Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Ostanite trajno povezani s Bogom u radosti

Ostanite trajno povezani s Bogom u radosti

U povodu početka nove školske godine zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško predvodio je 9. rujna u sjemenišnoj crkvi Srca Isusova u Zagrebu misu sa zazivom Duha Svetoga.

„Ostanite trajno povezani s Bogom u radosti, to je lijek protiv površnosti”, poručio je biskup Šaško učenicima, roditeljima i profesorima Nadbiskupske klasične gimnazije. Osvrćući se na sintagmu ‘škola za život’ istaknuo je da se u učenju ne treba zaboraviti mudrost koja vodi do izvorišta i smisla, jer „korist učenja nalazi se u traženju mudrosti, sreće, radosti, punine, to je potrebno i moguće u svakom području istraživanja i učenja”.
Svi su pozvani otkrivati ‘čudni put mudrosti’, te učiti za život, rekao je biskup, zapitavši što je život, kakav se život ima pred očima i u srcu kada se gledaju programi i nastavni materijali. „U našoj gimnaziji to uključuje cjelovito otajstvo života i život vječni, život vječni a ne samo prolaznost. I zar sama škola nije život, zašto bi škola i život bili suprotstavljeni”, istaknuo je propovjednik.

Nadalje je rekao da su u učenju važne i ocjene, jer treba učiti za školu da bi nešto moglo ostati za život izvan škole, te naglasio: „Svako znanje može biti korišteno za dobro, ali veću vrijednost od toga imaju poštenje, ljubav prema bližnjemu, marljivost, žrtva koja gleda vječnost. U odnosu na to odlučujući je odnos s Bogom, njegova primljena i darovana ljubav i čovjek stavljen u središte, ali ne čovjek sam za sebe nego u odnosu prema Bogu”.

Riječima svetoga Pavla – sve provjeravajte, dobro zadržite i svake se sjene zla klonite, biskup je potaknuo učenike da s radošću u srcu svjedoče da je Isus punina sve mudrosti i spoznaje, te da se trude naučiti što više. „Jer, to vaše znanje ne trebate samo vi za neku karijeru. To znanje treba i Crkva i hrvatsko društvo, i onaj čovjek usahle ruke kojega Isus u današnjem evanđelju stavlja pred nas. Njega gledajte i vjerujem da ćete otkriti kakva je to škola za život koja uključuje i vječni život”.

U novu školsku godinu u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji krenulo je 406 učenika, od prvog do četvrtog razreda, u 16 odjeljenja, rekla je ravnateljica prof. Ljuba Duvnjak. Dodala je kako je ova školska godina posebna za gimnaziju jer počinje priprema za iduću godinu i proslavu 100. obljetnice gimnazije da je s pravom javnosti. „Započet ćemo s jednim zajedničkim hodočašćem učenika, roditelja i djelatnika 26. listopada u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu, te u Krašić kako bi naznačili utjecaj zagovoru sv. Josipa i zagovoru našeg blaženika Alojzija Stepinca.

 


datum 9.9.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Gospodine, molimo te za mir među narodima, a napose u vlastitom srcu; učini nas oruđem svoga mira.
Trenutno u programu: 07:40 Glazba
Sljedeće u programu: 07:45 Upoznajmo Bibliju

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Kako čitati Sveto pismo

Nikada ne smijemo vjerovati da smo mi prvi koji čitamo Sveto pismo.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora