"Susret i hod. Isus je hodio s njima"

Papa primio u audijenciju Misionare svetoga Karla povodom općega kapitula kongregacije.

Nosite Kristovu ljubav, hrabrim i ustrajnim apostolskim zanosom, svima koji bi se, daleko od domovine i obitelji, mogli osjetiti daleko i od Boga – poticaj je pape Franje koji je uputio u napisanom govoru predanom članovima kongregacije Misionarā svetoga Karla. Sveti Otac ih je primio u prigodi njihova XV. redovnog općeg kapitula koji se od 9. listopada do 4. studenog održava o temi „Susret i hod. Isus je hodio s njima“. Oslanjajući se na priču o učenicima iz Emausa, Papa u govoru traži da se pronalaze uvijek novi putovi evangelizacije i blizine, i to u službi migranata.
 

Hoditi s narodom, stavljajući se u stav slušanja

Pred današnjom, vrlo opsežnom i slojevitom, migracijskom pojavom, papa Bergoglio podsjeća na proročko svjedočanstvo blaženoga Giovannija Battiste Scalabrinija, koje je – kako je rekao – vrlo aktualno, te napomenuo da se današnje poslanje Misionarā svetoga Karla obavlja u teškim prilikama, katkada obilježenima sumnjama i predrasudama, ako ne čak i odbijanjem stranca. Zbog toga je važno slušati ljude, slušati priče iz zajednice; ponajviše razočarane nade, očekivanja srdaca, i iskušenja vjere, jer – istaknuo je Papa – evangelizacija se ostvaruje hodeći s ljudima.

Koliko se pričā nalazi u srcu migranata! Lijepih i ružnih. Postoji opasnost da se one zaborave – primijetio je Papa te dodao – Normalno je da se zaborave one ružne, ali zaboravljaju se i one lijepe, jer sjećanje na njih donosi patnju. Tako migrant može postati iskorijenjena osoba, bez lica, bez identiteta. A to je vrlo veliki gubitak koji se može izbjeći slušanjem, hodeći uz pojedince i zajednice migranata.
 

Dostojanstvo i navještaj

Misionarā svetoga Karla danas u svijetu ima oko 700, dolaze iz oko 40 različitih zemalja, a djeluju u 34 zemlje. Posebnu pozornost posvećuju prije svega dostojanstvu ljudskoga bića, posebno tamo gdje je ono najviše ranjeno i gdje je u opasnosti. U govoru koji je predao svima nazočnima Papa ih podsjeća da je uvjet svakoga poslanja u Crkvi jedinstvo s uskrslim Kristom poput loze s trsom, jer se inače – kako je napomenuo – završava samo u „društvenom aktivizmu“.
 

Živjeti zajedništvo u različitosti

Sveti je Otac na kraju podsjetio koliko je važno prepustiti se da nas Isus, živ u Riječi i u euharistiji, obnovi u vjeri i nadi, kao i njegovati zdrav život u zajednici, jednostavan ali ne bezvrijedan, osrednji, cijeneći pritom zajedništvo u različitosti. Na kraju je Papa ohrabrio redovnike da nastave surađivati s laicima, suočavajući se zajednički s današnjim izazovima, te da vode brigu o trajnoj formaciji.


datum 29.10.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Uz mjesec travanj piše Vam p. Stjepan Fridl, glavni urednik.
Trenutno u programu: 14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
Sljedeće u programu: 15:00 Molitva Benedikta XVI. za život

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Bože, pomozi mi da budem plodna zemlja i na kraju donesem rod!

Zahvali Gospodinu što te Njegova riječ vodi prema plodovima u tvome životu.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora