Valja popraviti štetu prouzročenu nerazumijevanjem između židova i kršćana

Valja popraviti štetu prouzročenu nerazumijevanjem između židova i kršćana

U predgovoru knjige "Biblija prijateljstva" papa Franjo napominje da iza sebe imamo 19 stoljeća antijudaizma, te je u odnosu na to nekoliko desetljeća dijaloga vrlo malo.

Međutim, u posljednje se vrijeme mnogo toga promijenilo, a neke se stvari još uvijek mijenjaju.
Za židova kao i za kršćanina nije dvojbeno da ljubav prema Bogu i prema bližnjemu sažima sve Božje zapovijedi. Židovi i kršćani se stoga trebaju osjećati braćom i sestrama, ujedinjenima istim Bogom i bogatom zajedničkom duhovnom baštinom na kojoj se valja utemeljiti i nastaviti graditi budućnost – napisao je papa Franjo u predgovoru knjige „Biblija prijateljstva. Odlomke iz Tore/Petoknjižja komentiraju židovi i kršćani“. Knjigu su uredili Marco Cassuto Morselli i Giulio Michelini (izdanje Cinisello Balsamo, Edizioni San Paolo, 2019.), a danas je, 18. siječnja, izišla iz tiska.
U predgovoru, koji je objavio vatikanski dnevnik L'Osservatore Romano, Papa ističe da za dijalog nije najbolje samo govoriti i raspravljati, nego valja raditi planove ostvarujući ih zajedno. Zajednički je cilj biti svjedoci Očeve ljubavi u cijelom svijetu – napisao je Papa.
Potpuno sam svjestan da iza sebe imamo 19 stoljeća kršćanskoga antijudaizma i da je u odnosu na to nekoliko desetljeća dijaloga vrlo malo. Međutim, u posljednje se vrijeme mnogo toga promijenilo, i mnogo se toga još mijenja – napomenuo je papa Franjo te istaknuo – Valja više raditi u svrhu traženja oprosta te kako bi se popravila šteta prouzročena nerazumijevanjem.
Vrijednosti, tradicije, velike ideje koje obilježavaju židovstvo i kršćanstvo treba staviti u službu čovječanstva, ne zaboravljajući svetost i vjerodostojnost prijateljstva. Biblija nam pomaže shvatiti nepovredivost tih vrijednosti, koja je pretpostavka za konstruktivni dijalog. Od životne je važnosti za kršćane – dodao je Papa – otkriti i promicati poznavanje židovske tradicije, kako bi uspjeli vjerodostojnije shvatiti same sebe. I proučavanje Tore dio je te bitne obveze – napomenuo je u predgovoru papa Franjo.

datum 23.1.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Slaveći Marijinu proslavu na nebu, radujemo se što nam pomaže na zemaljskom hodočašću.
Trenutno u programu: 04:30 Nadom nošeni (R) - tema: Epilepsija; gošća: prof. dr. sc. Željka Petelin Gadže, dr. med., spec. neurolog - s. Augustina Barišić
Sljedeće u programu: 05:15 Glazba

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Svakodnevna molitva sv. Ivana Pavla II. Duhu Svetom

Godinu dana prije smrti, papa, koji se tresao, drhtavom rukom je zapisao molitvu Duhu Svetome na komadu papira kako je ne biste zaboravili.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora