaraca po biskupijama i školskim odjeljenjima; perspektivi rada sa sjemeništarcima tijekom nadolazećih uskršnjih, ali i ljetnih praznika zamolivši župnike da prate duhovni život sjemeništaraca za vrijeme njihova slobodnog vremena (redovita dnevna Sveta misa, predvođenje pobožnosti, odlazak na župna hodočašća, dekanatski susreti ministranata i sl.) i potaknuo je prisutne svećenike da na početku nove školske i vjeronaučne godine dostave Rektoratu pismeno izvješće o aktivnostima njihovog sjemeništarca tijekom ljetnih praznika; iznio je ciljeve rada za tekuću školsku i vjeronaučnu godinu prezentiravši i odnos sa školama koje sjemeništarci pohađaju te izazove s kojima se odgojitelji susreću u odnosu prema povjerenim im kandidatima u sjemeništu. Okupljenim župnicima potom se obratila i gošća susreta gđa Antea Brzović, magistra psihologije i vanjska suradnica sjemeništa koja je progovorila o svojim zapažanjima u radu sa sjemeništarcima te je ponudila određene poticaje župnicima u tom vidu. Zatim je uslijedila plodna rasprava i izmjena mišljenja o kvaliteti i osobnim svojstvima budućih sjemeništaraca budući da nadolaze i upisi u Sjemenište koji će biti početkom mjeseca lipnja. Razredni odgojitelj (prefekt) vlč. Goran Bužak, izvijestio je prisutne župnike o trenutnim ocjenama sjemeništaraca te njihovom vladanju, a duhovnik sjemeništa vlč. Petar Mlakar upoznao je okupljene župnike sjemeništaraca sa duhovnim programom života u Sjemeništu.
Uslijedila je zajednička molitva Srednjega časa u sjemenišnoj kapeli, a potom zajednički ručak svih sudionika u sjemenišnoj blagovaonici. Nakon ručka župnici su nastavili druženje sa svojim sjemeništarcima u dvorištu sjemenišnog kompleksa. Susret je završio u 15.00 sati.

Datum 10.3.2020.

Radio Marija

10:30 Zubna putovnica – tema: Zdravlje branitelja; gost: dr. sc. Tomislav Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ante Deur, saborski zastupnik; ur. i vod.: Anka Jurišić-Kvesić, dr. stom.
11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:15 Glazba po izboru slušatelja

video-stream-ikona.jpg

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - komentar uz današnje evanđelje: Svjetlosti vječnoj (Lk 8,16-18)

  »Nitko ne užiže svjetiljke da je pokrije posudom ili stavi pod postelju, nego je stavlja na svijećnjak da oni koji ulaze vide svjetlost. Ta ništa nije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 65 39 498; 097 60 24 076

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2020

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.