Vaš umor treba proizići iz sposobnosti za suosjećanje

Vaš umor treba proizići iz sposobnosti za suosjećanje

Identitet svećenika i Bogu posvećene osobe, duh služenja, kultura susreta - neke su od tema o kojima je Papa govorio.

Crkva u Mozambiku ne može biti dio problema mjerodavnosti, prezira i podjela jednih od drugih, nego treba biti poput vrata prema rješenju, prostor na kojemu su mogući poštovanje, međurazmjena i dijalog – rekao je papa Franjo na susretu s biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, Bogu posvećenim osobama, sjemeništarcima, katehistima i animatorima, održanom u katedrali u Maputu. Bio je to treći javni događaj Papina apostolskog pohoda Mozambiku, nakon susreta s predstavnicima vlasti, građanskoga društva i Diplomatskim zborom, te nakon međureligijskoga susreta s mladima.

Sviđalo se to nama ili ne, pozvani smo suočiti se sa stvarnošću takvom kakva ona jest – rekao je Papa te upozorio kako se umjesto Radosne vijesti naviješta nešto sivo što ne privlači i ne žari ničije srce. Osvrnuo se i na krizu svećeničkoga identiteta te kazao da je možda potrebno izići iz važnih i svečanih mjesta. Moramo se vratiti na mjesta na kojima smo bili pozvani, na kojima je bilo očito da inicijativa i moć dolaze od Boga. Svećenik je – istaknuo je Papa – najsiromašniji čovjek ako ga Isus ne obogati svojim siromaštvom; on je najbeskorisniji sluga ako ga Isus ne zove prijateljem, (…) najnezaštićeniji među kršćanima ako ga Dobri Pastir ne ojača u njegovu stadu. Nitko nije manji od svećenika koji je prepušten samo svojim snagama.

Uspoređujući Zahariju i Mariju u trenutku navještaja o rođenju djeteta, papa Franjo je istaknuo da Zaharija ne može izbjeći brigu i sve provjeriti; ne može se osloboditi osjećaja da je odgovoran za ono što će se dogoditi. Marija ne dvoji, ne misli na sebe, prepušta se, pouzdaje se – istaknuo je Papa te dodao da je zamorno živjeti odnos s Bogom kao Zaharija, primjenjujući uvijek pravila, uvijek misliti na to da je plaća razmjerna uloženom naporu, da je moja zasluga ako me Bog blagoslivlja, da Crkva treba priznati moje vrline i moje napore… Ne možemo ići za onim što se pretvara u osobne blagodati; naš umor treba, naprotiv, biti vezan za našu sposobnost suosjećanja – istaknuo je papa Franjo.

Za obnovu poziva – prema Papinim riječima – često je potrebno provjeriti imaju li naš umor i naše brige veze s određenom „duhovnom mondenošću“. Obnoviti svoj poziv stoga znači izabrati, reći 'da' i umoriti se s onim što je plodno u Božjim očima, onim što Njegovog Sina Isusa čini prisutnim – napomenuo je Papa te izrazio nadu da će mladi, zaslijepljeni radošću svakodnevnoga darivanja, ali ne nametnutoga nego dozreloga, te u tišini i molitvi, reći svoje 'da'.

Obrativši se posebno onima koji se pitaju, ili su na putu konačnoga posvećenja Bogu, Papa je kazao da mogu shvatiti kako zabrinutost i brzina brojnih poticaja koji nas bombardiraju oduzimaju prostor unutarnjoj tišini u kojoj se osjeća Isusov pogled i čuje njegov poziv. Tražite, naprotiv, prostore mira i tišine koji će vam omogućiti da razmišljate, molite, da bolje vidite svijet koji vas okružuje. Tada ćete, zajedno s Isusom, moći razaznati svoj poziv na ovoj zemlji – rekao je papa Franjo.


datum 6.9.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Gospodine, molimo te za mir među narodima, a napose u vlastitom srcu; učini nas oruđem svoga mira.
Trenutno u programu: 07:40 Glazba
Sljedeće u programu: 07:45 Upoznajmo Bibliju

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Kako čitati Sveto pismo

Nikada ne smijemo vjerovati da smo mi prvi koji čitamo Sveto pismo.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora