„Izazovi migrantske krize u europskom prostoru

„Izazovi migrantske krize u europskom prostoru"

Predstavljena Izjava Komisije Iustita et Pax.

U prostorima Hrvatske biskupske konferencije u utorak 17. srpnja održana je tiskovna konferencija na kojoj je predstavljena Izjava Komisije Iustita et Pax Hrvatske biskupske konferencije „Izazovi migrantske krize u europskom prostoru". Izjavu su predstavili predsjednik Komisije Iustita et Pax đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, tajnik Komisije prof. dr. Vladimir Dugalić i član Komisije prof. dr. Davor Derenčinović.

„Migrantska kriza je još uvijek aktualna i mogla bi biti veoma vrućom temom tijekom ljeta. Zato je dobro dok nije kriza da progovorimo o toj temi i izložimo naš stav", rekao je na početku predstavljanja Izjave nadbiskup Hranić obrazlažući razloge zbog kojih se Komisija Iustitia et Pax odlučila ponovno izaći u javnost s izjavom vezanom uz migrantsku krizu. „Migranti su na našim granicama i pokušavaju se preko našeg teritorija domoći željenih destinacija. O tome možemo doznati iz medija koji javljaju o pokušajima ilegalnog prelaska migranata također preko hrvatskoga teritorija i o migrantima koji čekaju na hrvatskim granicama i žele ih prijeći. Ne možemo kao kršćani i kao ljudi ostati ravnodušni na ljudske sudbine, već moramo imati osjetljivosti za njih", istaknuo je nadbiskup Hranić. Svaki je čovjek slika Božja, neponovljiv, ima svoje dostojanstvo i svoja nepovrediva prava i mi kao kršćani ne možemo ostati ravnodušni pred tim nego je potrebno voditi računa o tim pravima. No, jednako tako dok govorimo o tim migrantskim i sudbinama i tim ljudima moramo biti svjesni različitosti situacija. Kako jenjava rat u Siriji sve se više susrećemo s ljudima koji nam dolaze kao ekonomski migranti. Treba stoga razlikovati ljude koji bježe pred ratnim strahotama ili pak bježe pred prirodnim kataklizmama koje su im život učinile nemogućim ondje gdje su živjeli, primijetio je nadbiskup Hranić.
Predstavljajući Izjavu, tajnik Komisije Iustita et Pax prof. dr. Vladimir Dugalić ocjenio je kako su migracije ozbiljan problem na koji danas nitko nema rješenja. To je problem koji će tijekom ljeta postajati sve veći jer je priljev migranata i dalje prisutan.
„U ovoj novoj Izjavi mi ne dajemo gotova rješenja i neka nitko od nas ni ne očekuje da možemo ponuditi rješenje na krizu ovih razmjera, a još manje želimo nametati neka svoja rješenja", rekao je prof. Dugalić. Komisija ovom Izjavom želi postići tri cilja. „Prije svega imamo obvezu pa i potrebu senzibilizirati javnost za ovaj problem ali da pokušamo pristupiti ovome problemu iz jedne kršćanske perspektive i da se pokuša promišljati i o nekim kršćanskim načelima kada se radi o ovoj problematici. „Nadalje, želimo podržati Vladu Republike Hrvatske u traženju rješenja na europskoj razini", rekao je dr. Dugalić izrazivši nadu da će smjernice sadržane u Izjavi pomoći u daljnjem traženju ovih rješenja na političkom planu. „Kao treće, želimo zahvaliti velikom broju volontera koji su unatrag dvije-tri godine koliko traje ova kriza iskazali „srce junačko i srce vatreno" i uistinu pomogli mnogima u prolasku kroz našu zemlje", rekao je dr. Dugalić.
Prof. Davor Derenčinović na predstavljanju je rekao kako se u Izjavi nalazi dobar dio stajališta koje je Komisija iznijela još u rujnu 2015. godine u vrijeme velike migrantske krize sa svojim vrhuncem 2016. godine. To je zapravo poziv za ujednačavanjem stavova i za jednom jedinstvenom europskom politikom jer je ovo nešto što se tiče svih europskih zemalja u većoj ili manjoj mjeri pa tako i Republike Hrvatske s obzirom na to da nema tog jedinstvenog stava i jedinstvene politike iz kojeg bi zatim trebamo iznjedriti i odgovarajuća pravna rješenja koja se očito u ovome trenutku pokazuju disfunkcionalnima, rekao je prof. Derenčinović.
Izjavu Komisije Iustita et Pax Hrvatske biskupske konferencije „Izazovi migrantske krize u europskom prostoru" možete pročitati u cijelosti u rubrici „Dokumenti" na mrežnim stranicama Informativne katoličke agencije (www.ika.hr).

datum 17.7.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Radio Marija 22. veljače 2019. godine slavi dvadeset i drugi rođendan.
Trenutno u programu: 08:45 Glazba
Sljedeće u programu: 09:00 Nadom nošeni - tema: Anksioznost; gošća: Ana Baotić Bisharat, dr. med. - Ivka Malkoč Bastašić

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Bogatiji smo za jedan dan

Ti i ja, nas dvojica bogatiji smo za jedan dan - Ti jer ljubiš, a ja, jer sam ljubljen.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora