Njegujte duh solidarnosti

Njegujte duh solidarnosti

Papa primio u audijenciju oko 120 članova talijanske Nacionalne lige amatera.

Ojačati duh solidarnosti i pozornosti prema ljudima, ne dopuštajući da slabiji ostanu po strani, te njegujući radost susretanja. U govoru upravljenom danas prijepodne članovima talijanske Nacionalne lige amatera, Papa je igru u nogometnoj momčadi istaknuo kao primjer solidarnoga duha koji potiče na vrjednovanje svake osobe. Prigoda je za to bila 60. obljetnica ustanovljenja spomenute lige koja obuhvaća 12.000 klubova i udruga, te više od milijun članova.

U govoru je papa Franjo istaknuo i važnost igre u obitelji, s vlastitom djecom, te održavanja amaterske dimenzije sporta, odnosno prijateljstvo. Riječ je o tomu da se dade prinos kulturalnoj revoluciji koja uključuje nadvladavanje zidova koji razdvajaju. Papa je stoga potaknuo nazočne da očuvaju radost; ona je duša igre i ne smije ju nadjačati želja za uspjehom ili prezir protivnikā. Stil kojim se suočavamo sa sportom uzor je za vršnjake; stoga je Papa potaknuo nazočne da se zauzimaju kako bi u društveno tkivo unijeli duh solidarnosti i pozornosti prema ljudima.

Podsjetivši pak na Etički kodeks u kojemu stoji kako imati solidarni duh, putem aktivnoga sudjelovanja u razvoju društvenoga i kulturalnoga života zajednice, znači pružiti ruku onomu tko je pao ili je nad njim napravljen prekršaj, ili šepa jer se ozlijedio; znači također ne ocrnjivati onoga tko ne prednjači nego se prema njemu odnositi ravnopravno; Papa je rekao da to znači i shvatiti da se i u našem društvu možemo spasiti samo zajednički, dok se, naprotiv, gubimo ako se dopušta da slabiji ostaju na rubu i da se osjećaju odbačenima.
 

Svladati zidove koji razdvajaju ljude

Kada Isus kaže da će posljednji biti prvi, ne želi reći da trebamo nastojati gubiti – objasnio je Papa – nego da se treba voljeti i sve raditi s pogledom dobrote prema osobama i prilikama. Taj solidarni mentalitet, za koji želimo da raste u nama, u našim krugovima i u našem svijetu, pridonijet će kulturalnoj revoluciji koju želimo, i koju nastojite ostvariti kada promičete održivost okoliša, trudeći se da nadvladate sve zidove koji neopravdano razdvajaju ljude, te promičući uključivanje i vrjednovanje svih, u duhu ekipe koja je istinska nada čovječanstva.
 

Igra s djecom u obitelji

Sveti je Otac također posebno istaknuo koliko je važno da roditelji pronađu vrijeme za igru sa svojom djecom. Kada se u obitelji izgubi sposobnost igre s djecom, gubi se i mnogo veća dimenzija. Mislimo na društvo. I vi ćete, što se toga tiče, moći „propovijedati“ da igra nije samo za stadion, za trenutak kada se igra utakmica … nego ona ide dalje, ide u obitelj – napomenuo je Sveti Otac.
 

Jasni ciljevi, odanost i poštovanje pravilā i protivnika

Istaknuvši potom da je sport izvanredna vježbaonica, jer osim tehničke vještine, zahtijeva i duh ekipe, raspoloživost i suradnju s drugima, zahtijeva pozitivno raspoloženje, Papa je primijetio da malo vrijedi dobro udariti loptu ako nismo sposobni mirno razgovarati sa sucem ili s protivnicima, ili ako ne prihvaćamo da smo pogriješili jedanaesterac. Doista, Nacionalna liga amatera promiče, kao vrijednosti, sportsku dosljednost i poštovanje pravila, odnosno fair-play, poštenu i korektnu igru uz poštovanje protivnika – rekao je te, kako bi se to postiglo, uputio na unutarnji trening i brigu o duhovnom životu, osim onoga tjelesnog. Zdravo sportsko natjecanje, u radosti i bez prezira protivnika, istinski je duh svakog sportskog sučeljavanja – rekao je na kraju papa Franjo. 


datum 15.4.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Sveta Ano i Joakime, hvala vam za najljepši dar i uzor majčinstva, Mariju, Isusovu i našu majku!
Trenutno u programu: 02:40 Glazba i meditacije
Sljedeće u programu: 03:30 Čitamo knjigu (R) - p. Tonči Trstenjak: "Zaljubljeni kapelan"

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Svakodnevna molitva sv. Ivana Pavla II. Duhu Svetom

Godinu dana prije smrti, papa, koji se tresao, drhtavom rukom je zapisao molitvu Duhu Svetome na komadu papira kako je ne biste zaboravili.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora