Mnogi kršteni žive kao da Krist ne postoji

Mnogi kršteni žive kao da Krist ne postoji

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju i među rodbinom i u svom domu.

U svom nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji papa se osvrnuo na evanđeoski odlomak koji nam donosi prikaz o Isusovom naučavanju u Nazaretu.  Papa je na poseban način upozorio slušatelje na reakcije naroda u Isusovom rodnom gradu. Ljudi kojima je želio propovijedati nisu ga htjeli čuti, slušali su ali su se, zbog svojih predrasuda, prvo čudili a onda sablaznili. Rezultat je bio, kao što je evanđelist u izvještaju rekao, da “Isus nije mogao učiniti nikakvo čudo, nego samo nekoliko ozdravljenja”. Svoje propovjedanje u zavičaju Isus završava riječima “nije prorok bez časti doli u svom zavičaju i među rodbinom i u svom domu”.

Papa promišljajući o događaju iz današnjeg evanđelja postavlja pitanje: kako to Isusovi sugrađani prelaze od čuđenja do nevjere?, te govori: “oni uspoređuju skromno Isusovo porijeklo i njegove tadašnje sposobnosti; On je drvodjelja, nije proučavao pisma, a ipak propovijeda bolje od pismoznanaca i čini čuda. Prema Nazarećanima, Bog je previše velik da bi se spustio kako bi razgovarao preko jednoga tako jednostavnog čovjeka! To je sablazan utjelovljenja, to je zaprepašćujući događaj Boga koji se utjelovio, koji misli čovjekovim umom, radi i djeluje ljudskim rukama, ljubi ljudskim srcem, Bog koji se muči, jede i spava kao jedan od nas. To je uzrok sablazni i nevjerice ne samo u ono vrijeme, nego u svakom razdoblju, pa i danas”, istaknuo je Papa.

U nastavku svoga nagovora Sveti Otac i sve nas pozivlje da prihvatimo stav poniznog slušanja i poslušnog iščekivanja, upozoravajući da nam se milost Božja često prikazuje na iznenađujuće načine koji ne odgovaraju našim očekivanjima i potkrijepio to i primjerom života jedne sasvim “obične žene”, Majke Terezije iz Kalkute, svetice koja je išla po ulicama i skupljala umiruće da bi imali dostojnu smrt. Ta mala časna sestra, svojim molitvama i djelima učinila je čudesne stvari! Malenost jedne žene izmijenila je temeljito karitativno djelovanje crkve podsjetio je Papa i naglasio: “Bog se ne prilagođava predrasudama moramo nastojati otvoriti srce i pamet kako bismo prihvatili božansku stvarnost koja nam dolazi u susret. Radi se o tome da trebamo imati vjeru. Nedostatak vjere je zapreka milosti božjoj. Mnogi kršteni žive kao da krist ne postoji. Ponavljaju se geste i znakovi vjere, ali njima ne odgovara stvarno prianjanje uz osobu Isusa i Njegovo evanđelje”.

Podnevni nagovor Sveti je Otac zaključio pozivom: “molimo Gospodina, po zagovoru Blažene Djevice Marije, da omekša tvrdoću srdaca i ograničenost umova kako bi bili otvoreni njegovoj milosti i istini, te njegovu poslanju dobrote i milosrđa koje je upućeno svima, bez razlike”!


datum 9.7.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Radio Marija 22. veljače 2019. godine slavi dvadeset i drugi rođendan.
Trenutno u programu: 08:30 Vijesti, obavijesti i najava programa
Sljedeće u programu: 08:45 Glazba

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Bogatiji smo za jedan dan

Ti i ja, nas dvojica bogatiji smo za jedan dan - Ti jer ljubiš, a ja, jer sam ljubljen.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora