Nalazite se:

Naslovnica - Aktualnosti
U Đakovu započeo Teološko-pastoralni seminar

U Đakovu započeo Teološko-pastoralni seminar

„Amoris laetitia – otvorena pitanja i problemi, ili kako ispravno čitati pobudnicu!?“ tema je trodnevnog teološko-pastoralnog seminara (TPS) za svećenike Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Pozdravljajući okupljene svećenike, nadbiskup je podsjetio kako su uz dokumente sveopće Crkve, Odluke i smjernice Druge biskupijske sinode važan izazov i orijentir u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i taj dokument ostaje carta magna cjelokupnog pastoralno-katehetskog rada. Osvrnuo se na dokument HBK „Da vaša radost bude potpuna“ (Iv 15,11). Kateheza i rast u vjeri u današnjim okolnostima, te naglasio kako se Đakovačko-osječka nadbiskupija na tragu odluka i izjava Druge biskupijske sinode trudi katehetsko djelovanje promatrati i ostvarivati kao jednu od bitnih i neizostavnih sastavnica pastoralnog života i djelovanja svake župne zajednice.

Okupljene svećenike pozvao je da prepoznaju listopad 2019., Izvanredni misijski mjesec, kao dodatni poziv pape Franje na osnivanje, promicanje i snaženje misijskih skupina u svim župama, a potom je stavio naglasak na promicanje i snaženje suradnje između različitih nadbiskupijskih povjerenstava. „U narednoj pastoralnoj godini želimo uspostaviti, odnosno dodatno osnažiti suradnju između nadbiskupijskih povjerenika i povjerenstava za pastoral mladih, studenata, ministranata s Nadbiskupijskim djelom za zvanja i s Bogoslovnim sjemeništem te toj suradnji dati primjerenu ‘pozivsku’ intonaciju. Ostvarenje željenoga nije moguće ukoliko spomenuta nastojanja neće naići na zdušnu podršku i suradnju svih vas svećenika naše nadbiskupije“, rekao je nadbiskup Hranić.
 

Osvrnuvši se na obnovu pastoralnih nastojanja i struktura pastorala braka i obitelji, nadbiskup je rekao kako Nadbiskupijsko povjerenstvo za pastoral braka i obitelji posljednjih godina nastoji, u skladu s Izjavama i odlukama Druge biskupijske sinode, obnavljati pastirsku ljubav i žar na planu tog pastorala te obnavljati postojeće pastoralne strukture i oblike rada, promičući pastoral braka i obitelji kao redovitu sastavnicu pastorala u svakoj župnoj zajednici. Dodao je potom kako Nadbiskupijsko povjerenstvo trenutno ulaže veliki trud u obnovu i osvježenje bliže priprave za brak i obitelj, a osobito pisane građe i drugih materijala za pripravu za ženidbu te zahvalio svima koji daju svoj doprinos na tom planu pastoralnog djelovanja.

Nadbiskup se osvrnuo na temu TPS-a, Papinu pobudnicu „Amoris Laetitia – Radost Ljubavi“, rekavši kako je papa Franjo prepoznao veliku važnost pastorala braka i obitelji u životu pojedinih mjesnih Crkava te odmah na početku svojeg pontifikata sazvao čak dvije sinode biskupa o obitelji: izvanrednu 2014. te redovitu 2015. godine. Dvije spomenute sinode i Papina pobudnica koja je u središtu pozornosti ovogodišnjega TPS-a pokrenule su brojne rasprave i brojne oprečne stavove vezane uz pojedina pitanja pastorala bračnih drugova i obitelji, rekao je nadbiskup Hranić, dodavši kako je očito „da je Papina želja da vodimo računa o teologiji i nauku Crkve, o jedinstvu učenja i prakse, ali da pritom ne bježimo od različitih načina tumačenja tradicionalnog crkvenoga nauka, ‘niti od nekih posljedica koje iz toga proizlaze’.“
 

„On smatra da se u svakoj lokalnoj sredini mogu i trebaju tražiti rješenja koja su više inkulturirana, pozornija na tradicije i mjesne izazove. Silna hrabrost i otvorenost za pluralnost te za moguća nova pastoralna rješenja i iskorake s obzirom na teološku interpretaciju sakramenta ženidbe te na pitanja bračnog i obiteljskog i morala i pastorala! Naime, mi smo do sada držali i uglavnom držimo da se lokalne tradicije i kulture, konkretni uzusi i običaji trebaju usklađivati s općim teološkim načelima. Inkulturacija u primjeni općih načela u lokalnu tradiciju; inkulturacija u konkretnu moralnu praksu, pozornost na izazove je novi pristup koji – kako vidimo – pokreće talasanje i potiče rasprave o tome nije li to pristup koji savija načela te ih prilagođava praksi. No, za Papu su promišljanje i rasprava poželjno i sasvim normalno stanje – sve dok nas Duh ne uputi u svu istinu i dok ne budemo sve gledali Božjim očima“, rekao je nadbiskup Hranić.

Na kraju svoga obraćanja izrazio je zadovoljstvo što je Povjerenstvo za TPS odabralo Papinu pobudnicu za temu ovogodišnjeg TPS-a te svima zaželio dobra predavanja te plodnu dinamičnu raspravu koja će ih još više senzibilizirati za važnost i aktualnost pastorala braka i obitelji.

 

 


datum 10.9.2019.

Frekvencije:

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHzVirovitica: 88,3 MHz
Split: 97,2 MHzVinkovci - Vukovar: 91,6 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzSplit: 97,2 MHz
Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz, HSplit: 97,2 MHz
Opatija - Rijeka: 88,8 MHzZagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz
O kućo zlatna, o Zvijezdo mora, ostani burnim nad morem našim Ti majko od milosti!
Trenutno u programu: 07:30 Molitva - Jutarnja
Sljedeće u programu: 07:45 Upoznajmo Bibliju

Download promotivnog materijala. Saznaj više

Duhovni kutak

Svakodnevna molitva sv. Ivana Pavla II. Duhu Svetom

Godinu dana prije smrti, papa, koji se tresao, drhtavom rukom je zapisao molitvu Duhu Svetome na komadu papira kako je ne biste zaboravili.

Galerija slika

IMG_20180424_131539
DSC_0160
DSC_0157
DSC_0155
DSC_0144
DSC_0139
RM_RADIODRAMA3
Copyright © Radio Marija 2009.I Design by: Endora