Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Župnici sjemeništaraca s odgojiteljima u Sjemeništu

Župnici sjemeništaraca s odgojiteljima u Sjemeništu

Inicijator ovog skupa bio je rektor, preč. Matija Pavlaković.

U ponedjeljak, 13. svibnja, na spomendan BDM Fatimske, u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati održao se godišnji susret župnika sjemeništaraca s odgojiteljima u sjemeništu. Inicijator ovog skupa bio je rektor, preč. Matija Pavlaković, sa željom da župnici i upravitelji župa koji imaju sjemeništarce, zajedno s odgojiteljima u Sjemeništu pokušaju zajednički podjeliti odgovornost, brigu i radost rada u pripremi i praćenju kandidata za svećenička zvanja mjesnih Crkava. Susret je započeo u 10.30 sati kratkom okrijepom i zajedničkim druženjem nakon čega je uslijedio radni dio susreta. Od 33 župe, iz koliko dolaze sjemeništarci, na ovaj susret odazvalo se 15 župnika. Veći broj ispričao se zbog ranije preuzetih pastoralnih obveza te nevremena koje je zadesilo Zagreb tijekom prijepodneva.
Nakon dobrodošlice prečasnog Rektora i aktualizacije prijeđenoga puta od posljednjeg Susreta koji je bio koncem prošle školske i vjeronaučne godine, 14. svibnja 2018. godine, preč. Pavlaković zahvalio je župnicima na angažmanu te svećeničkom svjedočenju koje se na poseban način očituje za vrijeme božićnih i uskršnjih blagdana kada sjemeništarci aktivnije sudjeluju u životu svojih župnih zajednica. Zahvalio je i župnicima koji su sjemenišnu zajednicu u ovoj pastoralnoj godini ugostili u svojim župama za vrijeme redovitih izleta po nad/biskupijama Crkve u Hrvata. Potom je Rektor progovorio o perspektivama rada sa sjemeništarcima tijekom ljetnih praznika koji ubrzo nadolaze.
Zamolio je župnike da prate duhovni život sjemeništaraca za vrijeme praznika (redovita dnevna Sveta misa, predvođenje pobožnosti, odlazak na župna hodočašća, dekanatski susreti ministranata i sl.) i potaknuo je prisutne svećenike da na početku nove školske i vjeronaučne godine dostave Rektoratu pismeno izvješće o aktivnostima njihovog sjemeništarca tijekom ljetnih praznika. Okupljenim župnicima potom se obratio vlč. Ivan Valentić, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije koji je progovorio o Susretu hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu 2020. godine, pri čemu je istaknuo da je odabrano geslo samoga Susreta, u tijeku je natječaj za himnu i logo Susreta, a započelo se i s pripravom katehetskih materijala koji će se tijekom ljeta pripremiti za slanje u sve (nad)biskupije u Hrvatskoj s ciljem što bolje pripreme svih sudionika za sâm Susret.
Pritom je svećenike pozvao i zamolio ih za aktivnije uključivanje u sve događaje koji će se odvijati u sklopu priprave Susreta hrvatske katoličke mladeži u njihovim (nad)biskupijama. Zatim je uslijedila plodna rasprava i izmjena mišljenja o kvaliteti i osobnim svojstvima budućih sjemeništaraca budući da se bliže upisi u Sjemenište koji će biti početkom mjeseca lipnja. Razredni odgojitelj (prefekt) vlč. Goran Bužak, izvjestio je prisutne župnike o trenutnim ocjenama sjemeništaraca te njihovom vladanju, a duhovnik sjemeništa vlč. Petar Mlakar upoznao je okupljene župnike sjemeništaraca s duhovnim programom života u Sjemeništu. Uslijedila je zajednička molitva Srednjega časa u sjemenišnoj kapeli, a potom zajednički ručak svih sudionika u sjemenišnoj blagavaonici. Nakon ručka župnici su nastavili druženje sa svojim sjemeništarcima u dvorištu sjemenišnog kompleksa. Susret je završio u 15 sati.

datum 14.5.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Marijo, svibnja kraljice, moli za sve nas!
Trenutno u programu: 04:30 Petak Četvrti (R) - fra Ivan Marija Lotar, OFM Conv.
Sljedeće u programu: 05:15 Glazba

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Kako čitati Sveto pismo

Nikada ne smijemo vjerovati da smo mi prvi koji čitamo Sveto pismo.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora