Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Spomen na utamničene svećenike u Staroj Gradiški

Spomen na utamničene svećenike u Staroj Gradiški

11. travnja u Staroj Gradiški požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je spomen na svećenike.

U predvečerje Dana obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika, 11. travnja u Staroj Gradiški požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je spomen na svećenike koji su bili utamničeni u starogradiškom zatvoru i na druge nedužne žrtve toga logora, među njima i one koji su tamnovali tijekom Domovinskog rata.
Program je počeo kod Memorijala s vanjske strane apside nove župne crkve Sv. Mihaela Arkanđela pred velikim mozaikom uskrslog Krista te ispisanim imenima više od 250 svećenika utamničenika. U uvodnoj riječi biskup je podsjetio na progone, ponižavanje i zatvaranje svećenika u starogradiškom zatvoru za vrijeme komunističke vladavine, koji su započeli ubojstvom starogradiškog župnika Ferde Maretića 1945. Kazao je okupljenim svećenicima Novogradiškoga dekanata na čelu s dekanom Željkom Volarićem da je njima na poseban način povjerena plemenita zadaća čuvati u Staroj Gradiški spomen na trpljenje velikog broja progonjene braće svećenika. Svi nazočni uputili su Isusu Kristu molitvu za progonjene i zatvarane svećenike a zatim su u procesiji krenuli u crkvu gdje je biskup  predvodio euharistijsko slavlje.

Biskup je pozvao nazočne da se odupru napasti u svećeničkim progoniteljima vidjeti samo zlo koje su počinili, a previdjeti u njima osobe koje je Bog stvorio i kojih se unatoč počinjena zla nikada ne odriče, nego ih poziva na obraćenje. Zamolio je Boga saveza da utamničenim svećenicima i njihovim progoniteljima daruje puninu svoga života, a sudionike slavlja pozvao da ih se ne spominju samo jednom godišnje, nego  ih svaki dan uključe u svoje molitve.

Na svršetku mise biskup je potaknuo nazočne da Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika provedu u molitvi, postu i žrtvi za sve ono zlo koje je ostavilo teške tragove na našim prostorima. Zahvalio je svećenicima  što su sudjelovanjem u ovom slavlju iskazali pošast progonjenoj subraći, zahvalio je starogradiškim župljanima na čelu sa župnikom na svemu što redovito nastoje ostvarivati kao vjernici u posebnim okolnostima života, a pjevačima iz Davora za predvođenje liturgijskog pjevanja.


datum 12.4.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
U lipnju slavimo dva draga nam blagdana, dva srca: Presveto Srce Isusovo i Srce Marijino.
Trenutno u programu: 09:00 Cenakul svećeničkog marijanskog pokreta - prijenos iz župe Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu
Sljedeće u programu: 11:00 Glazba

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Kako čitati Sveto pismo

Nikada ne smijemo vjerovati da smo mi prvi koji čitamo Sveto pismo.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora