Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u ponedjeljak 11. ožujka 2019. godine u Stepinčevoj katedrali euharistijsko slavlje prigodom sedamnaeste obljetnice smrti Sluge Božjega kardinala Franje Kuharića u koncelebraciji sa zadarskim nadbiskupom i predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimirom Puljićem, pomoćnim biskupima zagrebačkim mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim te pomoćnim biskupom zagrebačkim u miru mons. Valentinom Pozaićem, kanonicima Prvostolnog kaptola zagrebačkog i više od šezdeset svećenika.
U svojoj homiliji, na temelju misnih čitanja, kardinal Bozanić je progovorio o četiri dimenzije, cjeline svetosti koje su u njima predstavljene, a to su: 1. Krađa, laž i varanje; 2. Iskorištavanje bližnjega, zakidanje za ono što mu pripada; 3. Pitanje kvalitete savjesti o kojoj ovisi kvaliteta služenja, te Božjoj pravednosti i Božjem milosrđu kojima su jedina mjera djela ljubavi.

Govoreći o krađi, laži i varanju istaknuo je da su ti grijesi usko povezani s lažnim prizivanjem na Božje ime, oni su oskvrnuće Božjega imena. Kardinal je potom istaknuo kako jekardinalu Franji u srcu bila čežnja za istinom. On ju je pronašao u Bogu, Stvoritelju i Spasitelju. Isticao ju je kao neizostavnu u odnosu prema konačnom smislu života i prema savjesti. Posebno mu je bilo stalo do istine o povijesnim događajima koji su opterećivali hrvatski narod, a što se odražavalo u odnosu prema blaženom Alojziju Stepincu”.
Govoreći o drugoj dimenziji života pojedinca i društva koji se odnosi na iskorištavanje bližnjega, na neisplaćivanje plaće, Kardinal je rekao kako je zanimljivo da je taj grijeh u Levitskome zakoniku povezan sa psovkom, s postupkom koji je prikazan slikom psovanja onoga koji ne čuje i s postavljanjem prepreke slijepcu. Ima li snažnije slike zloće i ponižavanja? To je izrugivanje koje se ne boji Boga. To je psovka protiv Boga i najdublji pad čovjeka - rekao je Kardinal podsjetivši da je kardinal Kuharić psovku nazivao hrvatskom rak-ranom.
Navodeći treću dimenziju života pojedinca i društva u kojoj se pozivu na svetost suprotstavlja grijeh koji se tiče pravednosti, posebno nanošenja nepravde na sudu, pristranosti i klevete, Kardinal je rekao da ono što ne unište razna pogodovanja, popuštanje pred utjecajima, zahvati se klevetama, medijskim ocrnjivanjem i unošenjem sumnja koje truju međusobne odnose. Od toga nije imuna ni naša vjernička zajednica: od manjih skupina, preko župa do nadbiskupijske obitelji. A najgore je kada klevetu šire službenici Crkve.
Pred kraj homilije Kardinal je pozvao na upoznavanje s likom i djelom Sluge Božjega kardinala Franje Kuharića te njegovom baštinom koja se nalazi pod prijetnjom da ju se površno i selektivno predstavlja. Itekako je vrijedno pročitati, čuti što je govorio, za što se zalagao, na kakve je zaprjeke nailazio taj Božji čovjek. U konačnici, i na primjeru kardinala Kuharića, a što vrijedi i za bl. Alojzija i za sv. Ivana Pavla II., potvrđuje se pravilo o svetima koje kaže da se svece za života na zemlji proganja, a nakon smrti ih se hvali.

Jedno od osporavanih mjesta, istaknuo je nadbiskup Bozanić, jest naziv 'Stepinčeva Crkva' o kojem je kardinal Kuharić rekao: 'Ja pod terminom Stepinčeva Crkva mislim Crkvu vjernu Isusu Kristu. Kad jedan komunist kaže da smo Stepinčeva Crkva, to je čast, to znači da smo vjerna Crkva Isusu Kristu, kao što je on bio vjeran'
Na kraju homilije, kardinal Bozanić je najavio završnu proslavu 100-te obljetnice rođenja Sluge Božjega kardinala Franje Kuharića početkom listopada u Pribiću, pozvavši vjernike da se odazovu da bismo se u toj neposrednoj blizini Krašića, mogli duhovno obnoviti i osvježiti svoj poziv na življenje i svjedočenje svetosti.


datum 12.3.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
«Imam jednu dušu što me mnogo voli i koja me stalno brižnom mišlju prati. Imam jednu dušu što se za me moli, to je moja mati...».
Trenutno u programu: 02:40 Glazba
Sljedeće u programu: 03:30 Prigodna emisija (R) - tema: Biskup Josip Julije Marija Carević; gost: Mirko Ivanjek, prof. - Anđelko Bošnjak

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Bože, pomozi mi da budem plodna zemlja i na kraju donesem rod!

Zahvali Gospodinu što te Njegova riječ vodi prema plodovima u tvome životu.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora