Navjestitelji evanđelja nisu poduzetnici i karijeristi

Navjestitelji evanđelja nisu poduzetnici i karijeristi

Papina homilija na misi u Domu sveta Marta.

Evangelizacija ima tri temeljne dimenzije: naviještanje, služenje i besplatnost – istaknuo je jutros papa Franjo na misi u Domu svete Marte i dodao – Duh Sveti je glavni nositelj navještaja, nije On neki jednostavan propovjednik ili prenositelj nekoliko ideja, nego dinamičan pokretač koji je sposoban mijenjati srca zahvaljujući djelima koje poduzima.

Imali smo prilike vidjeti pastoralne planove koji su dobro napravljeni, savršeni, ali nisu bili sredstvo evangelizacije, jer su jednostavno bili cilj samima sebi i nesposobni mijenjati srca – rekao je Papa i objasnio - To što nas Isus šalje činiti, nije ponašanje u poduzetničkom duhu, već u Duhu Svetom. To je hrabrost. Istinska hrabrost evangelizacije nije ljudska tvrdoglavost. Duh Sveti je taj koji nam daje hrabrost i vodi nas naprijed.

Druga je dimenzija evangelizacije služba koja se obavlja i u malim stvarima – naglasio je Sveti Otac i upozorio – Pogrešno je misliti da nakon što smo ostvarili karijeru u Crkvi ili u društvu, trebamo biti služeni. Uspinjati se u Crkvi, znak je da ne znamo što je evangelizacija. Tko zapovijeda mora biti poput onoga koji služi.

Možemo naviještati dobre stvari, ali bez služenja to nije naviještanje; tako samo izgleda, ali nije to – naglasio je papa Franjo i pojasnio – Jer, Duh Sveti ne samo da vas vodi naprijed naviještati Gospodinovu istinu i život, nego vas vodi braći i sestrama da im služite. Loše je vidjeti evangelizatore koji dopuštaju da im se služi i koji žive da bi bili služeni. To je loše, izgledaju poput prinčeva evangelizacije.

Treća je dimenzija besplatnost, jer nitko ne može otkupiti samoga sebe zahvaljujući vlastitim zaslugama – rekao je Papa i podsjetio - Besplatno ste primili, besplatno dajte. Sve nas je besplatno spasio Isus Krist i zato moramo davati besplatno. Pastoralni djelatnici na polju evangelizacije moraju to naučiti, njihov život mora biti besplatan, u službi navještaja, nošeni Duhom Svetim. Njihovo osobno siromaštvo potiče ih da se otvore Duhu – zaključio je Sveti Otac.


datum 11.6.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Želimo i molimo Gospodina da kroz čitavu sljedeću godinu nad nama bdije njegov blagoslov!
Trenutno u programu: 08:30 Vijesti, obavijesti i najava programa
Sljedeće u programu: 08:40 Glazba

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Bogatiji smo za jedan dan

Ti i ja, nas dvojica bogatiji smo za jedan dan - Ti jer ljubiš, a ja, jer sam ljubljen.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora