Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
50. obljetnica crkvene pokrajine sa sjedištem u Rijeci

50. obljetnica crkvene pokrajine sa sjedištem u Rijeci

U povodu proslave 50. obljetnice uspostave crkvene pokrajine sa sjedištem u Rijeci, tada Riječko-senjske metropolije, 10. lipnja u Nadbiskupskom domu u Rijeci održana je tribina.

Na tribini su o povijesti i sadašnjosti Riječke metropolije govorili riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić, crkveni povjesničar dr. sc. Marko Medved, te rektor riječke katedrale i prvostolnice sv. Vida mons. mr. Matija Matičić.

Bio je to uvod u središnju proslavu zlatnog jubileja Riječke metropolije koje će biti održana 15. lipnja na blagdan sv. Vida, zaštitnika riječke katedrale i nadbiskupije. Misno će slavlje na Trgu Riječke rezolucije predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Tim su povodom biskupi metropolije uputili poruku zajedništva vjernicima ove crkvene pokrajine u čijem su sastavu Riječka nadbiskupija, Gospićko-senjska biskupija, Krčka biskupija te Porečka i Pulska biskupija. O toj je poruci na tribini govorio riječki metropolit Ivan Devčić istaknuvši kako je prije 50 godina uspostava metropolije sa sjedištem u Rijeci izazvala veliko oduševljenje. Ona je značila okupljanje katolika u logičnu teritorijalnu cjelinu koja je još od prije Drugog svjetskog rata bila razdijeljena na više strana. Nova metropolija obuhvaćala je područje unutar granica današnje Republike Hrvatske od krajnjeg zapada u Istri do Korduna na istoku i Zrmanje na jugu, a sačinjavale su ju novoosnovana Riječko-senjska nadbiskupija, Krčka biskupija te Porečka i Pulska biskupija.

„Jedini koji nisu bili toliko oduševljeni su Senjani jer sjedište biskupije više nije bilo u tom gradu nego u Rijeci, a senjsko-modruški biskup Viktor Burić, koji je stolovao u Senju te od tamo upravljao i povjerenom mu Riječkom biskupijom, postao je riječko-senjski nadbiskup i metropolit sa sjedištem u Rijeci“, rekao je nadbiskup na tribini. „Ipak i prije 50 godina, u svojim su izjavama biskupi isticali zajedništvo, solidarnost i suradnju vjernika na ovom području. Mi današnji biskupi svojim smo se porukom nadovezali na njihove poruke odaslane pri ustanovljenju metropolije. Osim što su ceste, tuneli i mostovi prostorno povezali naše biskupije potrebno je prokopati i duhovne tunele kroz brda koja nas dijele, obale premostiti mostovima solidarnosti, a duhovne otoke povezati bržim i boljim brodovima na duhovni pogon“, citirao je nadbiskup dio poruke koju su povodom zlatnog jubileja potpisala sva četvorica biskupa Riječke metropolije: gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, krčki biskup Ivica Petanjak, porečki i pulski biskup Dražen Kutleša te dakako nadbiskup i metropolit Ivan Devčić. Poruka je objavljena kao zasebno izdanje u formi knjižice te u mjesečniku Zvona.

O povijesnim prilikama u tadašnjoj Hrvatskoj, koja je bila u sastavu Jugoslavije, govorio je dr. sc. Marko Medved. Podsjetio je da su te godine u Vatikanu prekrojene i granice drugih crkvenih pokrajina u Hrvatskoj pa je tako Zadar prestao biti sjedište metropolije, a Split je to ponovno postao. „Te odluke izazvale su i pokoje negodovanje, a najbolje je prihvaćena odluka o uspostavi Riječke metropolije.“ Istaknuo je kako su tom uspostavom riješena i pitanja teritorija Porečke i Pulske te Krčke biskupije koje zbog talijanske okupacije dijela teritorija nisu do tada bile cjelovite. „Rijeka je tada bila logičan izbor za metropolijsko sjedište jer je, kao i danas, bila grad kojem je gravitirao cijeli taj dio Hrvatske. Crkva u određivanju biskupijskih granica slijedi civilne modele i cjeline i prilagođava se povijesnim okolnostima. Tako je bilo i te 1969. godine“, rekao je Medved.

O programu proslave zlatnog jubileja govorio je rektor riječke katedrale i prvostolnice mons. Matija Matičić. Osim središnjeg slavlja na blagdan sv. Vida, u tjednu koji mu prethodi bit će postavljena izložba u suradnji s Gradom Rijekom na Korzu na kojoj će biti izloženo sakralno blago katedrale te uspomene na osnivanje metropolije čime je ona postala prvostolnica. Svečani ton tribini u povodu proslave zlatnog jubileja dao je nastup solistica Schole Cantorum Rijeka, Neli Salković i Dajane Lupić, uz klavirsku pratnju zborovođe Ingrid Haller, prof., a tribinu je vodila Helena Anušić.

 


datum 11.6.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
U lipnju slavimo dva draga nam blagdana, dva srca: Presveto Srce Isusovo i Srce Marijino.
Trenutno u programu: 09:00 Cenakul svećeničkog marijanskog pokreta - prijenos iz župe Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu
Sljedeće u programu: 11:00 Glazba

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Kako čitati Sveto pismo

Nikada ne smijemo vjerovati da smo mi prvi koji čitamo Sveto pismo.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora