Ljepota bračnoga zajedništva

Ljepota bračnoga zajedništva

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 7. listopada 2018.

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Evanđelje ove nedjelje (usp. Mk 10, 2-16) nudi nam Isusovu riječ o ženidbi. Zgoda započinje provokacijom farizeja koji pitaju Isusa je li mužu dopušteno otpustiti ženu, kao što je predviđeno Mojsijevim zakonom (usp. rr. 2-4). Isus prije svega, mudrošću i vlašću koji su mu dani od Oca, Mojsijev propis smješta u prave okvire i granice riječima: „Zbog okorjelosti srca vašega napisa vam on tu zapovijed“ (r. 5). To dopuštenje, naime, služi premošćivanju nedostataka koji su posljedica našega egoizma, ali ne odgovara izvornom Stvoriteljevu naumu.

I ovdje Isus citira Knjigu Postanka: „Od početka stvorenja muško i žensko stvori ih. Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo“ (rr.  6-7). I zaključuje: „Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!“ (9). U izvornom Stvoriteljevu naumu nema muškarca koji se ženi sa ženom i ako to ne ide potjera je od sebe. Ne. Umjesto toga, muškarac i žena su pozvani međusobno se priznavati, međusobno se dopunjavati, jedno drugo pomagati u braku.

Ovo Isusovo učenje vrlo je jasno i štiti dostojanstvo braka, kao zajednice ljubavi koja podrazumijeva vjernost. Ono što omogućava supruzima da ostanu ujedinjeni u braku je ljubav uzajamnog darivanja potpomognutog Kristovom milošću. Ako, naprotiv, kod supruga prevladavaju individualni interes i samozadovoljstvo tada njihova zajednica ne može opstati.

Isti taj tekst iz Evanđelja nas također s velikim realizmom podsjeća da muškarac i žena, pozvani živjeti iskustvo odnosa i ljubavi, mogu nanijeti bol jednom drugom i svojim postupcima dovesti svoj odnos u krizu. Isus ne dopušta bilo što od onoga što može dovesti do bračnog brodoloma. On to čini kako bi potvrdio Božji naum, u kojem istaknuto mjesto imaju snaga i ljepota ljudskih odnosa. Crkva, s jedne strane, neumorno potvrđuje ljepotu obitelji u obliku u kojem nam je predana po Svetom pismu i tradiciji; istodobno se trsi omogućiti onima koji su doživjeli iskustvu prekinutih odnosa ili su ti odnosi za njih izvor trpljenja i boli da osjete njezinu konkretnu majčinsku blizinu.

Božji način djelovanja s njegovim nevjernim narodom – to jest, s nama – uči nas da ranjena ljubav može biti izliječena od Boga milosrđem i oproštenjem. Stoga se u takvim situacijama od Crkve ne traži odmah i samo osuda. Naprotiv, suočena s tolikim bolnim bračnim neuspjesima, osjeća se pozvanom biti prisutna s ljubavlju, dobrohotnošću i milosrđem kako bi vratila Bogu ranjena i izgubljena srca.

Zazovimo Djevicu Mariju da pomogne supruzima živjeti i trajno obnavljati svoju zajednicu polazeći od izvornog Božjeg dara.

Nakon Angelusa

Draga braćo i sestre! Danas, na blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice, upućujem poseban pozdrav vjernicima okupljenima u svetištu u Pompejima na tradicionalnoj molitvi koju ovom prigodom predvodi kardinal Mario Zenari, apostolski nuncij u Siriji. Ponavljam poziv svima da u listopadu svaki dan mole krunicu završavajući je antifonom „Pod zaštitu“ i molitvom sv. Mihovilu Arkanđelu, kako bi odbili napade đavla koji žele podijeliti Crkvu.

Sljedeće subote u Rimu će se slaviti Prvi dan katakombi. Mnoga će mjesta biti otvorena za javnost, s edukativnim radionicama i kulturnim događanjima. Zahvaljujem Papinskoj komisiji za svetu arheologiju za tu inicijativu i želim joj svaki uspjeh.


datum 7.10.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Slaveći Marijinu proslavu na nebu, radujemo se što nam pomaže na zemaljskom hodočašću.
Trenutno u programu: 04:30 Nadom nošeni (R) - tema: Epilepsija; gošća: prof. dr. sc. Željka Petelin Gadže, dr. med., spec. neurolog - s. Augustina Barišić
Sljedeće u programu: 05:15 Glazba

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Svakodnevna molitva sv. Ivana Pavla II. Duhu Svetom

Godinu dana prije smrti, papa, koji se tresao, drhtavom rukom je zapisao molitvu Duhu Svetome na komadu papira kako je ne biste zaboravili.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora