Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Udruga Obitelji 3plus u Ministarstvu za demografiju

Udruga Obitelji 3plus u Ministarstvu za demografiju

Udruga Obitelji 3Plus održala je sastanak s ministricom za demografiju Vesnom Bedeković u kojem je zatražila konkretne mjere unapređenja obiteljske politike.

Ministrica Bedeković predstavila je svoj dosadašnji rad u Ministarstvu, a posebno rad na izradi Strategije demografske revitalizacije Republike Hrvatske.
Potrebno je korjenito promijeniti poreznu politiku u korist obitelji, osobito u korist obitelji s troje ili više djece. Neke od mjera trebale bi biti subvencioniranje potreba višebrojnih obitelji poput subvencija pri kupnji adekvatnog automobila ili pak stipendiranja učenika i studenata iz brojnih obitelji. Potrebna je i promjena Zakona o dječjem doplatku u dva bitna smjera – ukidanje uvjeta imovinskog cenzusa te delimitacija pronatalitetnog dodatka od 500 kuna koji trenutno vrijedi samo za treće i četvrto dijete - to su samo neki od zahtjeva koje je predsjednik udruge Obitelji 3plus Ivan Malbašić sa svojim suradnicima iznio na sastanku s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnom Bedeković.

Ministrica Bedeković predstavila je svoj dosadašnji rad u Ministarstvu, a posebno rad na izradi Strategije demografske revitalozacije Republike Hrvatske. Dodatno je istaknula spremnost na suradnju s civilnim sektorom i saslušala prijedloge udruge Obitelji 3plus koje će razmotriti sa svojim suradnicima.

Udruga Obitelji 3plus predlaže konkretne mjere s ciljem unaprjeđenja obiteljske politike i demografske revitalizacije Republike Hrvatske, koje su dostupne na njihovim mrežnim stranicama. Među ostalim, udruga traži i da se u cijeloj Hrvatskoj roditeljima s troje ili više djece omogući status roditelja odgojitelja. Uzor uz određene dorade može biti model koji već nekoliko godina uspješno provodi Grad Zagreb. Sam ministar financija Zdravko Marić proteklog je mjeseca na konferenciji „Hrvatska kakvu trebamo“ istaknuo kako „poreznim sustavom ne možemo riješiti sve probleme, ali da i taj sustav može dati svoj doprinos i stimulans, između ostalog i kod demografskih problema”. Istaknuto je to dakle kao apsolutno pitanje broj jedan u Hrvatskoj.

Udruga Obitelji 3plus stoga očekuje da ih se uključi u radne skupine Ministarstva imajući u vidu da se Udruga zalaže za poboljšanje uvjeta čak 112.830 obitelji s troje ili više djece. Udruga također naglašava da pozdravlja izjave svih ministara u Vladi RH usmjerene u tom smjeru, no smatra kako je naše društvo i dalje tek deklarativno društvo prijatelj obitelji, a posebno s više djece. "O tome je li nešto prvi prioritet ili ne iščitava se iz zakonskih propisa, ali i iz pozicija državnog proračuna koje te propise prate. S obzirom da se očekuju promjene mnogih značajnih zakona, ali i predstavljanje nacrta proračuna za 2020. godinu, imati ćemo priliku vidjeti u kojoj je mjeri demografsko pitanje zaista pitanje broj jedan u Hrvatskoj", istaknuli su predstavnici udruge Obitelji 3plus.

datum 10.10.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Marijo, svibnja kraljice, moli za sve nas!
Trenutno u programu: 11:45 Glazba
Sljedeće u programu: 12:00 Kraljice Neba; Molitva - Srednji čas

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Kako čitati Sveto pismo

Nikada ne smijemo vjerovati da smo mi prvi koji čitamo Sveto pismo.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora