S đavlom se ne dijalogizira, treba mu odgovoriti Božjom riječi

S đavlom se ne dijalogizira, treba mu odgovoriti Božjom riječi

Papina kateheza na Trgu sv. Petra prije molitve Anđeoskog pozdravljenja.

S đavlom ne smijemo dijalogizirati, nego na njegove napasti samo treba odgovarati Božjom riječi – rekao je papa Franjo na Trgu svetoga Petra prije nedjeljne molitve Anđeoskog pozdravljenja, osvrćući se na evanđelje prve korizmene nedjelje (Lk 4,1-13) koje govori o Isusovim napastima u pustinji. Nakon posta od četrdeset dana, Isusa je tri puta napastovao đavao – rekao je Papa i istaknuo – Prvo ga je pozvao da pretvori kamen u kruh (Lk 4,3); onda mu je pokazao zemaljska kraljevstva i obećao mu da će postati moćan i slavan mesija (Lk 4,5-6); i na kraju ga je odveo na najvišu točku jeruzalemskog hrama, te ga potaknuo da se baci dolje kako bi na veličanstven način pokazao božansku snagu (Lk 4,9-11).

Te tri napasti: pohlepa posjedovanja, ljudska slava i iskorištavanje Boga, ukazuju na tri puta koja svijet uvijek predlaže, obećavajući velike uspjehe – rekao je Sveti Otac i objasnio – Pohlepa posjedovanja uvijek je put podmukle đavolske logike. Polazi od naravne i opravdane potrebe za hranom, životom, ostvarenjem i srećom, kako bi nas naveo da vjerujemo da je sve to moguće bez Boga, pa i protiv Njega. No Isus se usprotivio govoreći: „Pisano je: Ne živi čovjek samo o kruhu“ (Lk 4,4). Prisjećajući se dugog putovanja izabranog naroda kroz pustinju, Isus ističe da se želi s punim povjerenjem prepustiti Očevoj providnosti koja se uvijek brine o svojoj djeci.

Druga je napast put ljudske slave – rekao je papa Franjo i nastavio – Đavao je rekao: „Ako se dakle pokloniš preda mnom, sve je tvoje“ (Lk 4,7). Može se izgubiti cijelo osobno dostojanstvo, biti korumpiran od idola novca, uspjeha i moći kako bi se postiglo vlastito samoostvarenje. Nakon toga može se uživati u opojnosti isprazne radosti koja ubrzo nestaje. Zato je Isus odgovorio: „Klanjaj se Gospodinu, Bogu svomu, i njemu jedinomu služi!“ (Lk 4,8).

Treće je napast iskorištavanje Boga za vlastitu korist – rekao je Papa i dodao – Đavlu koji ga je, citirajući Pisma, pozvao da traži od Boga izvanredno čudo, Isus se ponovno suprotstavio čvrstom odlukom da ostane ponizan i s povjerenjem u Oca: „Rečeno je: Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!“ (Lk 4,12). Na taj je način odbacio možda najdovitljiviju napast da „povuče Boga na našu stranu“, tražeći od njega milosti koje zapravo služe zadovoljenju naše oholosti.

To su putovi koji nam se predlažu uz obmanu da možemo postići uspjeh i sreću – rekao je Sveti Otac i primijetio – No, u stvarnosti, oni su potpuno strani Božjem načinu djelovanja; dapače, razdvajaju nas od Njega, jer su đavolsko djelo. Isus osobno, suočavajući se s tim napastima, tri puta pobjeđuje napast kako bi potpuno prionuo uz Očev projekt. Pokazao nam je sredstva za to: nutarnji život, vjera u Boga i sigurnost Njegove ljubavi. Sigurnošću da nas Bog ljubi i da je Otac pobijedit ćemo svaku napast.

Odgovarajući napasniku Isus ne ulazi u dijalog s njim, nego mu odgovara Božjom riječi. To nas uči da se s đavlom ne dijalogizira, nego mu treba samo odgovoriti Božjom riječi. Iskoristimo, stoga, korizmu kao povlašteno vrijeme da se pročistimo i iskusimo utješnu Božju prisutnost u svojem životu. Majčinski zagovor Blažene Djevice Marije, primjera vjernosti Bogu, neka nas podržava na našem putu, pomažući nam da uvijek odbacujemo zlo i prihvaćamo dobro – rekao je papa Franjo prije podnevne molitve.


datum 11.3.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
«Imam jednu dušu što me mnogo voli i koja me stalno brižnom mišlju prati. Imam jednu dušu što se za me moli, to je moja mati...».
Trenutno u programu: 02:40 Glazba
Sljedeće u programu: 03:30 Prigodna emisija (R) - tema: Biskup Josip Julije Marija Carević; gost: Mirko Ivanjek, prof. - Anđelko Bošnjak

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Bože, pomozi mi da budem plodna zemlja i na kraju donesem rod!

Zahvali Gospodinu što te Njegova riječ vodi prema plodovima u tvome životu.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora