Valentina Krčmar:

Valentina Krčmar: "Snivala sam Božić u Hrvatskoj"

Autorica knjigom daje osobni doprinos vjere,ufanja i ljubavi u hrvatsku istinu koja tek treba zablistati u svetosti bl. Stepinca.

Valentina Krčmar je rođena 3. lipnja 1943. U Vrbanji kraj Županje.  Nakon osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja koje je završila u Zagrebu, diplomirala je i na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Udana je i ima troje djece. 1970. godine s obitelji se odselila u Toronto (Kanada).

Do Domovinskog rata nije radila u hrvatskoj zajednici, no početkom agresije na Hrvatsku cijela se obitelj uključila u rad. Radi u udruzi AMCA (Udruga diplomiranih studenata Hrvatske) na različitim dužnostima, a poslije postaje i predsjednica Udruge. Najvažniji dužnosnici  AMCA-e tražili su pomoć  kanadske vlade za žrtve Domovinskog rata.  Valentina je 1990. godine osnovala udrugu „Bedem ljubavi“, povezanu s istoimenom udrugom u Zagrebu. Torontski „Bedem ljubavi“ bio je vrlo aktivan i poznat u hrvatskim krugovima u Kanadi. Tijekom Domovinskog rata Valentina Krčmar pisala je članke za novine i surađivala je na radijskim postajama u Torontu i okolici. Članci su bili često objavljivani u dnevnicima Toronto Star i Sun.  Tijekom Domovinskog rata osjetila se potreba za organizacijom Hrvatskog svjetskog kongresa. Prvi kongres Hrvata iz iseljeništva održan je u Zagrebu, a Valentina je bila jedan od mnogih sudionika iz Kanade. Po povratku u Kanadu utemeljen je torontski Kanadsko – hrvatski kongres u kojem je autorica dvije godine obnašala dužnost dopredsjednice. Za njena mandata otvorena je Katedra za hrvatski jezik na Sveučilištu u Torontu. 1996. godine je odlikovana Redom hrvatskog pletera. Od 1997. do 2004. godine uređivala je glasilo Hrvatska iskra. Glasilo je obilovalo člancima iz hrvatske povijesti , geografije i književnosti. Posebno je bila popularna rubrika Mojim očima i srcem u kojoj je redovito pisala o raznim krajevima Hrvatske.

Njezina prva knjiga „Hrvatska mojim očima i srcem“ izašla je u Zagrebu 2005. godine. Novu knjigu autorice Valentine Krčmar „Snivala sam Božić u Hrvatskoj“ možete nabaviti na Radio Mariji, Jordanovac 110 ili telefonski na broj 01/ 2327 - 000.

U pripremi je i povijesno značajna knjiga dokumenata pisama kanadskim i svjetskim medijima te o humanitarnom radu organizacije „Bedem ljubavi“ u Torontu za vrijeme obrambenog Domovinskog rata.

Od 2016. godine Valentina Krčmar je dopisnica Večernjeg lista, rubrike Moja Hrvatska u kojoj objavljuje članke o životima iseljenih Hrvata i njihovim problemima.

Knjiga „Snivala sam Božić u Hrvatskoj“ prikaz je osobnog duhovnog rasta, od mladenačkog sudbonosnog susreta sa slikom bl. Alojzija Stepinca, u katoličkom domu jedne hrvatske obitelji u okolnostima komunističke strahovlade, zatim prijateljskih susreta s vlč. Josipom Gjuranom u Torontu, sve do posjeta arhivu Biskupije St. Augustin na Floridi te pregledom ostavštine dokumenata Josepha P. Hurleya, prvog poslijeratnog vatikanskog nuncija u zločinačkom komunističkom jugorežimu. Nadbiskup Hurley je bio i promatrač na suđenju bl. Alojziju Stepincu. U Americi je promicao istinu o tom suđenju i kasnijem zatočeništvu bl. Stepinca, te se zauzimao za njegovo liječenje.
Knjigu Valentine Krčmar, „Snivala sam Božić u Hrvatskoj“, možete nabaviti na Radio Mariji, Jordanovac 110 ili telefonski na broj 01/ 2327 - 000.


datum 30.12.2016.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
«Imam jednu dušu što me mnogo voli i koja me stalno brižnom mišlju prati. Imam jednu dušu što se za me moli, to je moja mati...».
Trenutno u programu: 02:40 Glazba
Sljedeće u programu: 03:30 Prigodna emisija (R) - tema: Biskup Josip Julije Marija Carević; gost: Mirko Ivanjek, prof. - Anđelko Bošnjak

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Bože, pomozi mi da budem plodna zemlja i na kraju donesem rod!

Zahvali Gospodinu što te Njegova riječ vodi prema plodovima u tvome životu.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora