Euharistija je naša „rezervacija“ za nebesku gozbu – istaknuo je papa Franjo na sinoćnjem svečanom euharistijskom slavlju u lučkom gradiću Ostiji, nedaleko od Rima. Jučer je ujedno bio prvi put nakon 1981. godine da jedan Petrov nasljednik nije predvodio Tijelovsku procesiju sada već tradicionalnom rutom od Lateranske bazilike do bazilike svete Marije Velike u Rimu.
 

Nadvladati ravnodušnost i tihi dosluh

Sveti je Otac u svojoj propovijedi promišljao o tome kako Gospodin svojim učenicima u euharistiji pripravlja mjesto i hranu. Također je pozvao stanovnike tog lučkog gradića da razvežu čvorove koji nas vežu uz vezove straha i depresije. Isus želi da se sruše zidovi ravnodušnosti i tihog dosluha; da se ukloni ograda ugnjetavanja i samovolje; da se oslobode putovi pravednosti, pristojnosti i zakonitosti – istaknuo je Papa.

Napomenuo je da nam gradska plaža govori koliko je lijepo otvoriti naša srca i krenuti novim životnim smjerom. Euharistija nas poziva da se prepustimo Isusovom valu, da ne budemo privezani uz plažu čekajući da se nešto pojavi, nego isploviti slobodni, hrabri i ujedinjeni.
 

Pripravnost

Papa Franjo je također govorio o „pripravnosti“ i njezinoj ulozi u prigodnom evanđeoskom odlomku (Mk 14,12-16.22-26). Rekao je da Isus, i na Posljednjoj večeri i nakon uskrsnuća, neprekidno podsjeća svoje učenike da budu pripravni. Još važnije, Isus im govori da im pripravlja mjesto i hranu.

„Veliko blagovalište, prostrto i spremljeno“ iz evanđeljā naš je prostrani i veliki dom ovdje dolje, Crkva, gdje ima, i treba biti, mjesta za sve. Papa je rekao da Isus također rezervira mjesto za nas na visini, na nebu, kako bismo mogli biti s njim i jedni s drugima zauvijek.
 

Euharistija kao mjesto i hrana

Papa Franjo je zatim napomenuo da je hrana koju Isus priprema kruh u kojem nam daje samoga sebe. Isus nam u euharistiji daruje i mjesto i hranu.

Isus nam pripravlja mjesto ovdje dolje jer je euharistija kucajuće srce Crkve. Rađa je i preporađa, okuplja je i daje joj snagu. No euharistija nam također pripravlja mjesto na visini u vječnosti, ta ona je Kruh nebeski – rekao je Sveti Otac dodajući da taj kruh miriše na vječnost i ispunjava naša najveća očekivanja te hrani naše najljepše snove. Kruh nebeski zalog je vječnog života, konkretno iščekivanje onoga što nas tamo očekuje – zaključio je Papa.


datum 4.6.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Želimo i molimo Gospodina da kroz čitavu sljedeću godinu nad nama bdije njegov blagoslov!
Trenutno u programu: 08:20 Glazba
Sljedeće u programu: 08:30 Vijesti, obavijesti i najava programa

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Bogatiji smo za jedan dan

Ti i ja, nas dvojica bogatiji smo za jedan dan - Ti jer ljubiš, a ja, jer sam ljubljen.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora