Betlehemska radost i smrt svetoga Stjepana nisu u opreci

Betlehemska radost i smrt svetoga Stjepana nisu u opreci

Sveti Stjepan je prvi slijedio tragove božanskoga Učitelja; preminuo je povjeravajući svoj život Bogu i praštajući svojim progoniteljima.

Nije neobično povezivati spomen na svetoga Stjepana i Isusovo rođenje – papa Franjo je to jasno istaknuo u jučerašnjem podnevnom nagovoru prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja, na blagdan prvoga mučenika Crkve koja se rađala. Sveti Stjepan je bio prvi koji je mučeništvom slijedio tragove božanskoga Učitelja; preminuo je kao Isus, povjeravajući svoj život Bogu i praštajući svojim progoniteljima.
 

Poziv za nas

Stjepanovo je ponašanje – istaknuo je Papa – poziv upućen svakomu od nas, da s vjerom iz Gospodinovih ruku primimo ono što nam život priprema, ono pozitivno, ali i negativno. Pouzdanje u Boga pomaže nam prihvatiti teške trenutke i živjeti ih kao prigodu za rast u vjeri i za izgradnju novih odnosa s braćom. Riječ je o tomu da se prepustimo u ruke Gospodina, za kojega znamo da je Otac bogat dobrotom prema svojoj djeci.
 

Stjepanovo ponašanje

Prvi mladi mučenik u povijesti Crkve, osim što je, poput Isusa, povjerio svoj život Bogu, oprostio je svojim progoniteljima i molio se za njih. To nas njegovo ponašanje poziva da od njega naučimo praštati – primijetio je Papa. Stjepan prvomučenik nam pokazuje put koji valja prijeći u međusobnim odnosima u obitelji, u školi, na radnom mjestu, u župi, kao i u raznim zajednicama. Logika praštanja i milosrđa uvijek pobjeđuje i otvara obzore nade. Međutim, praštanje se razvija molitvom koja nam pomaže imati pogled upravljen na Isusa.
 

Snaga molitve

Sveti Stjepan je uspio oprostiti, po snazi koju je dobivao molitvom; ta mu je snaga pomogla suočiti se s mučeništvom, a ona može ozdraviti naše slabosti. Moramo ustrajno moliti Duha Svetoga da nam podari dar jakosti koji ozdravlja naše strahove, naše slabosti, naše malenosti – istaknuo je Sveti Otac te pozdravljajući na kraju prisutne hodočasnike ponovno poželio da razmatranje Djeteta Isusa, s Marijom i Josipom, potakne osjećaje bratstva i solidarnosti u obiteljima i zajednicama.

Papa je potom zahvalio svima koji su mu čestitali Božić, te kazao da je ovih dana primio mnogo poruka s čestitkama iz Rima i iz drugih krajeva svijeta. Ne mogu odgovoriti svakomu posebno. Stoga izražavam danas vama i svima svoju iskrenu zahvalu, posebno za dar molitve – rekao je na kraju papa Franjo.


datum 27.12.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Radio Marija je dar Neba za Crkvu!
Trenutno u programu: 02:15 Krunica – slavna otajstva
Sljedeće u programu: 02:40 Glazba i meditacije

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Bože, pomozi mi da budem plodna zemlja i na kraju donesem rod!

Zahvali Gospodinu što te Njegova riječ vodi prema plodovima u tvome životu.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora