Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Crkva ima mnogo toga reći mladima, a i mladi Crkvi

Crkva ima mnogo toga reći mladima, a i mladi Crkvi

Predstavljene knjige "Nastavničke kompetencije" i „Religioznost zagrebačkih adolescenata“ te obilježen izlazak 50. broja „Lađe“.

Na početku predstavljanja u ime organizatora, Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije, sve je okupljene pozdravila predstojnica Ureda prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić.
Časopis "Lađa" predstavila je glavna urednica prof. dr. sc. Ružica Razum. Časopis izlazi četiri puta godišnje, a u njemu je svojim prilozima od izlaska prvog broja 2006. godine sudjelovalo 250 suradnika. Riječ je o profesorima teoloških učilišta, kao i s drugih fakulteta sveučilišta, a kako je navela prof. Razum, "Lađa" ima nekoliko suradnika iz inozemstva. Među suradnicima su i svećenici-župnici, roditelji, brojni vjeroučitelji, a sve više priloga dolazi i od strane drugih nastavnika i studenata. Svaki je broj tematski, a biraju se važnije religijsko-pedagoške i vjeronaučne te opće školske teme aktualne za školski odgojno-obrazovni sustav.
Nakon predstavljanja časopisa "Lađa", doc. dr. sc. Silvija Migles predstavila je knjigu „Nastavničke kompetencije“. Riječ je o zborniku radova s održanog znanstvenog simpozija u Zagrebu 2017. godine, a koji su uredili prof. dr. sc. Blaženka Valentina s. Mandarić, prof. dr. sc. Ružica Razum i doc. dr. sc. Denis Barić. Na ukupno 197 stranica, uz Uvod i Zaključna razmatranja, knjiga sadrži deset priloga koje potpisuju stručnjaci iz područja teologije, jezikoslovlja, komunikologije i pedagogije. Kako je istaknula predstavljačica dr. sc. Migles, "u središtu je važno i aktualno pitanje nastavničkih kompetencija relevantnih za razumijevanje identiteta vjeroučitelja, ali i više od toga, po čemu knjiga predstavlja bogat i poticajni prinos suvremenim raspravama oko obrazovnih reformi i strategija cjeloživotnog učenja."
Studiju "Religiozni identitet zagrebačkih srednjoškolaca", u kojoj se donose novi i ažurirani podatci empirijskog i sociološkog istraživanja provedenog 2016. godine među adolescentima, srednjoškolcima iz 13 srednjih škola s područja Grada Zagreba, predstavio je doc. dr. sc. Branko Murić.
Sva iznesena pitanja u Studiji treba ozbiljno i odgovorno shvatiti, istaknuo je prof. Murić, jer se pokazuju gorućima u današnjem crkvenom i širem društvenom kontekstu i ne smiju se odložiti pod tepih ili ih primiti s rezigniranošću. Ova pitanja potiču neizostavno preispitivanje i potrebu da se na nov način razloži narav i svrha Crkve, iz čega će proizaći novi poticaji i odgovori tko je ona i što hoće u ovome svijetu te kakva je njena budućnost.
U ime autora knjiga, sve je pozdravio i zahvalio se doc. dr. sc. Denis Barić: "Hvala svim autorima koji su dali udjela u ovim dvjema knjigama i na taj način ukazali na važnost interdisciplinarnosti teologije i drugih znanosti kao i na povezanost različitih teoloških disciplina u svrhu promišljanja o odnosu Boga i čovjeka u svijetu i vremenu koje nam je Bog darovao da bismo ih ispunili posvemašnjom ljubavlju prema Njemu - Stvoritelji i prema čovjeku - stvorenomu."
U ime nakladnika, Katoličkog bogoslovnog fakulteta, prisutnima se obratio te ih pozdravio dekan KBF-a prof. dr. sc. Mario Cifrak. Uz kardinala Bozanića koji je uputio svoju prigodnu riječ i čestitke autorima zbornika i studije, te "Lađi" na 50. broju, predstavljanju su prisustvovali pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola preč. Tomislav Subotičanec, biskupski vikar za pastoral preč. Marko Kovač, profesori s KBF-a, mnogobrojni vjeroučitelji, suradnici "Lađe", a u glazbenom dijelu nastupili su Klara i Vid Krpan.

datum 11.6.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
U lipnju slavimo dva draga nam blagdana, dva srca: Presveto Srce Isusovo i Srce Marijino.
Trenutno u programu: 09:00 Cenakul svećeničkog marijanskog pokreta - prijenos iz župe Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu
Sljedeće u programu: 11:00 Glazba

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Kako čitati Sveto pismo

Nikada ne smijemo vjerovati da smo mi prvi koji čitamo Sveto pismo.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora