Biti biskupi radi stada, ne radi karijere!

Biti biskupi radi stada, ne radi karijere!

Homilija pape Franje na jutarnjoj misi u Domu svete Marte, 15. svibnja.

Pavao je organizirao susret prezbiterskog vijeća kako bi se oprostio od njih i kao prvu stvar učinio je jednu vrstu ispita savjesti, iznoseći što je učinio za zajednicu i dajući to njima na prosudbu. Pavao izgleda pomalo ponosan, ali je objektivan. Ponosi se samo s dvije stvari: "vlastitim grijesima i križem Isusa Krista koji ga je spasio".

Pavao objašnjava da sada "okovan Duhom" mora ići u Jeruzalem – rekao je Papa i nastavio – To je iskustvo biskupa koji zna raspoznavati duhove, koji zna razlučivati kada govori Duh Božji i koji se zna braniti kada govori duh svijeta. Pavao na neki način zna da ide u susret nevolji i križu, i to nas potiče na razmišljanje o Isusovom ulasku u Jeruzalem. On ulazi da bi trpio, i Pavao ide prema muci. Apostol se predaje Gospodinu u poslušnosti, upravo to znači ono „okovan Duhom“. Pavao je biskup koji uvijek ide naprijed, ali po Duhu Svetom.

Konačno, apostol se oprašta, unatoč boli prisutnih, ostavlja im savjete, svoju oporuku, koja nije svjetovna oporuka odnosno, ostavština stvari. Ne traži da to dobro koje ostavlja daju nekomu, a ono drugo nekom drugom. To je svjetovna oporuka. Njegova je velika ljubav Isus Krist. A druga ljubav je stado – istaknuo je Sveti Otac i potaknuo – Bdijte nad samima sobom i nad cijelim stadom. Bdijte nad stadom; budite biskupi za stado, kako biste čuvali stado, a ne da biste neprestano napredovali u crkvenoj karijeri.

Pavao povjerava prezbitere Bogu s uvjerenjem da će ih On čuvati i pomoći im. Zatim se vraća na svoje iskustvo govoreći da nije želio za sebe „ni srebro, niti zlato ni bilo čije odijelo“ – podsjetio je papa Franjo i nastavio – Pavlova je oporuka svjedočanstvo, ali i navještaj i izazov kojim želi reći: "Ja sam prošao tim putom, a sada nastavite vi". Koliko je daleko ta oporuka od svjetovnih oporuka koje ostavljaju mnoga materijalna dobra!? Pavao nije imao ništa, već samo Božju milost, apostolsku hrabrost, objavu Isusa Krista i spasenje koje mu je Gospodin dao.

Kad to čitam, mislim o sebi – kazao je Papa – jer sam biskup i moram se oprostiti. Molim Gospodina milost da se mogu tako oprostiti. Nakon ispita savjesti neću izići pobjednik kao Pavao, ali, Gospodin je dobar i milosrdan. Mislim na sve biskupe – rekao je Sveti Otac i zaključio – Neka Gospodin svima nama dade milost kako bismo se mogli tako oprostiti, u tom duhu, tom snagom, tom ljubavlju Isusa Krista, tim povjerenjem u Duha Svetoga.


datum 15.5.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Evo Djevica će začeti i roditi Sina i nadjenut će mu ime Emanuel – s nama Bog!
Trenutno u programu: 11:15 Glazba
Sljedeće u programu: 11:35 Vijesti iz riječke nadbiskupije - Helena Anušić

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Hoću li i ja u raj?

Hoću li i ja u raj? Htio bih, a’ sve se bojim, jer tamo će biti slava i sjaj,a ja na niskom stojim.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora