Primanje Tijela i Krvi Kristove čini nas živom euharistijom

Primanje Tijela i Krvi Kristove čini nas živom euharistijom

Papina kateheza na redovitoj općoj audijenciji srijedom.

Primanje Tijela i Krvi Kristova u vjeri čini nas živom euharistijom – istaknuo je papa Franjo za vrijeme današnje opće audijencije na Trgu svetoga Petra, nastavljajući niz kateheza o euharistiji. Sveti je Otac podsjetio na Isusove riječi iz Evanđelja po Ivanu: „Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu“ (Iv 6,54-56). U tom je kontekstu rekao da se Isusovo darivanje sama sebe na Posljednjoj večeri nastavlja na svakoj misi. To spasenjsko djelo nastavlja se i danas putem službe svećenika i đakona – rekao je Papa.

Nakon lomljenja posvećenog kruha, odnosno tijela Kristova, svećenik ga pokazuje vjernicima, pozivajući ih da sudjeluju u euharistijskoj gozbi i pritom govori: „Evo Jaganjca Božjeg, evo onoga koji oduzima grijehe svijeta. Blago onima koji su pozvani na gozbu Jaganjčevu“. Papa Franjo je podsjetio da nas taj poziv potiče da doživimo prisno zajedništvo s Kristom, izvorom radosti i svetosti. Istodobno riječ je o pozivu koji nas vodi do ispita savjesti u svjetlu vjere. Sveti je Otac rekao da nam priznavanje vlastitih grijeha pomaže prihvatiti „lijek“ Krvi Kristove koja nas, prema riječima sv. Ambrozija, još više sjedinjuje s njim.

Papa je potom promišljao o trenutku kad vjernici primaju pričest. Napomenuo je da naš odgovor „Amen“ na svećenikove riječi „Tijelo Kristovo“, označava našu otvorenost preobražavajućoj moći Božje milosti. Dok se krećemo u procesiji da bismo se pričestili, u stvarnosti je Krist taj koji nam ide u susret kako bi nas suobličio sebi – istaknuo je papa Franjo i nastavio – Primiti pričest znači dopustiti da nas preobrazi nešto što smo primili. A kako bismo to što bolje razumjeli, Sveti je Otac predložio riječi svetog Augustina koji je čuo Gospodinov glas iz visine: „Ja sam hrana jakih: rasti pa ćeš me jesti. I nećeš ti mene pretvarati u sebe kao hranu svoga tijela, nego ćeš se ti promijeniti u mene“ (Ispovijesti VII, 10, 16).

Okrijepljeni kruhom života postajemo živa euharistija, odnosno postajemo ono što smo primili – naglasio je Papa. Napomenuo je potom da u svojim srcima nakon pričesti molimo da bismo u svom srcu pazili na dar koji smo primili. Konačno, papa Franjo je podsjetio da euharistijska liturgija završava popričesnom molitvom u kojoj svećenik zahvaljuje Bogu što nas je učinio dionicima te svete gozbe. Pristupimo euharistiji: primimo Isusa koji nas preobražava u sebe, koji nas osnažuje. Kako li je dobar i velik Gospodin! – zaključio je Sveti Otac.


datum 21.3.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Uz mjesec travanj piše Vam p. Stjepan Fridl, glavni urednik.
Trenutno u programu: 12:10 Glazba
Sljedeće u programu: 13:00 Čitamo knjigu - Tim Gray / Jeff Cavins: Hoditi s Bogom – Putovanje kroz Bibliju

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Bože, pomozi mi da budem plodna zemlja i na kraju donesem rod!

Zahvali Gospodinu što te Njegova riječ vodi prema plodovima u tvome životu.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora