Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
150. obljetnica časopisa Vijenac

150. obljetnica časopisa Vijenac

Književni list za umjetnost, kulturu i znanost 'Vijenac' ove godine obilježava 150. godišnjicu.

Matica hrvatska je u četvrtak, 7. studenog, organizirala svečanu proslavu te obljetnice u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu.

Matica hrvatska nizom događanja, koji su počeli sredinom svibnja, a traju do kraja godine, obilježava 150. godišnjicu Vijenca sa željom da na dostojan način oda dužno poštovanje generacijama ‘matičara’ koji su u različitim vremenima i nevremenima izgrađivali hrvatsku kulturu i naciju. Na tradiciji Matičina Vienca, pokrenutog 1869., Matica hrvatska Vijenac je obnovila na Božić 1993. kao dvotjednik za kulturu koji prati sva umjetnička i kulturna područja, kao i relevantne društvene i znanstvene teme.

Predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica na svečanosti je istaknuo da je Vijenac Matičino dijete koje je nakon 1993. godine pokazalo svu raskoš Matičina djelovanja. ”Matica je urasla u hrvatsko narodno biće i zato je ona uspješan model u kulturnom djelovanju. Prevladala je zamke, prilagođavala se vremenu, ali je ostala svoja. Takav je i Vijenac”, naglasio je Botica.

Oko Matice i Vijenca okupljala su se najveća hrvatska književna i kulturna imena.

Botica je napomenuo da je upravo u Vijencu Antun Gustav Matoš kao devetnaestogodišnjak objavio svoju prvu pripovijetku Moć savjesti. Stoga će Matica, zajedno s Ministarstvom kulture, sačuvati i njegovati spomen dom Matoševe kuće u Tovarniku kao kulturno dobro. ”Matoš je jednom prilikom rekao da tolerira sve osim trgovanja hrvatstvom, a tako i Matica hrvatska ima snagu pobijediti sve poteškoće i biti i ostati čvrsta okosnica demokratskog hrvatstva”, zaključio je Botica.

Glavni urednik Vijenca Goran Galić istaknuo je da Vijenac svojim sadržajem želi obuhvatiti sve krajeve hrvatske, promicati hrvatsku kulturu i hrvatstvo. Oko Víjenca je okupljen vodeći širok krug novinara književnika i umjetnika koji svaka dva tjedna javnosti nude vijesti, kritike i informacije iz našeg kulturnog života.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da Vijenac pripada među najuglednije časopise i ima stožernu ulogu za hrvatsku kulturu, društvo i povijest. ”Urednička imena koja su se izmjenjivala kroz povijest uvijek su uspijevala ponovno pokrenuti list.

Suradnici i urednici Vijenca ispunit će očekivanja kako bi (p)ostali atraktivni današnjem digitalnom naraštaju”, naglasila je ministrica te zaključila da je Ministarstvo kulture prepoznalo važnost i vrijednost Vijenca kojeg subvencionira značajnom financijskom potporom.

Svečana akademija u Hrvatskom glazbenom zavodu održana je uoči rođendana najvećeg vijenčevog urednika Augusta Šenoe (14. studenoga 1838. – 13. prosinca 1881.), koji je Vijenac uređivao u zlatno doba njegove povijesti od 1874. do 1881., dakle sve do svoje smrti. U glazbenom dijelu programa nastupio je Zbor Hrvatske radiotelevizije pod dirigentskom palicom Tomislava Fačinija.
datum 8.11.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Gospodine, molimo te za mir među narodima, a napose u vlastitom srcu; učini nas oruđem svoga mira.
Trenutno u programu: 11:15 Glazba
Sljedeće u programu: 12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Kako čitati Sveto pismo

Nikada ne smijemo vjerovati da smo mi prvi koji čitamo Sveto pismo.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora