Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
U Vatikanu predstavljena Loretska jubilejska godina

U Vatikanu predstavljena Loretska jubilejska godina

U Tiskovnom uredu Svete Stolice 3. prosinca održana je konferencija za tisak na kojoj je predstavljena Loretska jubilejska godina koja će se slaviti od 8. prosinca 2019. do 10. prosinca 2020.

U Tiskovnom uredu Svete Stolice u utorak 3. prosinca održana je konferencija za tisak na kojoj je predstavljena Loretska (lauretanska) jubilejska godina koja će se slaviti od 8. prosinca 2019. do 10. prosinca 2020., povodom 100. godišnjice proglašenja Gospe Loretske zaštitnicom zrakoplovaca, na temu "Loretski jubilej. Pozvani letjeti visoko".

Na tiskovnoj konferenciji su govorili mons. Rino Fisichella, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije, zatim mons. Fabio Dal Cin, prelat i papinski delegat za svetište Svete kuće u Loretu i mons. Antonio Coppola, biskupski vikar za talijanske zrakoplovne snage.

“Lauretanski jubilej dar je kojem prije svega moramo zahvaliti papi Franji što ga je dobrostivo dodijelio, kao daljnju milosnu prigodu nakon njegova dolaska među nas, u Loreto, 25. ožujka”, rekao je mons. Fisichella na predstavljanju Jubileja podsjetivši kako je Papa tom prilikom u Svetoj kući potpisao posinodsku apostolsku pobudnicu Christus vivit o mladima.

Loretski jubilej započet će u nedjelju, 8. prosinca, na svetkovinu Bezgrešnog Začeća BDM obredom otvaranja Svetih vrata bazilike Svete kuće, kojim će predsjedati državni tajnik kardinal Pietro Parolin, a završit će 10. prosinca 2020. godine.

Sveta kuća, koju su prema pobožnoj legendi na krilima nosili anđeli i koja je neko vrijeme boravila i na Trsatu, gdje je kasnije podignuto poznato hrvatsko marijansko svetište, nadahnula je vojnike avijatičare iz Prvog svjetskog rata da za svoju zaštitnicu uzmu Blaženu Djevicu iz Loreta. U to se doba naime zrakoplove popularno nazivalo „letećim kućama“. Tako je papa Benedikt XV. 24. ožujka 1920., proglasio Blaženu Djevicu Mariju iz Loreta „glavnom zaštitnicom kod Boga svih zrakoplovaca“. Ovaj se Jubilej stoga obilježava uz stotu obljetnicu toga proglašenja, pojasnio je mons. Fisichella.

No, Jubilej se ne tiče samo svijeta zrakoplovstva (djelatnika i putnika), nego je upravljen svim štovateljima Gospe Loretske te svima onima koji će hodočastiti u Svetu kuću iz cijelog svijeta kako bi primili dar općeg oprosta.

Let zrakoplovom postaje metafora našeg postojanja. Svi smo pozvani letjeti visoko, jer Bog svima nudi mogućnost dobrog, odnosno svetoga života. Ovaj Jubilej želi biti za sve velika prigoda za oživljavanje našeg prianjanja Kristu jedinom Spasitelju, bez kojeg je iluzorno sanjati društvo u kojem će biti više pravde, bratstva i jedinstva. U tome pogledu ovaj Jubilej postaje povoljna prilika za ponovno otkrivanje poziva na svetost u suvremenom svijetu, kakvim nam ga je predstavio papa Franjo u apostolskoj pobudnici Gaudete et exsultate, napomenuo je mons. Fisichella.

Tijekom Svete loretske godine, jedina jubilejska crkva na svijetu bit će crkva u Bazilici svetišta u Loretu u kojoj se nalazi Sveta kuća. Međutim, kako bi se istaknulo pastoralnu vrijednost bogoštovnih mjesta civilnog i vojnog zrakoplovstva, mogućnost primanja općeg oprosta proširuje se i na kapele u civilnim i vojnim zračnim lukama na zahtjev mjesnog ordinarija, rekao je mons. Fisichella.

Prigodom Loretske jubilejske godine pokrenuta je i mrežna stranica na adresi: https://www.jubilaeumlauretanum.it/, na kojoj se mogu pronaći svi sadržaji i informacije vezane uz Jubilejsku loretsku godinu na tri jezika: engleskom, talijanskom i poljskom.


datum 3.12.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
U lipnju slavimo dva draga nam blagdana, dva srca: Presveto Srce Isusovo i Srce Marijino.
Trenutno u programu: 04:30 Znanjem do spoznaja (R) - tema: Povijest štovanja Marije Pomoćnice kršćana – gradnja i ukrašavanje crkve Marije Pomoćnice na Knežiji - dr. sc. Agneza Szabo
Sljedeće u programu: 05:15 Glazba

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Kako čitati Sveto pismo

Nikada ne smijemo vjerovati da smo mi prvi koji čitamo Sveto pismo.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora