Uskrsno slavlje u Vatikanu

Uskrsno slavlje u Vatikanu

Papa je preporučio vjernicima da se vrate svojim domovima, ponavljajući u svojim srcima: Krist je uskrsnuo!

Prije poruke i blagoslova Urbi et orbi, papa Franjo služio je 16. travnja uskrsno misno slavlje na nizozemskim cvijećem ukrašenom i Trgu Sv. Petra koji je ispunilo oko 150.000 hodočasnika. To je svetkovina naše nade, proslava sigurnosti da nas nikada nitko ne može odijeliti od Božje ljubavi, istaknuto je u poruci na Twitteru koju je Papa jutros uputio javnosti, dok poruci asiškom biskupu upozorava na veliku razliku između moštva siromaha i malobrojnih bogataša. Skandalozna stvarnost i 2000 godina od naviještanja Evanđelja i osam stoljeća od Franjina svjedočanstva dokazuje da se još uvijek nalazimo pred pojavom globalnih velikih nepravdi i gospodarstva koje ubija.

Ako je Krist stvarno uskrsnuo kako to da se događaju tolike nesreće, bolesti, trgovina s ljudima, ratovi, razaranja, sakaćenja, osvete, mržnje. Gdje Bog kada se sve to zbiva oko nas, upitao se Papa u propovijedi i povjerio nazočnima kako je jučer telefonirao teško bolesnom mladiću, rekavši mu kako nema objašnjenja za ono sto ga je zadesilo. Preporučio mu je da gleda u križ i vidjet će kako je Bog tako postupao i sa svojim Sinom. Mladić mu je odgovorio: Da, ali ga je Bog pitao hoće li to prihvati i on je to prihvatio, a njega nije nitko ništa pitao. Papa je primijetio kako ga je to dovelo do razmišljanja kako nas nitko ne pita jesmo li spremni trpjeti. Križevi i dalje traju, vjera u Isusa i dalje traje te Crkva i danas govori: Zaustavi se, Uskrsli Isuse Kriste. Prema Papinim riječima ne radi se o fantaziji, a ni o nekoj svečanosti s tolikim cvijećem, već o otajstvu o napuštenom kamenu, koji postaje temelj našeg postojanja. U toj kulturi odbacivanja, gdje se ono što ne treba baca nakon upotrebe, u toj suznoj dolini i tragedijama dobiva smisao: gledati ne preko zida već prema obzorju. Papa je u propovijedi pozvao vjernike da gledaju dalje od tragedija i odbačenog kamenja. Krist je uskrsnuo. Tog su jutra žene išle srcem zatvorenim zbog žalosti i poraženosti. Njihov učitelj kojega su toliko ljubili bio je osuđen i umro, a od smrti nema povratka. Ali anđeo im kaže da je uskrsnuo. Crkva ponavlja našim zatvorenim i bojažljivim srcima: Zaustavi se uskrsli Isuse. Papa je preporučio vjernicima da se vrate svojim domovima, ponavljajući u svojim srcima: Krist je uskrsnuo!

 


datum 17.4.2017.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Isus je vršio volju Božju; hodao je zemljom čineći dobro. Doživio je strašnu sudbinu.
Trenutno u programu: 15:15 Krunica - otajstva svjetla
Sljedeće u programu: 15:40 Glazba

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Hvalospjev uskrsnoj svijeći

Uskrsna svijeća tradicionalno je bijele ili žute boje, s grčkim slovima alfa i omega koja označuju da je Isus početak i kraj te s križem na kojem je označeno pet Isusovih rana.

Galerija slika

IMG_1522
IMG_1519
IMG_1444
IMG_1430
IMG_1382
IMG_1319
IMG_1318
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora