Kada Božja riječ dođe u srce nastaje slavlje

Kada Božja riječ dođe u srce nastaje slavlje

Homilija pape Franje na misi održanoj 3. listopada u Domu svete Marte.

Otvorite svoje srce susretu s Božjom riječi koja nas čini radosnima – potaknuo je papa Franjo na misi u Domu svete Marte. Pozvavši na pažljivo slušanje Božje riječi, Papa se usredotočio na prvo čitanje iz Knjige proroka Nehemije koje govori o susretu Božjega naroda s Božjom riječi (Neh 8,1-4a.5-6.7b-12).

Prvo se čitanje odnosi na kontekst obnove hrama i povratka iz izgnanstva – rekao je Sveti Otac i protumačio – Upravitelj je Nehemija razgovarao sa svećenikom i pismoznancem Ezrom o tomu da na prijestol postave Božju riječ. Sav se narod okupio na trgu pred Vodenim vratima. Svećenik Ezra je otvorio knjigu naočigled svemu narodu, jer je bio poviše svega naroda, a kad ju je otvorio, sav narod ustade. Leviti objašnjavahu Zakon narodu.

Lijepa je to stvar – primijetio je Papa ističući kako smo mi navikli imati knjigu Božje riječi, no naša je loša navika, jer narodu je nedostajala Božja riječ, bio je gladan Božje riječi, zato su ustali kada su vidjeli knjigu Božje riječi – rekao je papa Franjo i dodao – Zamislite, desetljećima se narod nije susretao sa svojim Bogom i Njegovom riječi. Upravitelj Nehemija, svećenik i pismoznanac Ezra, te leviti koji su poučavali narod, rekli su narodu: „Ovo je dan posvećen Gospodinu“. Za nas kršćane nedjelja je dan za susret naroda, obitelji i naš osobni s Gospodinom.

Zbog toga su Nehemija, Ezra i leviti hrabrili narod da ne plače i ne tuguje – rekao je Papa i objasnio – Naime, prvo čitanje govori kako cijeli narod plakaše slušajući riječi Zakona. Plakali su od radosti. Kada čujemo Božju riječ, što se događa u našem srcu? Jesmo li pažljivi prema Božjoj riječi? Dopuštamo li da dotakne naše srce ili gledamo u strop misleći na druge stvari i Božja riječ na jedno uho ulazi, a na drugo izlazi, te ne dolazi u srce? Što činimo kako bismo se pripremili da Božja riječ dođe u naše srce?

Kada Božja riječ dođe u naše srce tada od radosti plačemo i slavimo – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Ne može se razumjeti nedjeljno slavlje bez Božje riječi. Nehemija je potom narodu rekao: Pođite, slavite, jedite masna jela i pijte slatko, i pošaljite dio onima koji ništa nemaju, to jest siromašnima. Siromašni su uvijek ministranti kršćanskog slavlja, jer taj je dan posvećen našem Gospodinu. Susret s Božjom riječi ispunja nas radošću. Kršćani su radosni jer su u srcu prihvatili Božju riječ i neprestano je susreću i traže. To je današnja poruka za sve nas. Gospodinova radost je naša snaga, a ne žalost.

Tužna srca đavao odmah obara, dok nas Gospodinova radost diže i daje da gledamo, pjevamo i plačemo od radosti. Jedan od psalama kaže da je židovski narod u trenutku oslobođenja iz sužanjstva, mislio da sanja, nije mogao vjerovati. Isto iskustvo događa se i nama kada susretnemo Gospodina u Božjoj riječi, tada mislimo: je li to san? Ne možemo vjerovati tolikoj ljepoti. Neka Gospodin svima nama dade milost da otvorimo svoje srce za taj susret s Božjom riječi, da se ne bojimo radosti i slavlja blagdana radosti, te radosti koja proizlazi upravo iz tog susreta s Božjom riječi – zaključio je papa Franjo.


datum 3.10.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Neka nas Mala Terezija nauči kako se u malenosti pred Bogom i ljudima postaje velik!
Trenutno u programu: 16:45 Glazba
Sljedeće u programu: 17:00 Znanjem do spoznaja - tema: Otvaranje zgrade kazališta 1895. Svečani zastori. Palača hrvatskog državnog arhiva - dr. sc. Agneza Szabo

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Hostija – izvor snage, ljubavi i milosrđa

iz Dnevnika sv. Faustine Kowalske.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora