Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
U Osijeku obilježen XXVI. svjetski dan bolesnika

U Osijeku obilježen XXVI. svjetski dan bolesnika

mons. Vladimir Dugalić posjetio je KBC-a Osijek

Uoči blagdana Gospe Lurdske i XXVI. svjetskog dana bolesnika, 10. veljače biskupski vikar za pastoral grada Osijeka mons. dr. Vladimir Dugalić posjetio je Klinički zavod za transfuzijsku medicinu, Zavod za maksilofacijalnu i oralnu kirurgiju te Kliniku za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Osijek.
Na taj način iskazao je zahvalnost liječnicima i medicinskom osoblju za sav njihov trud i nastojanja, a bolesnicima je uputio riječi ohrabrenja. Ovogodišnji Svjetski dan bolesnika tematiziran je porukom pape Franje "Mater Ecclesiae: 'Evo ti sina!... Evo ti majke!' I od toga časa uze je učenik k sebi", a ovaj posjet organiziralo je Katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara (HKDMST) – ogranak Osijek na čelu s predsjednicom Sanjom Višević te Nevenka Begić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo KBC-a Osijek.
Na Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu mons. dr. Dugalić svojim dolaskom podržao je akciju dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji HKDMST-a, podružnice Hrvatske udruge medicinskih sestara (HUMS) KBC-a Osijek, Društva glavnih sestara HUMS-a, Kirurškog društva i Društva za bol. Susreo se s liječnicom Dubravkom Perković, glavnim medicinskim tehničarom Daliborom Ratićem, glavnim tehničarom Odjela prikupljanja krvi dobrovoljnih davatelja Aleksandrom Mezga, a nazočne su bile i predsjednica Kirurškog društva medicinskih sestara Suzana Stojković, predsjednica Društva za bol pri HUMS-u Mara Lopar, predsjednica Podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara Dragica Pavlović i predsjednica Podružnice KBC-a Osijek HUMS-a Ljubica Tolj.
Uslijedio je posjet medicinskom osoblju i bolesnicima na Zavodu za maksilofacijalnu i oralnu kirurgiju. Mons. dr. Dugalić pozdravio je dežurnog liječnika Dražena Dražića i medicinsku sestru Ljiljanu Damjanović, a svim bolesnicima darovao je medaljicu Gospe Lurdske, prigodnu molitvu i poruku pape Franje za Svjetski dan bolesnika. Na Klinici za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata, mons. dr. Dugalića u posjet pacijentima povela je dežurna liječnica doc. dr. Darija Birtić kao i medicinske sestre Ruža Đanić, Gordana Vukmirović i Danijela Rimac, a pridružile su se i učenice Medicinske škole. Uz zanimanje za njihovo zdravstveno stanje, mons. Dugalić bolesnike je potaknuo na molitvu, naglašavajući kako vjera daje duhovnu snagu i okrjepu, pomaže osmisliti patnju i izići iz očaja, a uz pouzdanje u Boga sve teškoće se mogu lakše podnijeti.
Posjet je zaključen misnim slavljem u kapelici KBC-a Osijek koje je predvodio mons. Dugalić, a koncelebrirao je vlč. dr. Stjepan Radić, duhovnik Hrvatskog katoličkog liječničkog društva - podružnica Osijek i bolnički kapelan o. Marek Szrejna, Cssp. Liturgijsko pjevanje animiralo je Pjevačko društvo sv. Josipa te nedavno osnovan Zbor medicinskih sestara i tehničara HUMS-a. Nazočile su medicinske sestre KBC-a Osijek i Doma zdravlja Osijek.
U homiliji mons. Dugalić podsjetio je na brojna evanđeoska izvješća o Isusovim ozdravljenjima bolesnika. Pojasnio je kako je u Isusovo vrijeme bolest bila promatrana kao posljedica grijeha, znak narušenog odnosa između čovjeka i Boga. „Kristovo suosjećanje s bolesnima i njegova brojna iscjeljenja svakovrsnih bolesnika bila su očit znak da je Bog pohodio narod svoj i da se približilo Kraljevstvo Božje. Ali Isus ima vlast ne samo liječiti već i grijeh opraštati: on je došao izliječiti čitavoga čovjeka, dušu i tijelo. Isus je liječnik koga bolesnici trebaju. Njegovo suosjećanje sa svima koji trpe ide tako daleko da se s njima poistovjećuje", naglasio je propovjednik.
Bog trpi s čovjekom, za razliku od đavla koji trpljenje koristi kako bi ovladao čovjekom i nahuškao ga protiv Boga, rekao je mons. dr. Dugalić i poručio: „Isus nas poučava molitvi koja je spremna prihvatiti i trpljenje. Vjera ne zahtjeva da Bog mora ozdraviti, nego da se preda Božjoj volji. Ozdravljenje je dar koji ne možemo ničim uvjetovati, najveće zdravlje je Božja prisutnost, sigurnost da nas Bog čuje i da nam je blizu u našim bolestima". Podsjećajući kako Isusova posve osobita ljubav prema bolesnicima kroz vjekove kršćane potiče na posebnu brigu prema svima koji trpe na duši i tijelu, mons. Dugalić svoju homiliju prigodno je zaključio s „Deset zapovijedi za posjet bolesnicima" i potaknuo nazočne na molitvu i brigu za potrebite.
Obilježavanje Dana bolesnika nastavit će se u ponedjeljak 12. veljače kada će bolesnike KBC-a Osijek uz članove HKDMST-a i učenike Medicinske škole Osijek posjetiti i učenici Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku.

datum 11.2.2018.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
Želimo i molimo Gospodina da kroz čitavu sljedeću godinu nad nama bdije njegov blagoslov!
Trenutno u programu: 08:20 Glazba
Sljedeće u programu: 08:30 Vijesti, obavijesti i najava programa

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Bogatiji smo za jedan dan

Ti i ja, nas dvojica bogatiji smo za jedan dan - Ti jer ljubiš, a ja, jer sam ljubljen.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora