Nemojte zaboraviti ono što je Gospodin učinio u vašem životu

Nemojte zaboraviti ono što je Gospodin učinio u vašem životu

Homilija pape Franje 7. ožujka na misi u Domu sv. Marta.

Kada se čovjek okreće natrag, gubi smjer – rekao je papa Franjo jutros na misi u Domu svete Marte osvrćući se na prvo čitanje današnje liturgije, iz Knjige Ponovljenog zakona (Pnz 30,15-20). Radi se o dijelu govora kojim je Mojsije pripremao narod za ulazak u Obećanu zemlju, stavljajući ga pred izazov izbora između života i smrti. To je apel na našu slobodu – rekao je Papa i istaknuo – Važne su tri Mojsijeve misli: prva „ako se srce tvoje odvrati“; druga „i ne poslušaš“ i treća „i budeš se klanjao drugim bogovima i njima iskazivao štovanje“.

Kada se srce okreće natrag, kada se odluči za krivi put, gubi smjer i kompas kojim treba ići naprijed – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Srce bez kompasa je opća opasnost za samu osobu i za druge. Srce se odluči za taj pogrešan put kada ne sluša, nego dopušta da ga odvuku bogovi, te postane idolopoklonik. Mnogo je gluhih ljudi u duši. Pa i mi smo u nekim trenucima gluhi u duši; ne slušamo Gospodina, a lažni bogovi zovu nas na idolopoklonstvo. To je opasnost na putu prema zemlji koja nam je svima obećana, zemlja susreta s uskrslim Kristom.

Korizma nam pomaže da idemo tim putom – rekao je papa Franjo i nastavio – ne slušati Gospodina i obećanja koja nam je dao, znači izgubiti sjećanje. Kada se  izgubi sjećanje na velike stvari koje je Gospodin učinio u našem životu, u svojoj Crkvi i narodu, tada se naviknemo ići svojim snagama i samodostatnošću. Stoga nas je Papa potaknuo da započnemo korizmu tražeći „milost sjećanja“ upozorivši ponovo na Mojsijev govor kojim je savjetovao narod da jednom kada bude došao u obećanu zemlju, da se sjeća cijeloga puta kojim ga je Gospodin vodio, jer kad smo dobro, kada sve imamo na dohvat ruke, kada se duhovno osjećamo dobro, mogli bismo je da izgubiti sjećanje na put.

I u duhovnom blagostanju postoji opasnost da izgubimo pamćenje – rekao je Sveti Otac i dodao – Osjećamo se dobro, zaboravljamo ono što je Gospodin učinio u našem životu, sve milosti koje nam je dao i vjerujemo da je to naša zasluga, te u tom uvjerenju idemo dalje. Tu čovjek počinje ići unatrag, jer ne sluša glas svojeg srca. Treba nam milost sjećanja. Pozivajući se na odlomak iz Knjige Hebrejima koji slijedi isti obrazac i u kojem se potiče da se pamte „prvi dani“, Papa je rekao da je gubljenje sjećanja vrlo česta stvar.

Izraelski je narod izgubio sjećanje, jer se sjećao samo onoga što mu je tada odgovaralo, a nije se sjećao nečega što mu je prijetilo – rekao je papa Franjo i primijetio – Na primjer, narod se u pustinji sjećao da ga je Bog spasio, to nije mogao zaboraviti. No, počeo se žaliti zbog nedostatka vode i mesa i misliti na stvari koje je imao u Egiptu kao što je luk. Radi se o nečem selektivnom, jer se zaboravlja da su sve te stvari jeli u ropstvu. Trebamo naglašavati poziv na sjećanje koji nas stavlja na pravi put.

Moramo se sjećati kako bismo mogli ići naprijed i ne izgubiti povijest spasenja, povijest svojeg života, te zajedničku povijest Isusa i nas – rekao je Sveti Otac i upozorio – Ne smijemo se zaustavljati i vraćati natrag, niti dopustiti da nas odvuku idoli. Idolopoklonstvo nije samo odlazak u poganski hram i klanjanje nekom kipu. Idolopoklonstvo je stav srca kada nešto više volite jer je ugodnije za vas, negoli Gospodina kojeg ste zaboravili.

Na početku korizme svima će nam činiti dobro ako tražimo milost da sačuvamo cjelovito sjećanje na sve ono što je Gospodin učinio u našem životu i kako nas je ljubio. Od tog sjećanja treba ići dalje. Pomoći će nam neprestano ponavljati savjet svetoga Pavla svojem ljubljenom učeniku Timoteju: „Sjeti se Isusa Krista uskrsloga od mrtvih. Ponavljam: Sjeti se Isusa Krista uskrsloga koji me je pratio sve do sada i koji će me pratiti do onoga trenutka kada ću se morati pojaviti pred njim u slavi. Neka nam Gospodin dade tu milost da sačuvamo sjećanje – zaključio je papa Franjo. 


datum 7.3.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
«Imam jednu dušu što me mnogo voli i koja me stalno brižnom mišlju prati. Imam jednu dušu što se za me moli, to je moja mati...».
Trenutno u programu: 03:30 Prigodna emisija (R) - tema: Biskup Josip Julije Marija Carević; gost: Mirko Ivanjek, prof. - Anđelko Bošnjak
Sljedeće u programu: 04:15 Glazba

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Bože, pomozi mi da budem plodna zemlja i na kraju donesem rod!

Zahvali Gospodinu što te Njegova riječ vodi prema plodovima u tvome životu.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora