Govor pape Franje na početku Sinode posvećene mladima

Govor pape Franje na početku Sinode posvećene mladima

Papa Franjo: Sinoda bi trebala dati konkretne pastoralne prijedloge

 U govoru koji je održao na početku sinode, papa Franjo je posebnu zahvalnost izrazio mladima koji su se oglasili na različite načine, te istaknuo da je sinoda trenutak razmjene mišljenja.

Vrijedno je imati Crkvu kao majku, učiteljicu, kao dom, kao obitelj koja, unatoč ljudskim slabostima i teškoćama, blista i prenosi vječnu Isusovu poruku – istaknuo je papa Franjo u govoru održanom jučer poslijepodne, na početku biskupske sinode posvećene mladima. Vrijedno je uhvatiti se za čamac Crkve koji, iako prolazi kroz nemilosrdne oluje u svijetu, i dalje svima nudi utočište i gostoprimstvo; vrijedno je slušati jedni druge; vrijedno je plivati protiv struje i vezati se za velike vrijednosti: za obitelj, vjernost, ljubav, vjeru, žrtvu, služenje, vječni život – istaknuo je Papa.

Hrabrost za govor

Podsjetivši da je sinoda trenutak razmjene mišljenja, Sveti je Otac potaknuo sve da govore hrabro i koristeći se parezijom, odnosno da govore otvoreno uključujući slobodu, istinu i ljubav. Samo po dijalogu možemo rasti – dodao je. Pristojna i transparentna kritika konstruktivna je i pomaže, dok nikako ne pomažu beskorisna ogovaranja, glasine, površno zaključivanje ili predrasude. Hrabrosti za govor – prema Papinim riječima – treba odgovarati poniznost slušanja.

Slobodni promijeniti uvjerenje

Sinoda treba biti vježba dijaloga. A prvi plod toga dijaloga – primijetio je Papa – jest da se svatko otvori za novost, za promjenu vlastitoga mišljenja zahvaljujući onomu što je čuo od drugih. Osjećajmo se slobodnima prihvatiti i shvatiti druge, te promijeniti svoja uvjerenja i stajališta; to je znak velike ljudske i duhovne zrelosti.

Razlučivanje, iskrenost i slušanje

Sinoda je crkvena vježba razlučivanja; iskrenost u govoru i otvorenost u slušanju bitni su kako bi sinoda bila proces razlučivanja – rekao je papa Franjo te objasnio – Razlučivanje nije reklamni moto, nije ni neka organizacijska tehnika, a ni moda ovoga pontifikata, nego je nutarnje ponašanje koje se temelji na činu vjere. Razlučivanje je metoda i istodobno cilj koji si postavljamo; temelji se na uvjerenju da je Bog na djelu u povijesti svijeta, u događajima u životu, u ljudima koje susrećem i koji mi govore.

Crkva u slušanju i u hodu

Priprema za ovu sinodu pokazala je Crkvu dužnu slušati i mlade, koji se u Crkvi često osjećaju neshvaćeni u svojoj originalnosti, i neprihvaćeni zbog onoga što oni uistinu jesu, a katkada čak i odbijeni – primijetio je Papa. Sinoda stoga ima prigodu, zadaću i dužnost biti znak Crkve koja doista sluša, koja dopušta da joj instance onih koje susreće postavljaju pitanja, i koja nema uvijek spreman unaprijed pripremljeni odgovor. Crkva koja ne sluša zatvorena je za novosti, za Božja iznenađenja, i neće moći biti vjerodostojna, posebice za mlade, koji će se neizbježno udaljiti umjesto da se približe.

Izići iz predrasuda i stereotipa

Prvi korak u smjeru slušanja jest oslobađanje uma i srca od predrasudā i sterotipā. Kada mislimo da već znamo tko je drugi i što želi, tada ga uistinu teško možemo ozbiljno slušati – primijetio je Papa. Mladi odrasle smatraju staromodnima; odrasli pak mlade smatraju neiskusnima u spoznaji o tomu kakvi su, i ponajviše kakvi bi trebali biti i kako bi se trebali ponašati. Sve to može biti velika prepreka u dijalogu i susretu među naraštajima – upozorio je Papa.

Starije su osobe bȉlo civilizacije

Odrasli bi trebali nadvladati težnju podcjenjivanja sposobnosti mladih i negativnoga ocjenjivanja. Mladi bi pak trebali poslušati odrasle i ne smatrati starije osobe nečim starinskim, zastarjelim i dosadnim. Starije osobe, unatoč svojoj tjelesnoj krhkosti, uvijek su sjećanje našega ljudskog roda, korijeni našega društva, bȉlo naše civilizacije – istaknuo je Papa te dodao – Podcjenjivati ih, omalovažavati, zatvarati ih u izolirane rezervate ili ih prezirati, pokazatelj je popuštanja mentalitetu svijeta koji uništava naše domove iznutra. Zanemarivanje blaga iskustva koje svaki naraštaj nasljeđuje i prenosi drugom, čin je samouništenja – upozorio je papa Franjo.

Zlo klerikalizma

Sveti je Otac potom potaknuo da se odlučno nadvlada zlo klerikalizma. Slušanje te napuštanje stereotipā također su snažni lijek protiv opasnosti od klerikalizma, kojemu je skup poput ovoga – prema Papinim riječima – neizbježno izložen. Klerikalizam je perverzija i korijen brojnih zala u Crkvi; zbog njih trebamo ponizno tražiti oproštenje i, ponajviše, stvoriti uvjete da se oni ne ponove.

Dati da procvjeta nada

Neka sinoda probudi naša srca! – istaknuo je Papa te pozvao sve da ne popuste iskušenju proroštava nesrećā, nego da čvrsto uprave pogled na dobro koje često nije bučno, nije tema blogova, i ne stiže na prve stranice. Na kraju je potaknuo da s te sinode ne iziđe samo neki dokument nego ponajviše konkretni pastoralni prijedlozi koji mogu ostvariti zadaću same sinode, a to je da prokliju snovi, da se pobude proroštva i viđenja, da procvatu nade, da se potakne pouzdanje, zaliječe rane, uspostave odnosi, pobudi svitanje nade, da učimo jedni od drugih, i stvorimo pozitivno razmišljanje koje prosvjetljava um, grije srce, rukama vraća snagu i nadahnjuje mlade – sve mlade, ne isključujući nikoga – na viđenje budućnosti pune radosti Evanđelja – rekao je na kraju papa Franjo.

Izvor: Radio Vatikan


datum 4.10.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Slaveći Marijinu proslavu na nebu, radujemo se što nam pomaže na zemaljskom hodočašću.
Trenutno u programu: 04:30 Nadom nošeni (R) - tema: Epilepsija; gošća: prof. dr. sc. Željka Petelin Gadže, dr. med., spec. neurolog - s. Augustina Barišić
Sljedeće u programu: 05:15 Glazba

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Svakodnevna molitva sv. Ivana Pavla II. Duhu Svetom

Godinu dana prije smrti, papa, koji se tresao, drhtavom rukom je zapisao molitvu Duhu Svetome na komadu papira kako je ne biste zaboravili.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora