Sinoda: Potrebna obnova saveza između Crkve i obitelji

Sinoda: Potrebna obnova saveza između Crkve i obitelji

I trećega dana XV. redovne biskupske sinode u Vatikanu o temi „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“, u središtu pozornosti bio je prvi dio dokumenta Instrumentum laboris, posvećen slušanju.

 Istaknuto je, međutim, da valja uočiti i pozitivno lice mladih koji su nositelji velikoga ljudskog i duhovnog bogatstva, kao što su prijateljstvo, solidarnost, volonterstvo, vjerodostojno svjedočenje, zahtjev za dosljednost upravljen civilnom društvu, te poziv za radosniju i evanđeosku Crkvu, rečeno je na sinodi, prenosi Vatican News. Mladi traže da ih posluša odrasla osoba, da im posveti malo vremena, da ih prihvati s empatijom i poštovanjem, da ih ne sudi te da ih prati u razlučivanju općenito, a i u razlučivanju zvanja.

Sinodski oci, među ostalim, istaknuli su da je važno oživjeti misu, svakodnevne molitve i sakramente, koji su jedan od načina na koji valja privući mlade, učiniti ih aktivnim dijelom života Crkve, podupirući njihov protagonizam. U liturgijskim slavljima stoga valja posvetiti pozornost privlačnijoj uporabi glazbe, kao i katehezi i propovijedima. Nije, naime, dostatno pamtiti molitve i formule – potrebna je radosna i nadahnjujuća propovijed, jer mladi trebaju shvaćati glavom i vjerovati srcem. Istodobno, pastiri se ne smiju ograničavati na čekanje mladih u župi. Pravi je izazov, naime, taj da Crkva bude ona „koja izlazi“ kako bi došla do mladih tamo gdje se nalaze. Mnogi od njih imaju brojna virtualna prijateljstva, ali nijednoga pravog prijatelja, te tako trpe zbog „obilja samoće“, na koju Crkva može dati stvaran odgovor. Što se pak tiče formacije istaknuta je važnost socijalnoga nauka Crkve, te uloga katoličkih škola koje su izvrsni obrazovni centri, ali možda nisu u stanju potpuno uključiti mlade u crkveni život.

Vrlo je važan i savez između Crkve i obitelji. Treba, naime, ponovno procijeniti vrijednost prvoga odgojitelja mladih, ponajviše u pratnji prema odrasloj dobi, odnosno obiteljsku jezgru utemeljenu na kršćanskom braku. Ona je prva školska klupa i za one koji uđu u sjemenište. Zbog toga se danas čini potrebnim razmotriti lik oca, temelja u prijenosu vjere i za dozrijevanje identiteta djece. To međutim valja provoditi u suradnji, a ne u natjecanju, s likom majke. Sa sinode stiže također apel za prihvat izbjeglica i migranata koji su često mladi, a čije se dostojanstvo često vrijeđa. Ključna je riječ solidarnost kako bi se mladi izbjeglice uistinu osjećali prihvaćeni i integrirani. Istaknuta je također potreba zauzimanja da ljudi ne budu primorani seliti se, nego da mogu ostati u svojim zemljama, istaknuli su biskupi.

Na sinodi je potom govorio posebni gost brat Alois, prior Zajednice iz Taizea, koji je istaknuo važnost „službe slušanja“, koju možda treba povjeriti laicima. Utemeljitelj te zajednice brat Roger govorio je: „Kada Crkva sluša, postaje ono što ona jest – zajednica ljubavi“. U izlaganjima promatrača istaknuto je pak da mladi nisu samo statističke kategorije, nego oni žele biti dio rješenja za suvremene teškoće. Mlade, ranjene sustavima koji ih isključuju, koji ne podupiru jednakost i pravednost, treba poslušati i konkretno im pomoći, jer bi mogli postati kao siromasi našega doba, odnosno žrtve „kulture odbacivanja“.

IKA


datum 5.10.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Marijo, svibnja kraljice, moli za sve nas!
Trenutno u programu: 12:15 Devetnica Duhu Svetom
Sljedeće u programu: 12:20 Glazba

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Kako čitati Sveto pismo

Nikada ne smijemo vjerovati da smo mi prvi koji čitamo Sveto pismo.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora