Kršćani ne smiju biti licemjeri koji uljepšavaju dušu

Kršćani ne smiju biti licemjeri koji uljepšavaju dušu

Homilija pape Franj na misi u Domu svete Marte. (8. ožujka)

Vanjština je izraz stvarnosti, no obje moraju ići zajedno, inače se živi život privida bez istine u srcu – rekao je papa Franjo danas na misi u Domu svete Marte, osvrćući se na prvo čitanje današnje liturgije iz Knjige proroka Izaije (Iz 58,1-9a). Jednostavnost vanjštine morala bi biti otkrivena osobito u ovom korizmenom razdoblju kroz vježbu posta, milostinje i molitve. Naime, kršćani bi morali činiti pokoru pokazujući se sretnima; biti velikodušni prema onima koji su potrebiti i to ne isticati; obraćati se Ocu gotovo u tajnosti, ne tražeći da im se drugi dive.

U Isusovo je vrijeme ponašanje farizeja i carinika bilo jasan primjer – rekao je Papa i primijetio – Danas se katolici osjećaju pravednici, jer pripadaju društvu koje ide na misu svake nedjelje i nije kao oni bijedni ljudi koji ništa ne razumiju. Oni kojima je stalo samo do vanjštine, nikada se ne priznaju grešnicima i ako im kažete: „I vi ste grešnici“. Oni će odgovoriti: Da, grijehe imamo svi. Pojednostavljuju sve, te i dalje ostaju pravednici kao prije. Nastoje izgledati poput svetaca sa svetih sličica. Sve je to samo vanjština. A kada postoji razlika između stvarnosti i vanjštine, Gospodin to naziva licemjerjem.

Svakog pojedinca kuša licemjerje i razdoblje koje nas vodi prema Uskrsu može biti prilika da prepoznamo svoje nedosljednosti, da uočimo naslage šminke koju smo koristili da bismo sakrili stvarnost – rekao je Sveti Otac ističući licemjerje koje je kao tema bilo prisutno i na XV. redovnoj generalnoj skupštini sinode biskupa o temi: „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“. Mladi su pod utjecajem onih koji pokazuju samo svoju vanjštinu, a onda se ne ponašaju u skladu s njom. Osobito su pogođeni kada to licemjerje obuku „vjerski stručnjaci“. Gospodin međutim traži dosljednost.

Mnogi kršćani, pa i katolici koji se smatraju praktičnim vjernicima, često iskorištavaju ljude – rekao je papa Franjo i istaknuo – Iskorištavaju radnike šaljući ih kući početkom ljeta, a onda ih ponovo uzimaju na kraju ljeta. Na taj način radnici nemaju prava na mirovinu i nemaju pravo ići dalje. Mnogi od njih kažu da su katolici; nedjeljom idu na misu, ali čine takve stvari. To je smrtni grijeh. Mnogi ponižavaju svoje radnike.

U ovo korizmeno vrijeme, Papa je pozvao sve da otkriju ljepotu jednostavnosti i stvarnosti koja mora biti ujedinjena s vanjštinom. Molite Gospodina za snagu i idite ponizno dalje kako možete. Nemojte uljepšavati dušu, jer ako uljepšavate dušu, Gospodin vas neće prepoznati. Molimo Gospodina milost da budemo dosljedni, da ne budemo tašti i da izvana ne izgledamo dostojniji od onoga što jesmo. Molimo za tu milost u ovoj korizmi, za sklad između izvanjskog i stvarnog, između stvarnosti i onoga što se vidi izvana – zaključio je Papa.


datum 8.3.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
«Imam jednu dušu što me mnogo voli i koja me stalno brižnom mišlju prati. Imam jednu dušu što se za me moli, to je moja mati...».
Trenutno u programu: 03:30 Prigodna emisija (R) - tema: Biskup Josip Julije Marija Carević; gost: Mirko Ivanjek, prof. - Anđelko Bošnjak
Sljedeće u programu: 04:15 Glazba

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Bože, pomozi mi da budem plodna zemlja i na kraju donesem rod!

Zahvali Gospodinu što te Njegova riječ vodi prema plodovima u tvome životu.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora