Papa Franjo u Domu Sveta Marta

Papa Franjo u Domu Sveta Marta

Papa u propovijedi istaknuo važnost sjećanja u kršćanskom životu: spominjanja susreta s Isusom Kristom, onih koji su nam predali vjeru i zakona ljubavi.

Kako bismo napredovali u životu, trebamo se spominjati prvih susreta s Isusom i promatrati ih, prizivajući si u pamćenje tko nam je prenio vjeru te se prisjećati zakona ljubavi koji je Gospodin usadio u naše srce – istaknuo je papa Franjo za vrijeme jutarnje mise slavljene u Domu svete Marte u Vatikanu dodajući da se trenuci susreta s Bogom dobro prepoznaju u retrospektivi. Polazišna točka Papine propovijedi bio je Pavlov poticaj Timoteju: „Spominji se Isusa Krista“ (2 Tim 2,8).
 

Kršćansko sjećanje je životna sol

Kršćansko je spominjanje poput životne soli – istaknuo je Sveti Otac i nastavio – Ne možemo napredovati bez sjećanja. Kad naiđemo na kršćane koji su „izgubili pamćenje“, tada odmah uvidimo da su izgubili okus kršćanskoga života. Oni su postali ljudi koji doduše ispunjavaju zapovijedi, ali su bez mistike, bez susreta s Isusom Kristom. A Isusa Krista trebamo susretati u životu.

No gdje ga susrećemo? – upitao je Papa i odgovorio – Svatko u svom životu ima trenutke u kojima mu se pokazao Isus: kad si susreo Isusa Krista, promijenio svoj život; kad ti je Gospodin očitovao tvoj poziv; kad te je Gospodin posjetio u teškom trenutku – rekao je Sveti Otac i nastavio – Ti su trenuci u našem srcu. Potražimo ih. Promatrajmo ih. Trebam se spominjati tih trenutaka u kojima sam susreo Isusa Krista, u kojima me je Isus susreo. Oni su izvor kršćanskog puta, izvor koji će mi davati snagu.
 

Vjeru su nam predali drugi

Kazao je potom da se drugi susret s Isusom ostvaruje putem sjećanja predaka koje Poslanica Hebrejima naziva našim glavarima koji su nam navijestili Božju riječ (usp. Heb 13,7), a Pavao u Drugoj poslanici Timoteju potiče ga da se spominje svoje majke i bake koje su mu prenijele vjeru (usp. 2 Tim 1,5). Vjeru nismo primili poštom, već su nam je prenijeli drugi – napomenuo je papa Franjo usmjeravajući naš pogled prema oblaku svjedoka i potičući nas da se osnažujemo njihovim primjerom.

Uvijek kad voda postane malo mutna, važno je ići na izvor i u njemu pronaći snagu kako bismo išli naprijed – rekao je Sveti Otac – Možemo se pitati: Jesam li čovjek s korijenima ili sam „iskorijenjen“? Živim li samo u sadašnjosti? Ako je tako, odmah trebam moliti za milost da se vratim korijenima, onim osobama koje su mi prenijele vjeru – potaknuo je Papa.
 

Spominjanje zakona ljubavi

I treće, spominjanje zakona ljubavi. Papa Franjo je istaknuo da je zakon gesta Gospodinove ljubavi prema nama. Njime nam je pokazao put i hodajući tim putom, nećemo pogriješiti. Potrebno je spominjati se zakona: ne hladnog zakona, nego zakona ljubavi koji je Gospodin usadio u naše srce.

Sveti je Otac na kraju kazao da svatko od nas može izdvojiti nekoliko trenutaka kako bi si postavio sljedeće pitanje: Spominjem li se trenutaka u kojima sam susreo Gospodina, onih koji su mi prenijeli vjeru, zakona ljubavi? Potom se možemo pitati: Kakva je moja nada? U što se uopće nadam? Neka nam Gospodin pomogne u tom spominjanju i nadanju – zaključio je Papa.


datum 8.6.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Moje srce neka kuca dok kuca...! (o. Ante Gabrić)
Trenutno u programu: 07:55 Glazba
Sljedeće u programu: 08:00 Svetac dana - sv. Luka, evanđelist

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Sveti Ignacije Antiohijski

Božje sam žito i zubi me zvijeri melju da postanem čisti kruh Kristov

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora