Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Krist živi i skulptura živi

Krist živi i skulptura živi

Izložba akademskog kipara Slavena Miličevića „Muka“ (odljevi i skulpture) otvorena je u četvrtak 11. travnja u Knjižnici Marije Jurić Zagorke na Krvavom mostu u Zagrebu.

Izložba akademskog kipara Slavena Miličevića „Muka“ (odljevi i skulpture) otvorena je u četvrtak 11. travnja u Knjižnici Marije Jurić Zagorke na Krvavom mostu u Zagrebu, u sklopu 28. svečanosti Pasionske baštine 2019. Izložbi su bili nazočni pratitelji događanja Pasionske baštine i ljubitelji umjetnosti predvođeni mr. Jozom Čikešom te iz Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

O izloženim skulpturama, postavljenim u sadrenom i brončanom materijalu, te o stvaralaštvu kipara Miličevića, govorila je povjesničarka umjetnosti Barbara Vujanović, zaposlena kao viša kustosica u Atelijeru Meštrović u Zagrebu. Podsjetivši na Miličevićevo stvaralaštvo nadahnuto sakralnom tematikom, čija se ostvarenja nalaze u mnogim gradovima Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Francuske, istaknula je sretnu povezanost izloženih skulptura i reljefa o temi muke i uskrsnuća, postavljenim u sadri i bronci, koje pokazuju umjetnikovu umješnost i pristup materijalnosti od figurativnog do apstraktnog. Ukazavši na tumačenja francuskog kipara Augustea Rodina da skulptura, upravo onakva kakva jest bez naknadnih intervencija i popravaka, pokazuje svoj život, kustosica Vujanović se osvrnula na Miličevićev izloženi prikaz uskrsnuća koje je preživjelo požar u radnom prostoru i dobila svoju realističku patinu. Uskrsnuće se oduprlo požaru, rekla je Vujanović, istaknuvši teološku i egzistencijalnu poruku uskrsnuća da Krist živi, i nakon muke i smrti, te da i sadrena skulptura, unatoč svojoj proživljenoj sudbini, i dalje živi.

„Djela kojima se pak predstavlja u sklopu manifestacije Pasionske baštine svjedoče autorovu fascinaciju spomenutim tematskim okvirom, unutar kojega nalazi zalog potvrde vještine oblikovanja, kao i mogućnosti suptilnoga ishođenja vlastitog pogleda. Odabrani reljefi i jedna skulptura na jezgrovit način pripovijedaju trenutke koji su prethodili i slijedili nakon Uskrsnuća, kao i samo Uskrsnuće, kao vrhunac Novoga zavjeta, i kršćanskoga vjerovanja uopće“, piše Vujanović ističući da „realističkom i koncentriranom gestom Miličević gradi kompozicije koje se ne iscrpljuju u izlišnim atributivnim elementima i nijansama naracije“.

Izložba će se moći pogledati do 28. travnja 2019., a i brojni prolaznici uz knjižnicu na Krvavom mostu moći će u izlozima knjižnice izvana vidjeti izložena umjetnička ostvarenja. Zagrebački akademski kipar Slaven Miličević rođen je 1966. u Gradačcu (BiH). Školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu a diplomirao je 1993. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u kiparskoj klasi prof. Šime Vulasa. U zagrebačkim crkvenim prostorima Miličević je ostvario reljefni križni put u župnoj crkvi na Jordanovcu, kip nadbiskupa Josipa Stadlera na Naumovcu, bl. Ivana Merza u Palmotićevoj te raspelo u bolničkoj župnoj crkvi sv. Barbare na Rebru. Do sada je izlagao na skupnim i pojedinačnim izložbama u Hrvatskoj i Europi, a sudionik je i likovnih kolonija.

datum 12.4.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
U lipnju slavimo dva draga nam blagdana, dva srca: Presveto Srce Isusovo i Srce Marijino.
Trenutno u programu: 09:00 Cenakul svećeničkog marijanskog pokreta - prijenos iz župe Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu
Sljedeće u programu: 11:00 Glazba

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Kako čitati Sveto pismo

Nikada ne smijemo vjerovati da smo mi prvi koji čitamo Sveto pismo.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora