Papa Franjo imenovao delegata za pastoralnu brigu o hodočasnicima u lurdskom svetištu

Papa Franjo imenovao delegata za pastoralnu brigu o hodočasnicima u lurdskom svetištu

Papa je prije dvije godine, za vrednovanje pastorala u svetištima, zadužio Papinsko vijeće za novu evangelizaciju.

Papa Franjo imenovao je delegata za pastoralnu brigu o hodočasnicima u lurdskom svetištu, monsinjora Antoinea Hérouarda, pomoćnog biskupa Lillea, u Francuskoj – objavio je to 6. lipnja, u Lourdesu, nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju koji je i sam prošlih mjeseci obavljao službu posebnog izaslanika za to svetište u koje svake godine dolaze milijuni hodočasnika iz cijeloga svijeta. Naime, Papa je prije dvije godine, za vrednovanje pastorala u svetištima, zadužio Papinsko vijeće za novu evangelizaciju.

Odluka je u skladu s onom koja je 2017. godine donesena za Međugorje. Papa Franjo posebno brine o hodočasnicima i želi da središta marijanske pobožnosti sve više budu mjesta molitve i kršćanskog svjedočenja koje odgovara potrebama Božjega naroda – piše u pismu koje je Sveti Otac poslao biskupu Hérouardu, priopćujući mu odluku da je imenovan delegatom za lurdsko svetište „na raspolaganje Svetoj Stolici“.

Nakon provjera koje je proveo nadbiskup Fisichella, želim shvatiti koje bi još pastoralne oblike, osim mnogih koji već postoje, lurdsko svetište moglo usvojiti kako bi postalo sve više mjesto molitve i kršćanskog svjedočenja koje odgovara potrebama Božjega naroda – napisao je papa Franjo.

Mandat biskupa Hérouarda, koji neće napustiti svoju službu u Lilleu, bit će ograničen samo na svetište, dok će biskupija Tarbes i Lourdes i dalje biti povjerena mjesnom biskupu. Imenovanje delegata nije na neodređeno vrijeme kao ono nadbiskupa Hosera u Međugorju, a to znači da se ne radi o stalnoj službi, nego na određeno vrijeme, usmjerenoj na pastoralnu i duhovnu skrb hodočasnika. Papa kojem je stalo do te brige želi dati prednost duhovnom, u odnosu na organizacijske dimenzije, te želi sve više promicati tradicionalnu pučku pobožnost svetišta.

U apostolskoj pobudnici 'Radost evanđelja' Sveti Otac je napisao da se u pučkoj pobožnosti može uočiti način na koji se primljena vjera utjelovila u kulturu, te se nastavlja prenositi. Citirajući Dokument iz Aparecide, koji sadrži zaključke sa susreta latinskoameričkih biskupa koji se održao u najvažnijem marijanskom svetištu u Brazilu, Papa je spomenuo bogatstva koja Duh Sveti razvija svojom besplatnom inicijativom u pučkoj pobožnosti, te istaknuo da su zajednički hod prema svetištima i sudjelovanje na drugim svečanostima pučke pobožnosti, vodeći sa sobom i djecu ili pozivajući druge osobe, sami po sebi čin evangelizacije. Ne ograničavamo, niti želimo kontrolirati tu misionarsku snagu – stoji na kraju Papinog pisma. 


datum 7.6.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Slaveći Marijinu proslavu na nebu, radujemo se što nam pomaže na zemaljskom hodočašću.
Trenutno u programu: 05:15 Glazba
Sljedeće u programu: 06:00 Anđeo Gospodnji

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Svakodnevna molitva sv. Ivana Pavla II. Duhu Svetom

Godinu dana prije smrti, papa, koji se tresao, drhtavom rukom je zapisao molitvu Duhu Svetome na komadu papira kako je ne biste zaboravili.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora