Znati se optužiti pred Bogom liječi nas od licemjerja

Znati se optužiti pred Bogom liječi nas od licemjerja

Isus ne podnosi licemjerje i farizeje naziva "obijeljenim grobovima" - podsjetio je papa Franjo u propovijedi na misi u Domu svete Marte.

Znati se optužiti pred Bogom liječi nas od licemjerja – rekao je papa Franjo na misi u Domu svete Marte, osvrćući se na evanđelje u kojem se govori kako je neki farizej pozvao Isusa na ručak. Budući da je Isus odmah prišao stolu i nije napravio obredno pranje, farizej ga je kritizirao. Postoji određeno ponašanje koje Gospodin ne podnosi, a to je licemjerje – rekao je Papa. Pozvali su Isusa na ručak da bi ga sudili, a ne radi prijateljstva. Licemjerje doista znači prikazivati se na jedan način, a biti u stvari nešto drugo. To znači tajno misliti drugačije od onoga kako se prikazujemo.  

Isus ne podnosi licemjerje. Često farizeje naziva licemjerima i obijeljenim grobovima – rekao je Sveti Otac i primijetio – Nije to uvreda, nego istina. Izvana ste savršeni, dapače uštirkani i upravo besprijekorni, no iznutra ste drugačiji. Licemjerno ponašanje dolazi od đavla koji je veliki lažljivac i licemjer, a licemjeri su njegovi baštinici. Đavao koristi jezik licemjerja i zla koje pokušava sijati u naše srce. S licemjerima se ne može živjeti, no ima ih. Isusu je stalo razotkriti licemjerje; zna da će ga upravo to licemjerno ponašanje odvesti u smrt, jer licemjeri ne razmišljaju koriste li dopuštena sredstva ili ne, nego idu dalje.

Netko bi mogao prigovoriti i reći: „kod nas nema takvog licemjerja“. No pogrešno je tako misliti – rekao je papa Franjo i napomenuo – Jezik licemjerja, neću reći da je normalan, nego je uobičajen i svakodnevno se koristi. To znači prikazivati se na jedan način, a biti nešto drugo. U borbi za moć, na primjer, zavist se i ljubomora na jedan način prikazuju izvana, a unutra su otrov koji ubija, jer licemjerje uvijek ubija, prije ili kasnije ubije. Potrebno je ozdraviti od tog ponašanja, a lijek je za to pred Bogom govoriti istinu, to jest sebe optužiti.

Moramo naučiti sebe optuživati tako da kažemo: učinio sam to, mislim loše, zloban sam, zavidim, želio bih uništiti onoga... – rekao je Papa i istaknuo – Ono što je u nama, potrebno je reći pred Bogom. To je duhovna vježba koja nije uobičajena, nismo na to navikli, no pokušajmo to činiti; optuživati sebe, vidjeti se u grijehu, u licemjerju i pokvarenosti koje ima u našem srcu. Budući da đavao sije pokvarenost, potrebno je reći Gospodinu: „Gospodine pogledaj me kakav sam! To treba ponizno reći.

Naučimo optuživati sebe. Možda je to preteška stvar, no potrebno je. Kršćanin koji se ne zna optuživati, nije dobar kršćanin i u opasnosti je da padne u licemjerje. Sveti Petar je Gospodinu rekao: Odlazi od mene jer sam čovjek grešnik! Molimo Gospodina kako bismo naučili sebe optuživati – zaključio je Sveti Otac.


datum 16.10.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Tko s Bogom prijateljuje i sam postaje svet, plemenit i mirom ispunjen.
Trenutno u programu: 22:30 Hrvatski program Radio Vatikana (R)
Sljedeće u programu: 22:50 Glazba

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Hostija – izvor snage, ljubavi i milosrđa

iz Dnevnika sv. Faustine Kowalske.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora