Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Proljetni susret hrvatskih rimskih studenata

Proljetni susret hrvatskih rimskih studenata

Susret je održan prigodom blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića i bl. Ivana Merza u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu u nedjelju 12. svibnja.

Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. dr. Petar Popović, svećenik Porečke i Pulske biskupije, pitomac Zavoda i asistent na katedri crkvenoga prava Papinskog sveučilišta Svetoga križa u Rimu u zajedništvu s oko 30 svećenika. Na misi su bili, uz ostale, Neven Pelicarić, veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, Jasen Mesić, veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji te drugi diplomatski djelatnici.

U prvome dijelu homilije dr. Popović u kratkim crtama osvrnuo se na lik studenta u Rimu, ističući sve poteškoće s kojima se u takvim okolnostima osoba može susresti, od zamke da bude vječni turist u Vječnome Gradu i ne ispuni misiju na koju je poslana, do odgovornoga vršenja povjerenih dužnosti. Povlačeći paralelu s Isusovom kušnjom u pustinji, vlč. Popović naglasio je da svaki kršćanin može biti kušan od strane Đavla na područjima na kojima je bio kušan i sam Gospodin te da je najvažnije stavljati svoje pouzdanje u Božje ruke čak i kada ne osjećamo njegovu prisutnost. „Studij u Rimu je vrijeme u kojem kušamo naša brojna ograničenja – gdje smo često dovedeni do krajnjih granica naših sposobnosti, često suočeni sa stvarima za koje osjećamo kako nas nadilaze. Sigurno je svatko od nas bio u napasti teško prepoznati Kristovu prisutnost u naporima studija, živjeti ovaj napor oslonjeni samo na svoje snage. Možda je netko doživio prve, nazovimo ih tako, „duhovne metke” ili „udarce” u svom svećeničkom, redovničkom ili laičkom pozivu upravo ovdje u Rimu. Možda je netko od nas ovdje živio razdoblja u kojima je osjećao da mu se tlo i sve sigurnosti izmiču pod nogama.“

U drugom dijelu homilije, oslanjajući se na Riječ Božju, vlč. Popović istaknuo je važnost toga da budemo svjesni trajne Božje prisutnosti u našem životu i u svim prilikama i izazovima života, jer On je pastir dobri koji je „sutrpio“ s nama, i da je prevažno osluškivati njegovu Riječ kroz koju ćemo upoznati Njegovu volju i tako zaslužiti vječni život. „Zbog toga možemo ‘slušati glas njegov’ više nego glas svijeta – koji nam ponekad govori kako je sve besmisleno, više nego glas naših misli, dojmova, osjećaja, pa čak i razuma koji se, kako kaže Ivan Pavao II. u enciklici Fides et Ratio, može i sam nasukati i imati iskustvo racionalnog promašaja pred situacijama križa (n. 23)“, istaknuo je vlč. Popović.
Na kraju mise rektor Zavoda don Bože Radoš zahvalio je vlč. Popoviću na predvođenju euharistijskoga slavlja i na upućenim riječima te pozvao sve na prigodni domjenak i druženje u zavodske prostorije. Liturgijsko pjevanje animirao je mješoviti zbor Hrvatske crkve sv. Jeronima na čelu s orguljašem mo Josipom Vidasom, svećenikom Krčke biskupije, a liturgijom su kao ceremonijari ravnali vlč. Marko Škraba i vlč. Bojan Ivešić, svećenici Vrhbosanske nadbiskupije.


datum 13.5.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Marijo, svibnja kraljice, moli za sve nas!
Trenutno u programu: 07:00 Sveta misa
Sljedeće u programu: 07:30 Molitva - Jutarnja

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Kako čitati Sveto pismo

Nikada ne smijemo vjerovati da smo mi prvi koji čitamo Sveto pismo.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora