Poruka pape Franje sudionicima konferencije o ekologiji

Poruka pape Franje sudionicima konferencije o ekologiji

"Čak je i kratkotrajni život najneznatnijih bića predmet Božje ljubav"...

Čak je i kratkotrajni život najneznatnijih bića predmet Božje ljubavi – istaknuo je papa Franjo u svojoj poruci sudionicima dvodnevne konferencije o ekologiji na temu „Korjenito ekološko obraćenje nakon Laudato Si'. Otkrivanje nutarnje vrijednosti svih bića“, koja se ovih dana održava na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, a na kojoj sudjeluju brojni stručnjaci iz raznih dijelova svijeta da bi promišljali o implikacijama Papine enciklike „Laudato Si'“ kako za Crkvu tako i za društvo u cjelini.

Sveti je Otac u poruci potaknuo sudionike konferencije da promiču dublju zahvalnost na daru našeg zajedničkog doma. Papa ih je također zamolio da svijetu priopće predivnu istinu da je svako stvorenje predmet Očeve nježnosti, koji stvorenju daje njegovo mjesto u svijetu. Podsjetio je kako je i prolazni život najneznatnijih stvorenja predmet Božje ljubavi, te ga Bog u nekoliko sekundi njegova postojanja grli svojom ljubavlju. Papa Franjo je istaknuo da je ta poruka još hitnija u korizmeno vrijeme koje naglašava važnost obraćenja u obnovi kršćanskoga života, a to uključuje odgovorno upravljanje stvorenim.

Sudionicima je poruku uputio i ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej, usmjeravajući pažnju na osnažene napore da radi zajedno s papom Franjom kako bi odgovorili na načine na koje bi mogli istaknuti prisne i bitne veze među svim Božjim stvorenjima. Podsjetio je također na njihovu zajedničku poruku za Svjetski dan okoliša 1. rujna 2017. godine, u kojoj su izjavili da „naša dužnost da odgovorno upotrebljavamo dobra zemlje uključuje priznavanje i poštivanje svake osobe i svih živih bića“.

Patrijarh je potvrdio da se ne može odvojiti način odnošenja prema prirodnom okolišu od načina kako se odnosimo prema braći i sestrama, ističući grješnu dimenziju zlostavljanja stvorenoga, koja se odražava u načinu kako iskorištavamo ljude. Tragično je što izoliramo različite vidike svoga života kako bismo opravdali svoje protuslovno ponašanje – upozorio je carigradski patrijarh, dodajući da obraćenje uključuje povratak pogledu integriteta na način na koji živimo svoje živote. Ne mogu postojati dva načina ponašanja. Ono što propovijedamo ne može biti odvojeno od onoga što činimo – poručio je na kraju patrijarh Bartolomej.


datum 9.3.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Evo Djevica će začeti i roditi Sina i nadjenut će mu ime Emanuel – s nama Bog!
Trenutno u programu: 11:15 Glazba
Sljedeće u programu: 11:35 Vijesti iz riječke nadbiskupije - Helena Anušić

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Hoću li i ja u raj?

Hoću li i ja u raj? Htio bih, a’ sve se bojim, jer tamo će biti slava i sjaj,a ja na niskom stojim.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora