Spasimo brodolomce od hladnoće ravnodušja

Spasimo brodolomce od hladnoće ravnodušja

Papina kateheza na redovitoj općoj audijenciji srijedom.

Teškoće, vjera, iskušano dobro koje srce čini otvorenim i osjetljivim na solidarnost prema drugima – tim je riječima papa Franjo, u katehezi na redovitoj općoj audijenciji, održanoj u Dvorani Pavla VI., istaknuo značenje Pavlova brodoloma na Malti, sličnoga brojnim današnjim brodolomima.

Molimo danas Gospodina da nam pomogne svaku kušnju živjeti poduprti jakošću vjere; te biti osjetljivi na brojne brodolomce koji iscrpljeni stižu na naše obale, kako bismo ih i mi znali prihvatiti bratskom ljubavlju koja proizlazi iz susreta s Isusom. To spašava od hladnoće ravnodušja i nečovječnosti – napomenuo je Papa.


Opasna plovidba

Putovanje Pavla iz Cezareje u Rim tema je današnje Papine kateheze u čijem su središtu ponovno bila Djela apostolska koja treba pročitati jer – kako je objasnio papa Franjo – tako ćete vidjeti kako evanđelje, snagom Duha Svetoga, dolazi do svih naroda, postaje univerzalno. Uzmite ga. Čitajte ga – potaknuo je Papa.

Plovidba je opasna jer je počela oluja, ali Pavao umiruje svoje suputnike: Prošle je noći anđeo Boga kojemu pripadam – jer, objasnio je Papa, svatko je imao svojega boga, zar ne? – Boga kojemu pripadam i kojemu služim došao k meni i rekao: „Noćas mi se ukaza anđeo Boga čiji sam i komu služim te reče: ‘Ne boj se, Pavle! Pred cara ti je stati i evo Bog ti daruje sve koji plove s tobom.’“ (Dj 27, 23-24). I u kušnji, Pavao ne prestaje biti čuvar života drugih i onaj koji oživljava nadu – primijetio je Papa.


Od nesreće do prigode

Od nesreće, brodolom se pretvara u providnosnu prigodu – dodao je. Pristajanje na Malti označava promjenu. Maltežani su dobri, dobroćudni, gostoljubivi. Još od tog vremena – primijetio je papa Franjo. Pružaju brodolomcima malo topline i utjehe, zajedno s Pavlom koji se, kao pravi Kristov učenik, stavlja u službu drugima skupljajući granje kako bi potpirio vatru, ali ga iznenada ugrize zmija.

Očekivali su da će se odmah srušiti mrtav, međutim, ništa mu se neobično nije dogodilo te ga čak – umjesto zločincem – počeše smatrati božanstvom. Ta je blagodat zapravo došla od uskrsloga Gospodina koji mu je u pomoći, u skladu s obećanjem danim vjernicima prije nego što je uzišao na nebo: „zmije [će u ruke] uzimati; i popiju li što smrtonosno, ne, neće im nauditi; na nemoćnike će ruke polagati, i bit će im dobro“ (Mk 16, 18). Legenda kaže da od tog trenutka na Malti više nije bilo zmija; to je Božji blagoslov za gostoljubivost tomu tako dobrom narodu.


Dati „tijelo“ riječi

Od tog trenutka boravak na Malti za Pavla postaje milostiva prigoda da učini „opipljivom“ riječ koju naviješta, te da tako obavlja službu samilosti liječeći bolesne. To je zakon evanđelja: kada neki vjernik proživi iskustvo spasenja, ne zadržava ga za sebe nego ga dalje širi. Dobro uvijek teži prenošenju drugima – napomenuo je Papa. Svako iskustvo istine i ljepote po svojoj naravi teži širenju, a svaka osoba koja je iskusila duboko oslobođenje poprima veću osjetljivost na potrebe drugih – rekao je Papa podsjećajući na apostolsku pobudnicu 'Evangelii gaudium'. „Prekaljeni“ kršćanin zacijelo može biti bliži onomu tko trpi i učiniti svoje srce otvorenim i osjetljivim na solidarnost s drugima. Bog može djelovati u svakoj situaciji, pa i u prividnim neuspjesima, jer tko se žrtvuje i daje Bogu iz ljubavi, sigurno će biti plodan – dodao je Papa.


Pamtite datum svojega krštenja

Na kraju audijencije, nakon što je izrazio blizinu Australiji, pogođenoj velikim požarima, papa Franjo je zatražio od vjernika da se prisjete datuma svojega krštenja. Želio bih da svatko od nas znade datum krštenja; sigurno znamo datum rođendana, datum rođenja; ali koliko vas zna datum krštenja? Budući da se ne slavi, zaboravlja se. Za domaću zadaću, upitajte roditelje, baku i djeda, rodbinu i prijatelje: Kada sam kršten, kada sam krštena?, i nosite uvijek taj datum u srcu kako biste zahvalili Gospodinu za milost krštenja – potaknuo je papa Franjo.


datum 9.1.2020.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Svim prijateljima Radio Marije veljača je posebno drag mjesec, a ove 2020-e slavimo dvadeset i treću godišnjicu djelovanja našega Radija u Hrvatskoj.
Trenutno u programu: 17:45 Glazba
Sljedeće u programu: 18:15 Molitva - Večernja

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Kako čitati Sveto pismo

Nikada ne smijemo vjerovati da smo mi prvi koji čitamo Sveto pismo.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora