Isprika je ljubazna riječ za odbijanje

Isprika je ljubazna riječ za odbijanje

Papina homilija na svetoj misi u Domu svete Marte.

U homiliji na svetoj misi u Domu svete Marte razmišljajući o odlomku iz jučerašnjeg Lukinog evanđelja Papa je upozorio na događaj dvostrukog odbijanja. Isus je ispripovjedio događaj o čovjeku koji je pripremio veliku večeru i pozvao mnogo ljudi. Njegovi su sluge rekli uzvanicima: „Dođite! Već je pripravljeno!“ Međutim, svi su se počeli ispričavati kako ne bi išli.

Isprika je ljubazna riječ kako se ne bi reklo: „odbijamo“ – rekao je papa Franjo i dodao – Odbili su, ali ljubazno. Domaćin je tada poslao sluge na ulice da pozovu siromašne, bolesne, hrome, slijepe, i oni su došli na slavlje. Evanđelje završava drugim Isusovim odbijanjem. Tko odbija Isusa, Isus ga čeka, daje mu drugu priliku, možda treću, četvrtu, petu… Ali, na kraju odbija On.

O tom odbijanju i mi moramo razmisliti – rekao je Papa i naglasio – ponekad nas Isus zove da slavimo s Njim, da mu budemo blizu i da promijenimo svoj život. Zamislite, traži svoje najbliže prijatelje i oni odbijaju! Zatim traži bolesne, i oni dolaze. Koliko puta smo čuli Isusov poziv kako nas zove k sebi, kako nas zove da napravimo neko djelo ljubavi, kako nas zove na molitvu, da ga susretnemo, a mi smo mu odgovorili: „Oprosti Gospodine, zauzet sam, nemam vremena. I Isus ostaje tamo.

Koliko smo puta i mi molili Isusa da nas ispriča kada nas je pozvao da se susretnemo i da razgovaramo – rekao je Sveti Otac i napomenuo – I mi smo odbili Isusov poziv. Neka svatko od nas razmisli: koliko je puta u svojem životu osjetio nadahnuće Duha Svetoga da učini djelo ljubavi, da susretne Isusa u tom djelu ljubavi, da ide moliti i da promijeni život? Što nije bilo dobro u tome? Jesmo li uvijek nalazili razloga za ispriku i odbijanje?

Na kraju će u kraljevstvo Božje ući onaj koji ne odbija Isusa ili koga On ne odbije – rekao je papa Franjo i upozorio – „Oni koji misle da je Isus dobar i da će na kraju sve oprostiti, moraju znati da je dobar i milosrdan, ali i pravedan. Ako iznutra zatvorite vrata svojeg srca, On ih ne može otvoriti, jer ima veliko poštovanje prema vašem srcu. Odbiti Isusa znači iznutra zatvoriti vrata da On ne može ući. Nitko od nas u trenutku kada odbija Isusa ne misli na to: zatvorio sam vrata Isusu iznutra“.

Svoju homiliju Papa je završio upozoravajućim riječima: „Isus je platio to slavlje svojim životom. A mi kažemo: „Ne možemo!“, a zatim zavapio: "Gospodine, daruj nam milost da shvatimo tu tajnu tvrdoće srca, tvrdoglavosti i odbacivanja. Daruj nam milost suza!"

 


datum 7.11.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Uz mjesec travanj piše Vam p. Stjepan Fridl, glavni urednik.
Trenutno u programu: 14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
Sljedeće u programu: 15:00 Molitva Benedikta XVI. za život

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Bože, pomozi mi da budem plodna zemlja i na kraju donesem rod!

Zahvali Gospodinu što te Njegova riječ vodi prema plodovima u tvome životu.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora