Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Nagovor zagrebačkoga nadbiskupa metropolita kardinala Josipa Bozanića

Nagovor zagrebačkoga nadbiskupa metropolita kardinala Josipa Bozanića

Euharistijsko slavlje u povodu 10. obljetnice uspostave Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, Đakovo, 11. listopada 2018. godine.

 Draga braćo i sestre!

Na poticaj vašeg nadbiskupa metropolita Đure, rado vam se obraćam u ovoj predivnoj Strossmayerovoj katedrali, u posebnoj prigodi današnjega slavlja, kao nekadašnji metropolit i ovog dijela tada prostrane Hrvatsko-slavonske crkvene pokrajine.

Danas, na 56. godišnjicu početka Drugoga vatikanskog ekumenskog koncila i na dan nebeskog spomena svetog Ivana XXIII. – pape Koncila, a za Koncil sveti papa Ivan Pavao II. napisao je da je to bila velika milost koju je Crkva dobila u 20. stoljeću (usp. Novo millennio ineunte, 57), u ovom slavlju srdačno pozdravljam: nadbiskupa mons. Gallaghera, koji nas po svojoj službi u Rimu posebno povezuje s papom Franjom, zatim apostolskog nuncija u Hrvatskoj mons. Pinta, našeg domaćina pastira Crkve Đakovačko-osječke, mons. Đuru, prvog metropolita crkvene pokrajine Đakovačko-osječke, nadbiskupa u miru Marina, biskupe sufraganskih biskupija mons. Antuna požeškog i mons. Đuru srijemskog, sve nazočne nadbiskupe i biskupe, svećenike i bogoslove, redovnike i redovnice, te sav puk Božji ovdje sabran.
Ovdje, u metropolitanskom sjedištu u Đakovu, radosna srca danas čestitam 10. obljetnicu postojanja ove najmlađe hrvatske crkvene pokrajine.
S radošću mogu posvjedočiti da smo mi biskupi naše tadašnje Hrvatsko-slavonske metropolije na svojim sastancima u više navrata o tome odgovorno raspravljali i svesrdno se zauzeli za Đakovačko-osječku metropoliju, koju je 18. lipnja 2008. godine uspostavio papa Benedikt XVI., a koja je pružila preduvjete za bolje djelovanje Katoličke Crkve u istočnom dijelu Hrvatske i uopće u hrvatskom narodu na tim prostranim slavonskim i srijemskim ravnicama. Kada se Crkva bolje organizira u jednom svom dijelu, raste i jača milosno zajedništvo opće Crkve.
Draga braćo i sestre, dopustite mi da u ljepoti ovoga našega crkvenog zajedništva spomenem još jednu godišnjicu. Naime, na današnji dan, 11. listopada, prije 72 godine, na komunističkom sudu u Zagrebu, u montiranom procesu, izrečena je sramotna presuda zagrebačkom nadbiskupu i tada našem zajedničkom metropolitu kardinalu Alojziju Stepincu i time je započeo mučenički križni put našega Blaženika.
Vi ste, dragi vjernici Đakovačko-osječke nadbiskupije, predvođeni vašim pastirima, 3. ožujka ove godine, zahvalili Bogu za svjedočanstvo svetosti blaženoga Alojzija kada ste u velikom broju hodočastili na Stepinčev grob u Zagreb te u zagrebačkoj prvostolnici molili njegov zagovor i nebesku pomoć.
I to potvrđuje blaženikovo proroštvo: »Savjest mi je čista i budućnost će pokazati da sam bio u pravu« (Stepinčevo završno obraćanje na sudu, 8. listopada 1946.).
Blaženi Alojzije je i za nas danas jasno uporište kako izdržati i ostati u vlastitoj Domovini. Molimo ga za naše obitelji, posebno za djecu i mlade, molimo za boljitak života u našoj plodnoj Slavoniji.
Sve vas, draga braćo i sestre, preporučujem nebeskom zagovoru Presvete Bogorodice Marije, svetog Petra prvaka apostola i blaženog Alojzija Stepinca, svjedoka čiste savjesti. Amen.

IKA
 

datum 11.10.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Marijo, svibnja kraljice, moli za sve nas!
Trenutno u programu: 06:50 Glazba i meditacije
Sljedeće u programu: 07:00 Sveta misa

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Kako čitati Sveto pismo

Nikada ne smijemo vjerovati da smo mi prvi koji čitamo Sveto pismo.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora