Nemojte posvjetovnjačiti došašće, to je vrijeme čišćenja vjere

Nemojte posvjetovnjačiti došašće, to je vrijeme čišćenja vjere

Došašće ima tri dimenzije: prošlost, budućnost i sadašnjost. (Papina propovijed u Domu sv. Marta)

Došašće koje je započelo, vrijeme je milosti kako bismo očistili duh i tako pomogli rastu svoje vjere – rekao ja papa Franjo na misi u Domu svete Marte i istaknuo – Došašće ima tri dimenzije: prošlost, budućnost i sadašnjost. Krenuvši od evanđelja današnje liturgije (Mt 8,5-11) koje govori o susretu Isusa i stotnika koji je molio pomoć za svojeg bolesnog slugu, Papa je primijetio da se i mi danas možemo naviknuti na vjeru zaboravljajući na njezinu živost. A kada se naviknemo, gubimo snagu i novost vjere koja nas uvijek obnavlja.

Došašće ima dimenziju prošlosti, to jest čišćenja sjećanja – rekao je Sveti Otac i nastavio – mislite na to da se nije rodilo božićno drvo koje je zasigurno lijepi znak, nego Isus Krist, Gospodin i Spasitelj koji je došao spasiti nas. Uvijek smo u kušnji da Božić posvjetovnjačimo. Kada se propušta da ta svetkovina bude kontemplacija i obiteljsko slavlje s Isusom u središtu, tada ona postaje svjetovno slavlje koje se očituje u kupovanju stvari, poklona i svega ostaloga, a na Gospodina se zaboravlja.

Tako je i u našem životu. Da, rodio se u Betlehemu, ali… Došašće stoga služi čišćenju sjećanja onoga vremena i čišćenju nade, te pripravi za konačni susret s Gospodinom – rekao je papa Franjo i dodao – Jer Gospodin koji je došao tamo, vratit će se i pitati nas kakav je bio naš život. To će biti osobni susret. Osobno ga možemo susresti danas u euharistiji. Ne možemo ga susresti kao prije dvije tisuće godina, nego se sjećamo toga. No, kada se vrati, susrest ćemo ga osobno. To znači očistiti nadu.

Na kraju je Papa pozvao sve da njeguju svakodnevnu dimenziju vjere, unatoč obavezama i brigama, naglasivši da trebamo biti čuvari svoje nutrine. Naime, naš Bog je Bog iznenađenja i kršćani bi trebali svaki dan primjećivati znakove Oca Nebeskog pomoću kojih nam danas govori.

Čistiti budnost, treća je dimenzija. Budnost i molitva dvije su adventske riječi jer Gospodin je došao u Betlehem, no doći će ponovo na kraju svijeta i na kraju života svakoga od nas. Međutim, On svaki dan i u svakom trenutku dolazi u naše srce s nadahnućem Duha Svetoga – zaključio je Sveti Otac.


datum 4.12.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
«Imam jednu dušu što me mnogo voli i koja me stalno brižnom mišlju prati. Imam jednu dušu što se za me moli, to je moja mati...».
Trenutno u programu: 02:40 Glazba
Sljedeće u programu: 03:30 Prigodna emisija (R) - tema: Biskup Josip Julije Marija Carević; gost: Mirko Ivanjek, prof. - Anđelko Bošnjak

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Bože, pomozi mi da budem plodna zemlja i na kraju donesem rod!

Zahvali Gospodinu što te Njegova riječ vodi prema plodovima u tvome životu.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora