Suparništvo i taština uništavaju temelje zajednica sijući podjele i sukobe

Suparništvo i taština uništavaju temelje zajednica sijući podjele i sukobe

Štetno je kad se netko diči da je iznad drugih, to uništava zajednicu i obitelj.

Suparništvo i taština uništavaju temelje zajednica sijući podjele i sukobe – istaknuo je papa Franjo u jučerašnjoj propovijedi na misi u Domu svete Marte. Polazeći od evanđelja (Lk 14,12-14), osudio je sebične interese naglašavajući da se besplatnost koju je Isus propovijedao ne odnosi samo na neke osobe.

Isusov nauk je jasan: „stvari se ne smiju činiti zbog koristi“, ne smijemo birati vlastite prijatelje na temelju onoga što nam odgovara – rekao je Papa i objasnio – Naime, razmišljati samo na temelju vlastite koristi, oblik je sebičnosti, podjela i interesa. Isusova je poruka upravo suprotna: to je besplatnost koja proširuje život i produljuje vidike, jer je sveobuhvatna. Biranje označava podjelu, ne podržava „jednodušje“ o kojem sveti Pavao govori Filipljanima u prvom čitanju današnje liturgije.

Dvije su stvari protiv jedinstva: suparništvo i taština – rekao je Sveti Otac i nastavio – Ogovaranje nastaje iz suparništva, jer mnogi osjećaju da ne mogu rasti, no da bi postali veći od drugih, ogovaranjem uništavaju njihov ugled. To je način kako se uništavaju osobe, suparništvom. Sveti Pavao kaže: „Ne, u zajednici neka ne bude suparništva“. Suparništvo je borba da se drugoga uništi.

Suparništvo je ružno; može se učiniti na otvoren i izravan način ili u bijelim rukavicama; no uvijek s namjerom uništiti drugoga, a sebe uzdići – rekao je papa Franjo i dodao – Budući da ne možemo biti tako kreposni i dobri, uništavamo ugled drugima, te na taj način ostajemo uvijek veliki. Suparništvo je put prema djelovanju iz koristi.   

Jednako je štetno kada se netko diči da je iznad drugih – rekao je Papa i upozorio – To uništava zajednicu i obitelji. Razmislite o suparništvu među braćom zbog očeve baštine, to se može vidjeti svaki dan. Razmislite o taštini onih koji se diče da su bolji od drugih. Kršćanin mora slijediti primjer Sina Božjega njegujući besplatnost; činiti dobro i ne brinuti o tome čine li drugi isto; sijati ljudskost, izbjegavajući suparništvo ili taštinu. Graditi mir malim gestama znači u cijelom svijetu utirati put slozi.

Kada čitamo vijesti o ratovima, mislimo na njihove posljedice kao što su gladna djeca u Jemenu. Zašto nemaju hrane? Isti se rat tim suparništvom vodi i u našoj kući i u našim ustanovama. Tamo počinje, rat! Mir se treba tamo ostvariti: u obitelji, u župi, u ustanovama i na radnom mjestu, tražeći uvijek ljudskost i slogu a ne vlastitu korist – zaključio je Sveti Otac. 


datum 6.11.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Uz mjesec travanj piše Vam p. Stjepan Fridl, glavni urednik.
Trenutno u programu: 14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
Sljedeće u programu: 15:00 Molitva Benedikta XVI. za život

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Bože, pomozi mi da budem plodna zemlja i na kraju donesem rod!

Zahvali Gospodinu što te Njegova riječ vodi prema plodovima u tvome životu.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora