Valja popraviti štetu prouzročenu nerazumijevanjem između židova i kršćana

Valja popraviti štetu prouzročenu nerazumijevanjem između židova i kršćana

U predgovoru knjige "Biblija prijateljstva" papa Franjo napominje da iza sebe imamo 19 stoljeća antijudaizma, te je u odnosu na to nekoliko desetljeća dijaloga vrlo malo.

Međutim, u posljednje se vrijeme mnogo toga promijenilo, a neke se stvari još uvijek mijenjaju.
Za židova kao i za kršćanina nije dvojbeno da ljubav prema Bogu i prema bližnjemu sažima sve Božje zapovijedi. Židovi i kršćani se stoga trebaju osjećati braćom i sestrama, ujedinjenima istim Bogom i bogatom zajedničkom duhovnom baštinom na kojoj se valja utemeljiti i nastaviti graditi budućnost – napisao je papa Franjo u predgovoru knjige „Biblija prijateljstva. Odlomke iz Tore/Petoknjižja komentiraju židovi i kršćani“. Knjigu su uredili Marco Cassuto Morselli i Giulio Michelini (izdanje Cinisello Balsamo, Edizioni San Paolo, 2019.), a danas je, 18. siječnja, izišla iz tiska.
U predgovoru, koji je objavio vatikanski dnevnik L'Osservatore Romano, Papa ističe da za dijalog nije najbolje samo govoriti i raspravljati, nego valja raditi planove ostvarujući ih zajedno. Zajednički je cilj biti svjedoci Očeve ljubavi u cijelom svijetu – napisao je Papa.
Potpuno sam svjestan da iza sebe imamo 19 stoljeća kršćanskoga antijudaizma i da je u odnosu na to nekoliko desetljeća dijaloga vrlo malo. Međutim, u posljednje se vrijeme mnogo toga promijenilo, i mnogo se toga još mijenja – napomenuo je papa Franjo te istaknuo – Valja više raditi u svrhu traženja oprosta te kako bi se popravila šteta prouzročena nerazumijevanjem.
Vrijednosti, tradicije, velike ideje koje obilježavaju židovstvo i kršćanstvo treba staviti u službu čovječanstva, ne zaboravljajući svetost i vjerodostojnost prijateljstva. Biblija nam pomaže shvatiti nepovredivost tih vrijednosti, koja je pretpostavka za konstruktivni dijalog. Od životne je važnosti za kršćane – dodao je Papa – otkriti i promicati poznavanje židovske tradicije, kako bi uspjeli vjerodostojnije shvatiti same sebe. I proučavanje Tore dio je te bitne obveze – napomenuo je u predgovoru papa Franjo.

datum 23.1.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Uz mjesec travanj piše Vam p. Stjepan Fridl, glavni urednik.
Trenutno u programu: 12:10 Glazba
Sljedeće u programu: 13:00 Čitamo knjigu - Tim Gray / Jeff Cavins: Hoditi s Bogom – Putovanje kroz Bibliju

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Bože, pomozi mi da budem plodna zemlja i na kraju donesem rod!

Zahvali Gospodinu što te Njegova riječ vodi prema plodovima u tvome životu.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora