Vaš umor treba proizići iz sposobnosti za suosjećanje

Vaš umor treba proizići iz sposobnosti za suosjećanje

Identitet svećenika i Bogu posvećene osobe, duh služenja, kultura susreta - neke su od tema o kojima je Papa govorio.

Crkva u Mozambiku ne može biti dio problema mjerodavnosti, prezira i podjela jednih od drugih, nego treba biti poput vrata prema rješenju, prostor na kojemu su mogući poštovanje, međurazmjena i dijalog – rekao je papa Franjo na susretu s biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, Bogu posvećenim osobama, sjemeništarcima, katehistima i animatorima, održanom u katedrali u Maputu. Bio je to treći javni događaj Papina apostolskog pohoda Mozambiku, nakon susreta s predstavnicima vlasti, građanskoga društva i Diplomatskim zborom, te nakon međureligijskoga susreta s mladima.

Sviđalo se to nama ili ne, pozvani smo suočiti se sa stvarnošću takvom kakva ona jest – rekao je Papa te upozorio kako se umjesto Radosne vijesti naviješta nešto sivo što ne privlači i ne žari ničije srce. Osvrnuo se i na krizu svećeničkoga identiteta te kazao da je možda potrebno izići iz važnih i svečanih mjesta. Moramo se vratiti na mjesta na kojima smo bili pozvani, na kojima je bilo očito da inicijativa i moć dolaze od Boga. Svećenik je – istaknuo je Papa – najsiromašniji čovjek ako ga Isus ne obogati svojim siromaštvom; on je najbeskorisniji sluga ako ga Isus ne zove prijateljem, (…) najnezaštićeniji među kršćanima ako ga Dobri Pastir ne ojača u njegovu stadu. Nitko nije manji od svećenika koji je prepušten samo svojim snagama.

Uspoređujući Zahariju i Mariju u trenutku navještaja o rođenju djeteta, papa Franjo je istaknuo da Zaharija ne može izbjeći brigu i sve provjeriti; ne može se osloboditi osjećaja da je odgovoran za ono što će se dogoditi. Marija ne dvoji, ne misli na sebe, prepušta se, pouzdaje se – istaknuo je Papa te dodao da je zamorno živjeti odnos s Bogom kao Zaharija, primjenjujući uvijek pravila, uvijek misliti na to da je plaća razmjerna uloženom naporu, da je moja zasluga ako me Bog blagoslivlja, da Crkva treba priznati moje vrline i moje napore… Ne možemo ići za onim što se pretvara u osobne blagodati; naš umor treba, naprotiv, biti vezan za našu sposobnost suosjećanja – istaknuo je papa Franjo.

Za obnovu poziva – prema Papinim riječima – često je potrebno provjeriti imaju li naš umor i naše brige veze s određenom „duhovnom mondenošću“. Obnoviti svoj poziv stoga znači izabrati, reći 'da' i umoriti se s onim što je plodno u Božjim očima, onim što Njegovog Sina Isusa čini prisutnim – napomenuo je Papa te izrazio nadu da će mladi, zaslijepljeni radošću svakodnevnoga darivanja, ali ne nametnutoga nego dozreloga, te u tišini i molitvi, reći svoje 'da'.

Obrativši se posebno onima koji se pitaju, ili su na putu konačnoga posvećenja Bogu, Papa je kazao da mogu shvatiti kako zabrinutost i brzina brojnih poticaja koji nas bombardiraju oduzimaju prostor unutarnjoj tišini u kojoj se osjeća Isusov pogled i čuje njegov poziv. Tražite, naprotiv, prostore mira i tišine koji će vam omogućiti da razmišljate, molite, da bolje vidite svijet koji vas okružuje. Tada ćete, zajedno s Isusom, moći razaznati svoj poziv na ovoj zemlji – rekao je papa Franjo.


datum 6.9.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
O kućo zlatna, o Zvijezdo mora, ostani burnim nad morem našim Ti majko od milosti!
Trenutno u programu: 07:30 Molitva - Jutarnja
Sljedeće u programu: 07:45 Upoznajmo Bibliju

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Svakodnevna molitva sv. Ivana Pavla II. Duhu Svetom

Godinu dana prije smrti, papa, koji se tresao, drhtavom rukom je zapisao molitvu Duhu Svetome na komadu papira kako je ne biste zaboravili.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora