Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
Dekret Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Dekret Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu

Unatoč pandemije koronavirusa Sveta Stolica neće odgađati datum svetkovine Uskrsa koji ostaje 12. travnja.

U obrazloženju se ističe da je Uskrs u središtu liturgijske godine i ne može se odgađati. Tamo gdje su na snazi specifična ograničenja državnih ili crkvenih vlasti biskupi mogu mise od Cvjetnice do Uskrsa u katedralama i župnim crkvama slaviti bez fizičke nazočnosti vjernika. Župne zajednice treba obavijestiti o satnici misa i pripremiti im odgovarajuće materijale kako bi vjernici slavlja mogli molitvama pratiti iz svojih domova. Navodi se i mogućnost izravnog prijenosa misa i putem televizijskih kanala i interneta.

Pobožnosti i procesije mogu biti odgođeni na kasniji termin, npr. 14. rujna – Uzvišenje sv. Križa, ili 15. rujna kada se slavi Blažena Djevica Marija Žalosna.

Dekret “U doba COVID-19” pročelnik Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu kardinal Robert Sarah prema nalogu pape Franje odaslao je svim biskupskim konferencijama u svijetu, te objavio i na svom Twitter računu na različitim jezicima. Smjernice su važeće samo za ovu godinu.

Nadalje, biskupi mogu po vlastitom nahođenju nadoknaditi Misu posvete ulja neki kasniji datum, dok Misu večere Gospodnje na Veliki četvrtak svaki svećenik može slaviti u nekoj crkvi ili gdje to nije moguće na nekom za to odgovarajućem mjestu i bez sudjelovanja vjernika. Pritom neće biti obreda pranja nogu niti procesije.

Obredi Velikoga petka i subote trebaju biti održani “u mjeri konkretnih mogućnosti”. Molitve na Veliki petak neka sadrže posebne zazive za bolesne i preminule i one koji se uslijed pandemije osjećaju ostavljeni i zbunjeni, ističe se u Dekretu.

Paljenje svijeće u vazmenom bdjenju također je bez popratnih obreda i procesije. Izostaje i krštenje katekumena koje uključuje blagoslovljenu vodu i može biti ograničeno na obnovu krsnih obećanja.


datum 21.3.2020.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Korizma je vrijeme duhovnog pro-mišljanja, povratka Bogu, bližnjima i samome sebi.
Trenutno u programu: 22:30 Hrvatski program Radio Vatikana
Sljedeće u programu: 22:50 Glazba

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Kako čitati Sveto pismo

Nikada ne smijemo vjerovati da smo mi prvi koji čitamo Sveto pismo.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora